Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος.

Μια νέα επιστημονική μελέτη από αμερικανούς ερευνητές, τον καθηγητή Martin Gilens του Πανεπιστημίου Princeton και τον καθηγητή Benjamin I.Page του Πανεπιστημίου Northwestern, προσδίδει επιστημονικά επιχειρήματα στην αιωρούμενη αντίληψη της Κοινής Γνώμης ότι οι Ηνωμένες πολιτείες δεν είναι πλέον μια Δημοκρατία.

      Η μελέτη που έχει τίτλο: «TestingTheoriesofAmericanPolitics: Elites, InterestGroups, andAverageCitizens» θα δημοσιευθεί το ερχόμενο φθινόπωρο στο περιοδικό «PerspectivesonPolitics» που εκδίδει η Αμερικανική Εταιρία Πολιτικών Επιστημών:

     Το πλήρες κείμενο της μελέτης στα αγγλικά παρακάτω:

http://www.princeton.edu/~mgilens/Gilens%20homepage%20materials/Gilens%20and%20Page/Gilens%20and%20Page%202014-Testing%20Theories%203-7-14.pdf

    Ήδη μέρη της συγκεκριμένης μελέτης αναδημοσιεύονται στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας σε Αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ και ιστοσελίδες. Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω:

http://www.bbc.co.uk/news/blogs-echochambers-27074746

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/10769041/The-US-is-an-oligarchy-study-concludes.html

http://www.upi.com/Top_News/US/2014/04/16/The-US-is-not-a-democracy-but-an-oligarchy-study-concludes/2761397680051/

http://www.globalresearch.ca/its-official-scientific-study-shows-that-the-u-s-is-an-oligarchy-not-a-democracy/5377987

 

http://www.policymic.com/articles/87719/princeton-concludes-what-kind-of-government-america-really-has-and-it-s-not-a-democracy

http://www.thefiscaltimes.com/Articles/2014/04/17/American-Politics-Wealthy-Get-What-They-Want

http://www.collegiatetimes.com/opinion/article_3d12ed28-c676-11e3-8a18-0017a43b2370.html

     Οι 2 καθηγητές υποστηρίζουν ότι η Αμερική είναι, βασικά, μια ολιγαρχία.

    «Ολιγαρχία», όπως γνωρίζουμε οι Έλληνες είναι το πολιτικό σύστημα όπου ο έλεγχος ασκείται αποτελεσματικά από ένα μικρό αριθμό ατόμων που μπορούν να επηρεάσουν την Νομοθετική και Εκτελεστική Εξουσία (και όχι μόνο) και ονομάζονται ολιγάρχες.

     Τα μέλη της ολιγαρχίας είναι οι πλούσιοι, οι καλά «συνδεδεμένοι» και οι πολιτικά ισχυροί, και σε ιδιαίτερα καλή θέση με Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, Τράπεζες και Ένοπλες Δυνάμεις.
     Για τη μελέτη τους, οι καθηγητές Gilens και Page συγκέντρωσαν στοιχεία από περίπου 1.800 διαφορετικές πρωτοβουλίες πολιτικής στη χρονική περίοδο 1981 έως και 2002. Στη συνέχεια συνέκριναν αυτές τις αλλαγές πολιτικής με την εκφρασμένη γνώμη του «Κοινής Γνώμης» των ΗΠΑ.

     Συγκρίνοντας τις προτιμήσεις «μέσων» Αμερικανών που βρίσκονται οικονομικά στο 50ο εκατοστημόριο των εσόδων με τις προτιμήσεις των Αμερικανών που βρίσκονται στο 90ο εκατοστημόριο, καθώς και τις απόψεις των μεγάλων «συντεχνιακών» συμφερόντων ή επαγγελματικών ομάδων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι Κυβερνήσεις ακολούθησαν, πολύ πιο συχνά, τις οδηγίες που ορίζονταν από τη δεύτερη ομάδα (υψηλών εισοδημάτων).
      Τα πράγματα είναι πέρα από ανησυχητικά. Όπως γράφουν οι καθηγητές Gilens και Page, «οι προτιμήσεις του μέσου Αμερικανού φαίνεται να έχουν μόνο μία ασήμαντη, σχεδόν μηδενική, στατιστικά μη σημαντική επίπτωση στη δημόσια πολιτική.» Με άλλα λόγια, τα στατιστικά που περιγράφουν τις απόψεις της Αμερικανικής Κοινής Γνώμης κυριολεκτικά δεν έχουν καμία σημασία .
      Αυτό μπορεί να εξηγήσει φαινόμενα όπως τους υποχρεωτικούς ελέγχους «προσωπικών δεδομένων και συμπεριφοράς» για αγορές όπλων που υποστηρίζονται από το 83 % έως 91 % των Αμερικανών δεν νομοθετούνται, ή γιατί το Κογκρέσο δεν έχει λάβει μέτρα σχετικά με τις εκπομπές αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μολονότι η εν λόγω νομοθεσία υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών .
 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ