Νίκος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Πανγκριγκόριαν της Βόρειας Καρολίνας και π. πρόεδρος της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής "ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ" την περίοδο 1995-97

Χρήστος Μαλασπίνας
Δημοσιογράφος
malaspinas@hotmail.gr

Την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών και τομών, προτείνει ο ομογενειακός παράγοντας από το Charlotte, της North Carolina των ΗΠΑ κ. Νίκος Αποστολόπουλος, τέως Πρόεδρος της Ένωσης Ευρυττάνων Αμερικής «Το Βελούχι». Αιχμή των προτάσεών του αποτελεί ένα ηπιότερο φορολογικό σύστημα που θα επιτρέψει, όπως υποστηρίζει, την προσέλκυση επενδύσεων και θα βοηθήσει στην τόνωση της παραγωγικότητας.

Οι δύο αυτοί παράγοντες, όπως επισημαίνει, μαζί με άλλες δομικού τύπου αλλαγές που προτείνει, θα συντελέσουν αφενός μεν στο να επιβιώσει η Ελλάδα αντιμετωπίζοντας την υφισταμένη οικονομική κρίση και, αφετέρου, στο να αποκτήσει, πάλι, συντωχρόνω, θέση ισχύος στην ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Το κείμενο των επισημάνσεων του επιφανούς στελέχους των ομογενών, κ. Αποστολόπουλου, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ομογενειακή εφημερίδα των ΗΠΑ «Εθνικός Κήρυξ» (1η Αυγούστου 2011) σε μία ολόκληρη σελίδα, ενώ η εφημερίδα σε σχόλιό της, επαίνεσε τον κειμενογράφο ο οποίος, όπως σημειώνει, δεν αρκέστηκε «σε στείρες διαπιστώσεις», αλλά κατέθεσε προτάσεις οι οποίες «προβλημάτισαν» τους αναγνώστες.

Αναλυτικότερα ο κ. Νίκος Αποστολόπουλος, στο δημοσιευθέν κείμενό του, επισημαίνει:

Νίκος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Πανγκριγκόριαν της Βόρειας Καρολίνας και π. πρόεδρος της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής "ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ" την περίοδο 1995-97

«Η ώρα για δράση είναι τώρα ή ποτέ! Προκειμένου να επιβιώσει η Ελλάδα από αυτή την οικονομική κρίση και να αποκτήσει θέση ισχύος στην παγκόσμια οικονομία, πρέπει να αναθεωρήσει το Σύνταγμά της, να αλλάξει το πολιτικό της σύστημα και να αναδιοργανώσει το φορολογικό της καθεστώς, εδώ και τώρα.

Το πολιτικό σύστημα δεν είναι μέρος του προβλήματος, είναι το ίδιο το πρόβλημα, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα σήμερα, είναι άμεσο αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης από τους ηγέτες της. Όχι, όμως, και η μόνη αιτία.

Τα αδέλφια μας έχουν εθιστεί να απαιτούν καθημερινά προσωπικές ευκολίες και να αναμένουν κυβερνητική βοήθεια και βόλεμα.

Οι Έλληνες φαίνεται ότι έχουν ξεχάσει ποια είναι τα δικαιώματά τους και ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους, ως πολιτών και ως ψηφοφόρων.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, στην πλειοψηφία τους, έχουν μετατρέψει τη μονιμότητα της εργασίας τους σε εξουσία και καταδυναστεύουν αντί να εξυπηρετούν τους πολίτες.

Η επί πολλά έτη αποφυγή, από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, της υποχρέωσης καταβολής των φορολογικών τους υποχρεώσεων, παράλληλα με τις συνεχώς αυξανόμενες (με διάφορα επιδόματα κλπ,) αμοιβές στο δημόσιο τομέα, το στενό και τον ευρύτερο και οι υπέρογκες δαπάνες για εξοπλισμούς, υποχρεώνουν την πατρίδα σε ολοένα και περισσότερο διευρυνόμενο δανεισμό.

Αυτό έχει οδηγήσει σε υπερχρέωση χωρίς να υπάρχει ανάλογη αύξηση της παραγωγικότητας και του κατά κεφαλή εισοδήματος. Αποτέλεσμα ο έλεγχος των οικονομικών της γενέτειρας να περάσει «ανεπαισθήτως» στους δανειστές της οι οποίοι σήμερα «πνίγουν» κυριολεκτικά τους πολίτες απαιτώντας και επιβάλλοντας συνεχώς νέα φορο-εισπρακτικά μέτρα.

Προκειμένου, λοιπόν, κατά την άποψή μου, οι Έλληνες να επανακτήσουν τον έλεγχο της οικονομίας τους, θα πρέπει:

α. Να διασφαλισθεί ότι όλοι οι πολίτες θα εκπληρώνουν στο ακέραιο τις ετήσιες φορολογικές υποχρεώσεις τους.

β. Να σταματήσουν οι πολίτες να ζητούν και οι πολιτικοί να σπεύδουν να ικανοποιήσουν ρουσφέτια και διευκολύνσεις των ψηφοφόρων τους.

γ. Οι πολίτες να αλλάξουν ριζικά συνήθειες και τρόπο ζωής, βασισμένο εν πολλοίς στο «πλαστικό χρήμα», εφ’ όσον δεν γίνεται να τον διατηρήσουν σε αυτή την οικονομική κρίση.

δ. Να παραμερίσουν προσωπικά και κομματικά συμφέροντα και όποιες άλλες διαφορές και αντιπαραθέσεις και να ενωθούν οι Έλληνες, για την κοινή ευημερία.

Πιστεύω ότι τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δάνεισαν αφειδώς χρήματα στην Ελλάδα, βασιζόμενα, κάποιες φορές, και σε λανθασμένα στατιστικά στοιχεία, που τους έδινε η πατρίδα (Στατιστική Υπηρεσία). Τα ιδρύματα αυτά, προφανώς σε μια προσπάθεια να υποδουλώσουν τη χώρα οικονομικά, αμφιβάλω εάν έκαναν σοβαρή ανάλυση του κινδύνου πριν από το δανεισμό των χρημάτων, γι’ αυτό, εκτιμώ ότι δεν πρέπει να απαιτούν την εξόφλησή τους στο ακέραιο, λόγω της δόλιας (;) αμέλειας που επέδειξαν αρχικώς.

Η ελληνική οικονομία εκ των πραγμάτων αδυνατεί αυτή τη στιγμή να αποπληρώσει τα δάνεια, έτσι όπως αυτά έχουν συναφθεί. Ως εκ τούτου, οι δανειστές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να μειώσουν τα δάνεια αυτά κατά 70% ή και περισσότερο. Επίσης, να αποσύρουν το σύνολο των τόκων. Πρέπει, μάλιστα, να κινηθούν άμεσα, για να περιοριστεί η οικονομική κρίση προτού μετεξελιχθεί σε παγκόσμια καταστροφή.

Ως Έλληνας πολίτης που μετανάστευσα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πριν από σαράντα χρόνια, βλέποντας την κατάσταση στην οποία σήμερα έχει περιέλθει η γενέτειρα, μου προκαλείται μεγάλος πόνος και ανείπωτη θλίψη, όπως και σε άλλους συμπατριώτες μας.

Για χιλιάδες χρόνια, η Ελλάδα ήταν ένα λαμπρό παράδειγμα της ελευθερίας και της Δημοκρατίας για ολόκληρο τον Κόσμο. Πολλές από τις κατευθυντήριες αρχές του πολιτισμού, έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα. Το Ολυμπιακό πνεύμα που η Οικουμένη θαυμάζει και γιορτάζει γεννήθηκε στην Ελλάδα!

Υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι η Ελλάδα σήμερα δεν είναι παρά ένα κατάλοιπο του παρελθόντος, μια χώρα της οποίας ο Χρυσούς Αιών ήλθε και απήλθε. Άλλοι λένε ότι η κρίση είναι μια αναπτυσσόμενη μαύρη τρύπα που απειλεί όλη την Ευρώπη. Πώς μπορεί να είναι αλήθεια αυτό; Πώς μπορεί ένα Έθνος να είναι τόσο ασήμαντο και τόσο ισχυρό την ίδια στιγμή; Πώς μπορούμε εμείς σήμερα να βλέπουμε και να επιτρέπουμε μια χώρα που έχει δώσει στην ανθρωπότητα τόσα πολλά, να γελοιοποιείται και να κριτικάρεται από τόσουs γύρω της;

Ο μεγάλος διδάσκαλος της ρητορικής Ισοκράτης (436-338 π.Χ.) μας λέει: «Η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία».

Ο Ισοκράτης, παρόλο που στην εποχή του ούτε τους σημερινούς μας πολιτικούς είχε υπόψη του, ούτε τους μεγαλοεκδότες κι άλλα μέσα μαζικής επιρροής, μεσάζοντες και ισχυρούς, ούτε τους σημερινούς Έλληνες, εντούτοις διέγνωσε στην τότε Δημοκρατία τα ίδια, με τα σημερινά, προβλήματα.

Διαφωνώ με όσους λένε ότι οι καλύτερες στιγμές της Ελλάδας βρίσκονται στο μακρινό παρελθόν. Το ισχυρότερο και το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της Ελλάδος ήταν και θα είναι πάντα οι πολίτες της.

Αυτοί πρέπει και τώρα να ενεργοποιηθούν. Ο Ντοστογιέφσκι έγραψε το «Έγκλημα και τιμωρία». Για τα «εγκλήματα» που έφεραν την Ελλάδα στο σημερινό της κατάντημα δεν υπήρξε τιμωρία. Τί απέγιναν τα τεράστια ποσά που δόθηκαν στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τρίτες χώρες; Ποιοι και πώς τα διαχειρίστηκαν; Όπως έχει αποδειχθεί, ελάχιστα από αυτά τα χρήματα δαπανήθηκαν για τη βελτίωση των υποδομών και τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Πάνω από το 25% του συνόλου του εργατικού δυναμικού της χώρας εργάζεται στο Δημόσιο. Ενα μεγάλο ποσοστό από αυτούς έχουν διοριστεί από πολιτικούς για να εξασφαλίσουν την ισόβια ψήφο τους, με αποτέλεσμα να διαφθαρεί το πολιτικό σύστημα και να περιοριστεί η ικανότητα της χώρας να παράγει ουσία και αξία.

Διατυπώνω τις ακόλουθες δέκα προτάσεις που θα συμβάλουν, κατά την άποψή μου, στην επιτάχυνση της επιστροφής της χώρας στην ευημερία και στην εξέχουσα θέση που της αξίζει.

Αυτές περιλαμβάνουν:

1. Αναθεώρηση του Συντάγματος. Όλα τα κόμματα να αρχίσουν εκτενή διάλογο μεταξύ τους και με θεσμικούς φορείς, για ένα νέο Σύνταγμα.

2. Ο Πρωθυπουργός να εκλέγεται μόνο για δύο τετραετίες και να υπηρετεί ακέραια την θητεία για την οποία εξελέγη (εκτός από διάπραξη ποινικού αδικήματος).

3. Οι βουλευτές να έχουν το δικαίωμα να εκλέγονται για μόνο πέντε τετραετείς θητείες και οι τοπικοί άρχοντες για τρεις τετραετείς θητείες.

4. Δραστική μείωση του αριθμού των αντιπροσώπων στο Κοινοβούλιο και κατάργηση των ειδικών προνομίων και επιδοτήσεων. Απάλειψη της χαριστικής διάταξης παραγραφής των αδικημάτων.

5. Κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο και κάθε εργαζόμενος να αξιολογείται σύμφωνα με την προσωπική του επίδοση και βάσει ενός συστήματος σύγχρονων μεθόδων. Κατάργηση του εφάπαξ και της αποζημίωσης σε συνταξιούχους και απολυόμενους υπαλλήλους, αντιστοίχως, κάτι το οποίο θα οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας και θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα.

6. Πλήρης καταγραφή και έλεγχος των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων όλων των πολιτών. Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει την αρχή του «Πόθεν Εσχες» με ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα. Να καταμετρηθεί με ακρίβεια ο πλούτος κάθε Έλληνα πολίτη ο οποίος πρέπει να κληθεί να καταβάλει τον φόρο που του αναλογεί, αν έχει «παραλείψει» να το κάνει.

7. Εκτεταμένες Ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ κλπ.. Θα εξοικονομηθούν δισεκατομμύρια ευρώ, και θα δημιουργηθεί ένα ισχυρότερο και πιο παραγωγικό εργατικό δυναμικό. Άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων χωρίς εξαιρέσεις και δίχως παραθυράκια. Οι πάσης φύσεως διαδηλωτές, απεργοί κλπ. θα πρέπει να αφήνουν ανοικτούς τους δρόμους και να διαδηλώνουν πάνω στα πεζοδρόμια.

Να παταχθεί άμεσα το φαινόμενο των «κουκουλοφόρων» που κάθε τόσο προκαλούν φθορές στην περιουσία του κράτους και των πολιτών.

8. Αυστηρός έλεγχος όλων των δημοσίων υπηρεσιών. Σπατάλη του δημοσίου χρήματος εμφανίζεται σε κάθε επίπεδο της χώρας μας, γι’ αυτό είναι υψίστης σημασίας η μείωση της σπατάλης.

Τουριστικές κλπ. επιχειρήσεις, δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα πρέπει να διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό, καλά καταρτισμένο και με διάθεση να εξυπηρετήσει τον τουρίστα και την εγχώρια πελατεία, ώστε να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών στον κρίσιμο αυτόν πλουτοφόρο, για τη χώρα, τομέα.

9. Αλλαγή της φορολογικής δομής μέσα από έναν προοδευτικό συντελεστή φόρου εισοδήματος, ενός εθνικού φόρου επί των πωλήσεων και μείωση του επαγγελματικού φόρου. Αυτό μεταθέτει το βάρος στους πολίτες που έχουν μεγάλα εισοδήματα, και δεν επηρεάζει αρνητικά τους φτωχούς. Ο εθνικός φόρος επί των πωλήσεων οδηγεί σε πρόσθετα έσοδα από τους πολίτες που όχι μόνο ζουν στην Ελλάδα, αλλά και τα εκατομμύρια των τουριστών που την επισκέπτονται.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν μειωμένη φορολογία όχι περισσότερο από 15% για να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να επιστρέψουν ελληνικές βιομηχανίες που επιχειρούν σε άλλες χώρες.

Τα καταστήματα πρέπει να αποκτήσουν ελεύθερο ωράριο εργασίας ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα το καταναλωτικό κοινό, αυξάνοντας, συγχρόνως τον τζίρο τους. Παράλληλα, θα μειωθεί η ανεργία καθώς θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με την πρόσληψη περισσότερου προσωπικού που θα καλύψει τις ανάγκες του διευρυμένου ωραρίου.

Μεγαλύτερος κύκλος εργασιών σημαίνει και μεγαλύτερο ΦΠΑ στο κράτος. Για το σκοπό αυτόν τα καταστήματα πρέπει να συνδεθούν ηλεκτρονικά με την οικεία εφορία η οποία θα γνωρίζει, έτσι, αυθημερόν το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλει ο καταστηματάρχης.

Η φοροδιαφυγή πρέπει να παταχθεί και προς τούτο, εκτός των κρατικών παραινέσεων, πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο φορολογικός μηχανισμός.

10. Περιορισμός της γραφειοκρατίας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν άμεσα τις άδειες λειτουργίας τους για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις.

Πιστεύω ότι αυτά τα βήματα θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην ανάπτυξη και την ευημερία και θα την καταστήσουν ικανή να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις σ’ έναν Κόσμο που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς.

Νίκ. Ι. Αποστολόπουλος,
Charlotte, North Carolina
njapostolopoulos@gmail.com
001-704 491-7161
6956-823680

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ