Αύριο Πέμπτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα εκφωνήσει, διαδικτυακά, ομιλία στη γερμανικό Κοινοβούλιο. Επόμενο σημείο της ημερήσιας διάταξης το νομοσχέδιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.Η πληροφορία κυκλοφορούσε εδώ και ημέρες, χθες αργά το βράδυ επιβεβαιώθηκε. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένκσι θα απευθυνθεί διαδικτυακά και στη γερμανική Βουλή, όπως το έχει ήδη κάνει σε πολλά άλλα Κοινοβούλια, αύριο Πέμπτη, 17.03, στις 09.00 το πρωί. Η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά και προβλέπεται να διαρκέσει συνολικά 20 λεπτά. Αμέσως μετά το νομοθετικό σώμα θα περάσει στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, που αναμένεται να έχει εγκριθεί κατά πάσα πιθανότητα μέχρι τον Μάιο.

“Εντελώς ανάρμοστο”

Αυτή η απότομη μετάβαση στη νομοθετική κανονικότητα μέσα σε περίοδο πολεμικών συγκρούσεων στην καρδιά της Ευρώπης και μετά από μια έντονα συναισθηματική, όπως αναμένεται, ομιλία Ζελένσκι ενοχλεί και προκαλεί τριβές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Πρώτα στον πρόεδρο και επικεφαλής της Κ.Ο της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος χαρακτήρισε “εντελώς ανάρμοστο” το ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες του κυβερνητικού συνασπισμού αρνήθηκαν μετά το τέλος της ομιλίας Ζελένσκι να ορίσουν συζήτηση για την πολιτική της κυβέρνησης στο ουκρανικό ζήτημα. “Τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης περιμένουν ότι ο καγκελάριος Σολτς θα αντιδράσει με προγραμματικές δηλώσεις μετά την ομιλία και θα ενημερώσει και για το σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας”, είπε.

Ο πρόεδρος της ομάδας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντoμπρίντ χαρακτήρισε λάθος “την άμεση μετάβαση στην ημερήσια διάταξη μετά από διαδικτυακή σύνδεση με μια εμπόλεμη περιοχή και με συγκινητικά λόγια από τον Ουκρανό πρόεδρο”. Και εκείνος με τη σειρά του ζήτησε να γίνουν προγραμματικές δηλώσεις από τον καγκελάριο Σολτς. Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί ότι ήδη σήμερα το μεσημέρι προγραμματιζόταν επίκαιρη ενημέρωση της Ολομέλειας για την κατάσταση στην Ουκρανία.

“Ζητάμε προγραμματικές δηλώσεις Σολτς”

Εντονότερη κριτική άσκησε ο Άντριι Μέλνικ, πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο. Πριν καν ξεκινήσει ο πόλεμος στη χώρα του ο Μέλνικ, βοηθούντος και του ότι μιλά καλά γερμανικά, έχει κάνει άπειρες παρεμβάσεις, είτε δίνοντας συνεντεύξεις, είτε ως προσκεκλημένος εκπομπών λόγου στη γερμανική τηλεόραση, με κοινό παρονομαστή την οξεία κριτική στις αποφάσεις και τη στάση της κυβέρνησης συνασπισμού στο Βερολίνο. Σχεδόν σε όλες τις δηλώσεις του είναι καταγγελτικός, ξεπερνώντας τον συνήθη ρόλο του διπλωμάτη. Μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA ζήτησε κι αυτός από τον καγκελάριο Σολτς, μετά το μήνυμα Ζελένσκι, να προχωρήσει σε προγραμματικές δηλώσεις. “Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός θα πρέπει να πει τί ακριβώς προτίθεται να κάνει ο κυβερνητικός συνασπισμός για να στηρίξει ενεργά με συγκεκριμένα μέτρα την Ουκρανία και να θέσει τέλος στον ρωσικό πόλεμο εξόντωσης (της Ουκρανίας)” δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ως αφορμή τη συμπλήρωση 3 εβδομάδων από την έναρξη του πολέμου.

Ο Ουκρανός πρέσβης επανέλαβε ότι ως βοήθεια εννοεί τη χορήγηση κι άλλων όπλων, αλλά και μαζική οικονομική στήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης και των προσφύγων πολέμου. “Από τις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις του καγκελάριου για τον πόλεμο έχουν γίνει πολλά, γι αυτό μία νέα σαφής δήλωσή του θα είχε μεγάλη σημασία για εμάς τους Ουκρανούς, αλλά σίγουρα και για τους Γερμανούς”. Σε κάθε περίπτωση η ομιλία του Ζελένσικι αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, γιατί σε σημερινό του μήνυμα χαρακτήρισε το επίπεδο των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία ως “πιο ρεαλιστικό”. Όπως και την προηγούμενη φορά, που ο καγκελάριος Σολτς εξήγγειλε μαζικό εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, ύψους 100 δις ευρώ, ο Μέλνικ θα κάθεται και πάλι στο θεωρείο των επισήμων της γερμανικής Βουλής.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ