Ακόμη περιμένουν το εμβόλιο οι αθλητές που συμμετέχουν στη γερμανική αποστολή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Θα επηρεαστεί άραγε η απόδοσή τους;Η γερμανική κυβέρνηση τους έχει διαβεβαιώσει ότι ο εμβολιασμός θα γίνει εγκαίρως. Ωστόσo, μόλις τρεις μήνες απομένουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και οι πρωταθλητές που συμμετέχουν στην ολυμπιακή ομάδα της Γερμανίας έχουν προβλέψει τα πάντα εκτός από τον …εμβολιασμό τους. Θα τηρηθούν οι απαραίτητες προθεσμίες; Θα φτάσουν τα εμβόλια για όλους; Μήπως υπάρξουν παρενέργειες; Μήπως το εμβόλιο επηρεάζει τη σκληρή προετοιμασία ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων;

“Στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, να συνεργαστούν για την καλύτερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμών” προειδοποιεί ο πρόεδρος της Γερμανικής Ολυμπιακής Αθλητικής Συνομοσπονδίας (DOSB) Άλφονς Χέρμαν. Η διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τα μέλη της ολυμπιακής αποστολής αποτελεί ασφαλώς ένα “πολύτιμο μήνυμα υποστήριξης”, λέει ο Χέρμαν, αλλά με δεδομένη τη γενικότερη καθυστέρηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που παρατηρείται στη Γερμανία η ανησυχία των αθλητών δεν έχει κοπάσει, επισημαίνει ο έμπειρος παράγοντας.

Κρίσιμη στιγμή για την ολυμπιακή προετοιμασία

Μόλις το 15% των αθλητών που συμμετέχουν στην αποστολή για το Τόκιο έχει κάνει το εμβόλιο. Το 8% των αθλητών αρνούνται να το κάνουν, κυρίως γιατί ανησυχούν μήπως το συγκεκριμένο σκεύασμα ανατρέψει τον προγραμματισμό τους για την καλύτερη δυνατή επίδοση τις ημέρες των αγώνων. Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη ο μαραθωνοδρόμος Ρίχαρντ Ρίνγκερ δήλωσε πως “ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει γρήγορα, γιατί δεν έχει νόημα για τους αθλητές να κάνουν ένα τέτοιο εμβόλιο στο απόγειο της προετοιμασίας τους, λίγο πριν εμφανιστούν στο Τόκιο”.

Ο 32χρονος δρομέας λέει ότι υπάρχουν συναθλητές του που έκαναν το εμβόλιο και αναγκάστηκαν να διακόψουν την προετοιμασία τους ή να μειώσουν την ένταση στην προπόνηση. Όχι όλοι ασφαλώς, αλλά “ο κάθε οργανισμός αντιδρά εντελώς διαφορετικά. ‘Αλλοι δεν νιώθουν απολύτως τίποτα, άλλοι καθηλώνονται στο κρεβάτι για μέρες ολόκληρες. Δεν έχει νόημα να κάνεις το εμβόλιο στα γρήγορα τον Ιούνιο, λίγο πριν το Τόκιο”. Εμβολιασμό το συντομότερο δυνατόν προτείνει και ο Φρανκ Στέμπλερ, παγκόσμιος πρωταθλητής στην πάλη, ο οποίος πηγαίνει στο Τόκιο με φιλοδοξίες για μετάλλιο. Πέρσι ο Στέμπλερ είχε ασθενήσει από τον κορωνοϊό, έχει κρατήσει μέχρι σήμερα αντισώματα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα τα διατηρήσει ως το καλοκαίρι. Ο ίδιος λέει ότι δεν γνωρίζει καν αν ο γρήγορος εμβολιασμός ωφελεί ή βλάπτει, αλλά σε κάθε περίπτωση “το χειρότερο είναι η αβεβαιότητα”.

Αίνιγμα ο “πρόωρος” εμβολιασμός

Συνολικά 1.100 αθλητές και αθλήτριες συμμετέχουν στη γερμανική αποστολή για τους Ολυμπιακούς και για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Σύμφωνα με την DOSB οι περισσότεροι δεν θέλησαν να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, το Ισραήλ, η Ινδία. Τον ίδιο δρόμο επέλεξαν και αθλητικές υπερδυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία, ενώ και στις ΗΠΑ οι περισσότεροι επίδοξοι Ολυμπιονίκες έχουν ήδη εμβολιαστεί. Κάποιοι Γερμανοί αθλητές εκφράζουν επιφυλάξεις για την τακτική αυτή και φοβούνται μήπως οι ανταγωνιστές τους έχουν αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς μπορούν πλέον να αφοσιωθούν αποκλειστικά στην προετοιμασία τους. “Όσο πιο ανατολικά είναι η χώρα, ή μάλλον για να το θέσω αλλιώς όσο πιο διαφορετικές είναι οι δομές του συστήματος σε σχέση με τις δικές μας, τόσο πιο γρήγορα λαμβάνουν οι αθλητές το εμβόλιο”, λέει ο Τομ Λίμπσερ, Ολυμπιονίκης στο κανό-καγιάκ.

Ο Τόμας Μέρτενς, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών στη Γερμανία, θεωρεί ότι το πρόβλημα θα λυθεί από μόνο του μέχρι τον Ιούνιο, καθώς εντείνονται οι ρυθμοί των εμβολιασμών και οι αρμόδιοι ελπίζουν ότι το καλοκαίρι θα φτάσουμε πολύ γρήγορα στο “επίπεδο 6” του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν πλέον να εμβολιάζονται οι πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, είτε ανήκουν σε ευπαθή ομάδα είτε όχι. Άλλωστε τον Μάιο και τον Ιούνιο αναμένονται πολύ περισσότερες δόσεις των εμβολίων της BionTech/Pfizer, αλλά και της Moderna. Αν υπάρξουν κενά της τελευταίας στιγμής, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έχει προτείνει να καλυφθούν με το κινεζικό εμβόλιο, αλλά η γερμανική Συνομοσπονδία δεν έκανε δεκτή τη σχετική προσφορά.

Εξαίρεση αποτελούν ορισμένοι αθλητές, οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί λόγω …ειδικών συνθηκών. Για παράδειγμα ο Μαξ Χάρτουνγκ πρωταθλητής της ξιφασκίας, έχει κάνει το εμβόλιο από τον Απρίλιο, καθώς μία καλή φίλη του περιμένει παιδί και ο νόμος προβλέπει ότι μία έγκυος μπορεί να κατονομάσει “δύο άτομα από το περιβάλλον της” τα οποία εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί και η Κάρολιν Σέφερ, πρωταθλήτρια στο έπταθλο και …αστυνομικός. Ως γνωστόν και οι αστυνομικοί εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα. “Είναι σαν να έχω κάνει το …χρυσό εμβόλιο. Αισθάνομαι ασφάλεια”, λέει η ίδια.

Κρίστιαν Χόλμαν (DPA)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ