Αλλά αδέλφια που μας εμπλουτίζουν και για τους οποίους φέρουμε ευθύνη.

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας είναι μέλος της „Επιτροπής Εργασίας  Χριστιανικών Εκκλησιών στη Γερμανία “ και μέλος επίσης, των τοπικών „Επιτροπών της Εργασίας  Χριστιανικών Εκκλησιών που έχουν ιδρυθεί στα κρατίδια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και στις περισσότερες πόλεις της Γερμανίας.

Στο προεδρείο της „Επιτροπής Εργασίας  Χριστιανικών Εκκλησιών στη Βαυαρία“ εκπροσωπεί την Ιερά Μητρόπολη ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης. Ο π. Απόστολος εξελέγει ομόφωνα- ως μέλος του προεδρείου – από τα λοιπά μέλη και εκπροσωπεί και όλες τις ορθόδοξες ενορίες της Βαυαρίας (ρωσσίας, σερβίας ρουμανίας, βουλγαρίας γεωργίας), καθώς επίσης και τις κοπτικές εκκλησίες, που μετέχουν της „Επιτροπής Εργασίας Χριστιανικών Εκκλησιών στη Βαυαρία“.

Το προεδρείο της „Επιτροπής Εργασίας των Χριστιανικών Εκκλησιών στη Βαυαρία“ απευθύνει το παρακάτω μήνυμα και παρακαλεί όλους για την κατά δύναμη υλοποίησή του.

„Επιτροπή Εργασίας  Χριστιανικών Εκκλησιών στη Βαυαρία“

Προς τις ενορίες και τις εκκλησιαστικές κοινότητες της Βαυαρίας

(1) «ξένος ἢμην, και συνηγάγετέ με.» (Μτ 25, 35) – Οι εκπρόσωποι των 18 εκκλησιών που είναι μέλη της „Επιτροπής Εργασίας Χριστιανικών Εκκλησιών (ACK) στην Βαυαρία“, στην ετήσια γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 31.01 -01.02.2014 στο Φραϊσινγκ, ασχολήθηκαν με το θέμα των προσφύγων στη Βαυαρία.

«Και ἀγαπήσετε τὸν προσήλυτον, προσήλυτοι γὰρ ἦτε ἐν γῆ Αἰγύπτῳ.» (Δτ 10, 19) Αυτή η γενική εμπειρία είναι βαθιά ριζωμένη στην προϊστορία της χριστιανικής πίστεως. Όλες οι χριστιανικές εκκλησίες αναφέρονται βασικά σ’  αυτή την εμπειρία της απελευθέρωσης του λαού του Θεού.

(2) Άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή και άλλα μέρη του κόσμου – χριστιανοί και ετερόδοξοι – μοιράζονται και σήμερα αυτήν την εμπειρία. Για διαφόρους πολιτικούς λόγους, πιεστικούς αλλά και επικίνδυνους για την ίδια τους τη ζωή, ψάχνουν να βρουν καταφύγιο και προστασία εδώ σ’ εμάς και έχουν γίνει ήδη συμπολίτες μας.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι και εμείς δεν είμαστε αμέτοχοι των παγκοσμίων αδικιών που έφεραν εδώ σ’ εμάς αυτούς τους συμπολίτες μας.

Ως εκκλησίες στη Βαυαρία καλούμαστε όλοι, απο κοινού να αποδεχθούμε αυτούς που είναι αδελφοί μας και μέλη της πανανθρώπινης οικογένειας.

Τα συμβάντα στη Συρία, στην Αίγυπτο και η συνεχόμενη τραγωδία των προσφύγων στη Μεσόγειο, μας αναγκάζουν να ερωτηθούμε, αν οι πράξεις μας συμβαδίζουν με την αγάπη του Χριστού και την πίστη μας.

(3) Συνειδητοποιήσαμε, πως ο κάθε ένας μας και κάθε ενορία και εκκλησιαστική κοινότητα φέρει, στο θέμα αυτό, συνευθύνη. Στην ανάγκη των ξένων μας συναντά ο ίδιος ο Χριστός: «ξένος ἢμην, και συνηγάγετέ με.» (Μτ 25, 35)

Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες των φιλανθρωπικών οργανισμών και κοινωνικών και εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, τις ενέργειες των συμπολιτών, κοινοτήτων και φορέων. Παρά ταύτα δεν επαρκούν αυτές οι ενέργειες!

(4) Παρακαλούμε τις ενορίες, τις εκκλησιαστικές κοινότητες και τα μέλη τους:

Πλησιάστε τους πρόσφυγες και δημιουργείστε σχέσεις μαζί τους.
Καλέστε τους στα σπίτια σας.
Εργαστείτε στις διάφορες οργανωμένες πρωτοβουλίες για τους πρόσφυγες και συνερ­γαστείτε με άλλες εκκλησιαστικές κοινότητες.
Δραστηριοποιηθείτε για καλύτερες συνθήκες διαβίωσής τους.
Αναζητήστε χώρους κατοικίας γι’ αυτούς..
Αφήστε τα παιδιά σας να παίξουν με τα παιδιά τους.
Καταπολεμήστε τις προκαταλήψεις.
Αναζητήστε το διάλογο με τους υπεύθυνους πολιτικούς φορείς και υποστηρίξτε τους στις προσπάθειες τους για καλυτέρευση των πλαισίων ζωής των προσφύγων.

Ευχόμαστε να είναι η Βαυαρία, η Γερμανία και η Ευρώπη, ανοιχτές για ανθρώπους άλλης καταγωγής. Έχουμε ακλόνητη την πεποίθηση, ότι ο Ιησούς Χριστός έδειξε δια των πράξεων του, πως υπάρχουν (στη γη και στον κόσμο) αρκετά αγαθά για όλους και ότι το μοίρασμα του άρτου χορταίνει όλους.

(5) Έχοντες αυτά υπόψη δηλώνουμε ότι οι πρόσφυγες δεν είναι απειλή, αλλά αδέλφια που μας εμπλουτίζουν και για τους οποίους φέρουμε ευθύνη.

Όχι αύριο. Σήμερα.

Το προεδρείο της „Επιτροπής Εργασίας Χριστιανικών Εκκλησιών στη Βαυαρία“:
Δρ. Μπέρτραμ Μαϊερ (προεδρεύων), Πρωτοπρεσβύτερος  Απόστολος Μαλαμούσης, Βόλφγανγκ Ρίεκερ, Χάνς Μάρτιν Βαϊς.

Με ευχές

ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας
π. Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ