Συμμετέχοντες χώρες και οργανισμοί έχουν μάλλον συμφωνήσει σε προσχέδιο συμφωνίας ενόψει της συνάντησης για τη Λιβύη στο Βερολίνο. Προτεραιότητα στην εκεχειρία και στη δρομολόγηση πολιτικής λύσης.Μια σειρά από γερμανικά μίντια αναφέρονται σήμερα στο σχέδιο ψηφίσματος της Διάσκεψης για τη Λιβύη, στο οποίο φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι 11 χώρες που θα συμμετέχουν, οι διεθνείς οργανώσεις αλλά και οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη. Πρόκειται για έγγραφο του ΟΗΕ στο οποίο αποτυπώνονται οι στόχοι της συνάντησης την Κυριακή. Οι βασικότεροι είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός, η τήρηση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών που αφορά την αποστολή όπλων και στρατιωτών και η έναρξη μιας διαδικασίας για την επίτευξη πολιτικής λύσης. Στο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά σε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Το κείμενο είναι αποτέλεσμα πέντε προπαρασκευαστικών συναντήσεων τους περασμένους μήνες στο Βερολίνο με εκπροσώπους κρατών και οργανώσεων που έχουν προσκληθεί. Ο κατάλογος των συμμετεχόντων την Κυριακή δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί. Από τις υπάρχουσες πληροφορίες προκύπτει ότι η Γερμανία έχει καλέσει τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Αλγερία και το Κογκό. Πέραν αυτού έχουν προσκληθεί τα ΟΗΕ, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος όπως και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης στην Τρίπολη Αλ-Σάρατζ, αλλά και ο στρατάρχης Χάφταρ.

Κριτική Πρασίνων

Το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τυνησία δεν έχουν προσκληθεί στη διάσκεψη επικρίνει η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ. Σε συνέντευξη της στο γερμανικό ραδιόφωνο (SWR) χαρακτηρίζει «πραγματικό λάθος» την απουσία των δύο χωρών. Όπως δηλώνει, «τιμωρούνται χώρες, που δεν κλιμακώνουν (την κρίση), αλλά καταβάλουν προσπάθειες για την ειρήνη». Το ζητούμενο είναι τώρα, σύμφωνα με την πολιτικό των Πρασίνων, η ΕΕ να μιλήσει με μια φωνή. Ενώ κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση για «αποσπασματική πολιτική» τα τελευταία χρόνια στην υπόθεση της Λιβύης, την καλεί να επιδείξει σταθερότητα αναφορικά με τη διαδικασία που προτίθεται να ακολουθήσει, προκειμένου να επιτευχθεί λύση στη Λιβύη.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ