Για τον αντιπρόεδρο της βουλής Τόμας Όπερμαν ο υπ. Εσωτερικών Ζεεχόφερ «δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος γι αυτό το χαρτοφυλάκιο». Την ίδια ώρα τίθεται υπό αμφισβήτηση η γνησιότητα των βίντεο με τα επεισόδια στο Κέμνιτς.Οι εκτιμήσεις για τα γεγονότα στην ανατολικογερμανική πόλη Κέμνιτς εξακολουθούν να απασχολούν την γερμανική κοινή γνώμη. Έντονη αντίδραση προκάλεσε σε Φιλελευθέρους, Πράσινους, την Αριστερά αλλά και στους Σοσιαλδημοκράτες η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών και προέδρου των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χόρστ Ζεεχόφερ ότι «η μητέρα όλων των πολιτικών προβλημάτων» στη Γερμανία είναι η μετανάστευση. Εκπρόσωποι των κομμάτων τού καταλογίζουν μεταξύ άλλων ότι με τη στάση του τροφοδοτεί το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Σε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk ο σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος της βουλής Τόμας Όπερμαν καταλογίζει στον κ. Ζεεχόφερ ότι εκφράζεται σαν να ήταν εκπρόσωπος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). «Δεν προτείνουν καμία λύση για τα προβλήματα και για κάθε πρόβλημα έχουν ένα εξιλαστήριο θύμα», δηλώνει ο κ. Όπερμαν. Όπως ακόμη επισημαίνει, ο Χορστ Ζεεχόφερ «δυσφημίζει» με τις δηλώσεις του 20 εκατομμύρια Γερμανούς που έχουν ξένες ρίζες. Ως υπεύθυνος υπουργός για την προστασία του Συντάγματος ο κ. Ζεεχόφερ έχει αποτύχει συμπεράνει ο Τόμας Όπερμαν για ζητά την παραίτηση του: «Δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος γι αυτό το χαρτοφυλάκιο».

Αντιπαράθεση για τη γνησιότητα των βίντεο

Συζήτηση προκάλεσαν σήμερα και οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος Χανς-Γκέοργκ Μάασεν. Ο επικεφαλής αυτής της μυστικής υπηρεσίας που δραστηριοποιείται στο εσωτερικό της χώρας αμφισβητεί στην εφημερίδα Bild τη γνησιότητα των βίντεο που δείχνουν ανθρωποκυνηγητά σε βάρος προσφύγων την Κυριακή της 26 Σεπτεμβρίου στο κέντρο του Κέμνιτς στο πλαίσιο διαδήλωσης ακροδεξιών οργανώσεων. Σύμφωνα με τον κ. Μάασεν η υπηρεσία του «δεν διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία ότι όντως πραγματοποιήθηκαν τέτοιου είδους ανθρωποκυνηγητά.» Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η οποία έχει ρητά μιλήσει για «ανθρωποκυνηγητό» επικαλούμενη τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο .

Στη σημερινή κυβερνητική ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του αρμόδιου υπουργείου Εσωτερικών βεβαίωσε ότι έχει ενημερωθεί από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος σχετικά με τις αμφιβολίες του ως προς τη γνησιότητα των βίντεο. Μέχρι στιγμής όμως ο κ. Μάασεν δεν έχει παρουσιάσει στο υπουργείο στοιχεία που να τεκμηριώνουν την εκτίμηση του. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών διαβεβαίωσε πάντως ότι ό κ. Μάασεν έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του υπουργού Ζεεχόφερ. Διαφορετική στάση επέδειξε στο ίδιο μπρίφινγκ η καγκελάρια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση κατά πόσο ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης της καγκελαρίου.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ