Στις Βρυξέλλες συνέρχονται σήμερα και αύριο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με μια πολύ πλούσια ατζέντα. Αναμένεται καταδίκη «των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».Οι αλλαγές στην Ευρωζώνη, τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το brexit, οι σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και οι δασμοί που επέβαλε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο χάλυβα και το αλουμίνιο, είναι τα βασικά ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα που θα απασχολήσουν, σήμερα και αύριο τους Ευρωπαίους ηγέτες, στις Βρυξέλλες.

Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής είναι και η Τουρκία, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κύπρου θα ενημερώσουν στη διάρκεια του αποψινού δείπνου τους ομολόγους τους για τις τελευταίες εξελίξεις. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, μέσω του σχεδίου συμπερασμάτων της συνόδου, η ΕΕ πρόκειται να καταδικάσει τις συνεχιζόμενες «παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» και να υπογραμμίσουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε σχέση με τις αλλαγές στην Ευρωζώνη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, από τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο Εurogroup, προκύπτει μια ευρεία συναίνεση για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ).

Αλληλεγγύη στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά όχι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας

Για το brexit οι «28» αναμένεται να χαιρετήσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών τη Δευτέρα σχετικά με την έξοδο και τη μεταβατική περίοδο, ενώ θα εγκρίνουν και τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ ενόψει των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.

Για τους αμερικανικούς δασμούς στο χάλυβα και το αλουμίνιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ενημερωθούν σήμερα από την επίτροπο εξωτερικού εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ για τις συζητήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον με την αμερικανική κυβέρνηση, όπου στόχος των Ευρωπαίων είναι να αποσπάσει η ΕΕ εξαίρεση.

Οι Ευρωπαίοι αναμένεται να επιβεβαιώσουν την αλληλεγγύης τους προς το Ηνωμένο Βασίλειο στην αντιπαράθεση με το Μόσχα για την επίθεση στο Ρώσο πρώην πράκτορα, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει τεθεί από κανένα κράτος μέλος θέμα πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ