Πρόκειται για μια ομάδα υπό τον Ισραηλινό Ταλ Χανάν. “Παρεμβαίνει” και χειραγωγεί μέσω παρακολουθήσεων και ψεύτικων προφίλ εκλογικές διαδικασίες. Παρούσα και στην Ελλάδα;Η ερευνητική δημοσιογραφία φέρνει στο φως συγκλονιστικές λεπτομέρειες από τη δράση μιας άγνωστης μέχρι σήμερα ομάδας Ισραηλινών που από ένα μικρό και ασήμαντο γραφείο κοντά στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ χρησιμοποιεί όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για να "παρέμβει" σε προεκλογικές διαδικασίες ή να προκαλέσει κάθε είδους ανατροπές. Αυτοαποκαλείται "Ομάδα Χόρχε", επιτίθεται σε πολιτικούς, χακάρει λογαριασμούς, δημιουργεί ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διεξάγει μεγάλης κλίμακας εκστρατείες παρακολούθησης, παραπληροφόρησης και ειδικές επιχειρήσεις, διασπείρει ψεύδη με απώτερο στόχο να "παρέμβει" σε εκλογές και ψηφοφορίες και να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα για λογαριασμό των πελατών της, επιχειρηματιών αλλά και ανθρώπων από τον πολιτικό χώρο, έναντι αδράς αμοιβής.

Και στην Ελλάδα;

Στην ομάδα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ταλ Χανάν, εργάζονται πρώην πράκτορες και στρατιωτικοί. Ηθικοί ενδοιασμοί; Κανένας. Η ομάδα Χόρχε έχει μετατρέψει το χάος σε κερδοφόρα επιχείρηση. Σύμφωνα με δικές της πληροφορίες έχει παρέμβει μέχρι στιγμής σε 33 εθνικές προεκλογικές εκστρατείες και ψηφοφορίες, μεταξύ άλλων στην Κένυα και τη Νιγηρία. Σε 27 περιπτώσεις ισχυρίζεται ότι οι παρεμβάσεις ήταν επιτυχείς. Το περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι κατά καιρούς εμφανίστηκε και σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Βοσνία, η Ινδονησία και η Ουκρανία. Στα χνάρια της ομάδας "σκόνταψε" για πρώτη φορά μια διεθνής ομάδα δημοσιογράφων που οργάνωσε το μη κερδοσκοπικό γραφείο ερευνών Forbidden Stories.

Στις έρευνες του πρότζεκτ Storykillers εκτός από το SPIEGEL, την εβδομαδιαία εφημερίδα Zeit και το δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, συμμετέχουν μεταξύ άλλων και ο Guardian, η Washington Post, η Le Monde καθώς και οι ισραηλινές εκδόσεις The Marker και Haaretz. Στη διαδικτυακή της σελίδα η Haaretz παρουσιάζει πολύ γλαφυρά πώς δημοσιογράφοι που έκαναν τους πελάτες συνομίλησαν μέσω Zoom με τον Ταλ Χανάν και κατάφεραν να αποσπάσουν πληροφορίες για τη δράση της. Η πρώτη επαφή έγινε ένα βράδυ του περασμένου Ιουλίου, όταν ο Μάσι Μεϊντάν, γνωστός από τον χώρο άντλησης πληροφοριών για επιχειρήσεις και μέλος την ομάδας Χόρχε, επικοινώνησε με έναν άγνωστο επιχειρηματικό σύμβουλο στα αγγλικά, αλλά με γαλλική προφορά. Ο σύμβουλος τού ανέφερε ότι εκπροσωπούσε επιχειρηματία προσκείμενο σε οικογένεια που κυβερνά γαλλόφωνη αφρικανική χώρα χωρίς να την κατονομάσει.

Χωρίς πολλά-πολλά είπε ότι θα γίνουν εκλογές εκεί τέλος Σεπτεμβρίου και ότι αυτές δεν μπορούν να γίνουν. Ο Μεϊντάν ανέφερε αμέσως ότι επρόκειτο για το Τσαντ. Μετά από πολλά Zoom τα ηνία των συζητήσεων παρέλαβε ο Χόρχε. Το πραγματικό του όνομα έμεινε κρυφό μέχρι τέλους. Η φωνή του ακουγόταν καθαρά, αλλά η κάμερα του Zoom έδειχνε μια θολή εικόνα. Το ίδιο επαναλήφθηκε όταν στις συνομιλίες συμμετείχαν άλλοι δύο υποτιθέμενοι σύμβουλοι του μυστηριώδους πελάτη. Ο ένας Αμερικανός, ο άλλος Ισραηλινός. Ο Χόρχε, κατά κόσμο Ταλ Χανάν, αποκάλυψε στους "πελάτες" του τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να επιτύχει τους σκοπούς για τους οποίους τον είχαν προσεγγίσει. Με κυβερνοεπιθέσεις, διακρατικές εκστρατείες παραπληροφόρησης, πλαστά έγγραφα, ενοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων, διάδοση ψευδών αναφορών και κλοπή τραπεζικών εγγράφων. Σε μία από τις συναντήσεις, ο συνεργάτης του Χόρχε, ο Μεϊντάν, πρότεινε την αποσταθεροποίηση του Τσαντ ως μέσου καθυστέρησης των εκλογών. Σε μια άλλη συνάντηση εξήγησε ότι θα μπορούσε να γίνει έκρηξη σε μια αγορά της πρωτεύουσας, Ντζαμένα, για να δικαιολογηθεί η αναβολή.

Κυκεώνας παρανομίας με "κανόνες"

Χωρίς περιορισμούς, ηθικές αναστολές και διακρίσεις όλα αυτά τα μέσα θα μπορούσαν να τεθούν στη διάθεση οποιουδήποτε ήταν έτοιμος να πληρώσει, ακόμη και αν η χρήση τους οδηγούσε σε άμεσο κίνδυνο ζωής. Η παρουσίαση είχε και αποκαλύψεις προς επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας των "μεθόδων". Η ομάδα Χόρχε ισχυρίστηκε ότι κρυβόταν πίσω από τη διαβόητη κυβερνοεπίθεση με στόχο να σαμποτάρει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2014. Ότι πληρώθηκε από κάποιον πελάτη για να βοηθήσει στη σύλληψη του Καναδού μεγιστάνα της μόδας Πέτερ Νάιγκαρντ για μαστροπεία και σεξουαλική κακοποίηση.

Το κλου όμως ήταν η παρουσίαση ενός πρωτοφανούς λογισμικού διαχείρισης μιας στρατιάς από ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μπορούν να διαδώσουν φήμες για παρενοχλήσεις, επαίνους, προτροπή σε πράξεις μίσους ή δυσφημιστικά σχόλια, ό,τι τέλος πάντως ποθεί η ψυχή του εκάστοτε πελάτη. Ο Χόρχε παραδέχτηκε ότι ορισμένες από τις "δραστηριότητές" του χρησιμοποιούνται επίσης για να διογκώσουν την αξία των κρυπτονομισμάτων.

Οι αποκαλύψεις σε τέτοιο βάθος οφείλονται στο ότι ψεύτικο όνομα χρησιμοποίησε όχι μόνο ο Χόρχε, αλλά και οι συνομιλητές του. Ο Γάλλος υποτιθέμενος σύμβουλος είναι στην πραγματικότητα ο Φρεντερίκ Μετεζό, ανταποκριτής του Radio France στο Ισραήλ, ο Αμερικανός και ο Ισραηλινός σύμβουλος είναι οι συγγραφείς του αναλυτικότατου άρθρου στη Haaretz. Καρπός διεθνούς συνεργασίας 9 μηνών με δεκάδες δημοσιογράφους στη μάχη της επαλήθευσης, με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες, στοιχεία από τις καταγεγραμμένες συναντήσεις με τον Χόρχε και τους συνεργάτες του. Και όμως μέσα σε αυτό το χάος της παράνομης δραστηριότητας που δεν γνωρίζει όρια και ηθικούς φραγμούς υπάρχουν και 3 κανόνες. Η ομάδα δεν αναλαμβάνει δράση στο Ισραήλ, δεν αναμειγνύεται στην αμερικανική πολιτική και δεν αναλαμβάνει δουλειές εναντίον της Ρωσίας και του Πούτιν.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ Haaretz/ Spiegel

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ