Από αριστερά: Ελένη Ταγκαλίδου (Πρόεδρος τής Ομοσπονδίας), Αμανάτης Ταγκαλίδης (χορηγός), Κωνσταντίνα Σταυρακίδου (υπάλληλος του Προξενείου), Αλέξανδρος Οικονομόπουλος (Γενικός Πρόξενος) και Χάρης Δεληγιάννης (πρώην πρόεδρος τής Ομοσπονδίας)

25 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στην Κεντρική Ευρώπη.

Ποντιακή υποστήριξη στην έκθεση. Από αριστερά: Ηλίας Μαυρίδης με τη σύζυγό του (υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων τής ΟΣΕΠΕ), Ελένη Σιδηροπούλου (μέλος τής Επιτροπής αγώνος για την αναγνώριση τής γενοκτονίας) και Αναστασία Κασαπίδου-Ντικ (μέλος του ΔΣ τής ΟΣΕΠΕ, επικεφαλής τής Επιτροπής για την γενοκτονία των Ποντίων)

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου,
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu.

Στουτγάρδη. Κουβαλώντας το βαρύ φορτίο της ιστορικής διαδρομής τής Θράκης σε χώρες και πόλεις όπου μετανάστευσαν οι Έλληνες αυτής της ακριτικής γωνιάς τής Ελλάδας, άνοιξαν γρήγορα τα φτερά τους και σε άλλες κατακτήσεις. Ο οργανωμένος Ελληνισμός σε κάθε κόχη τής Διασποράς έδειξε τις ικανότητές του σε όλους τους τομείς. Κυρίως όμως σε θέματα που αφορούσαν τις περιοχές της γενέτειράς τους. Έτσι οι εκπολιτιστικού και εθνικοτοπικοί σύλλογοι έγιναν εστίες που συγκέντρωσαν τους ξενιτεμένους σε μια αγκαλιά αγάπης, όπου οι εκδηλώσεις τους έδεναν περισσότερο τις μεταξύ τους σχέσεις. Καρπός αυτών των συλλόγων ήταν η ίδρυση του δευτεροβάθμιου οργάνου, αυτού τής Ομοσπονδίας, που συντονίζει εδώ και 25 χρόνια όλες τις δραστηριότητες των συλλόγων μελών της, ενώ παράλληλα, διοργανώνει κεντρικές εκδηλώσεις που αφορούν τους χορούς, τη μουσική, την ιστορία και την προβολή τής Θράκης στους λαούς που ζουν σε διάφορες πόλεις τής κεντρικής Ευρώπης.

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίαςκαι προσφοράς, η Ομοσπονδία Θρακικών Συλλόγων διοργάνωσε πλούσια έκθεση αγροτικών προϊόντων, οινοπνευματωδών ποτών και κυρίως μεταξωτών, που φημίζεται το Σουφλί του νομού Έβρου, 65 χιλ. βόρεια της Αλεξανδρούπολης και 50 χιλ. νοτιοδυτικά της Ορεστιάδας.

Από αριστερά: Ελένη Ταγκαλίδου (Πρόεδρος τής Ομοσπονδίας), Αμανάτης Ταγκαλίδης (χορηγός), Κωνσταντίνα Σταυρακίδου (υπάλληλος του Προξενείου), Αλέξανδρος Οικονομόπουλος (Γενικός Πρόξενος) και Χάρης Δεληγιάννης (πρώην πρόεδρος τής Ομοσπονδίας)

Η έκθεση φιλοξενήθηκε στην Wannersaal του Linden-Museum Στουτγάρδης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Με εδέσματα, ξηρούς καρπούς και ποτά καλωσόριζαν τους επισκέπτες τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου τής Ομοσπονδίας. Μεταξύ των επισκεπτών διακρίναμε τον διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Πέτρο Παναγιωτόπουλο, τον Γενικό Πρόξενο τής Ελλάδος στη Στουτγάρδη Αλέξανδρο Οικονομόπουλο, τον επιχειρηματία-χορηγό Αμανάτη Ταγκαλίδη, τους εκπροσώπους τής Ομοσπονδίας Ποντίων Αναστασία Κασαπίδου-Ντικ και Ηλία Μαυρίδη, τους πρώην προέδρους της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Χάρη Δεληγιάννη και Κώστα Σισμανίδη καθώς και παράγοντες της τοπικής κοινωνίας.

Ο Κώστας Ταχίας από τους πρώτους επισκέπτες της έκθεσης τής Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων

Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελένη Ταγκαλίδου ξενάγησε τους επισκέπτες εξηγώντας παράλληλα τα διάφορα εκθέματα από τη Θράκη. Τα μεταξωτά βέβαια είχαν την τιμητική τους αφού αυτά του Σουφλίου είναι τα πλέον γνωστά. Γνωστό ως «πόλη του Μεταξιού» το Σουφλί είναι επίσης ξακουστό για το κρασί του, το τσίπουρο και τα αλλαντικά του όπως λουκάνικα και καβουρμάς. Πόλος έλξης για τους επισκέπτες είναι το Εθνικό Πάρκο του δάσους τής Δαδιάς καθώς επίσης η λίμνη του Τυχερού και το απολιθωμένο δάσος Λεύκινης-Φυλακτού, μοναδικής φυσικής ομορφιάς με υπέροχα μονοπάτια στην παρθένα φύση. Γνήσια, ολομέταξα κεντήματα και τσεβρέδες αλλά και πολλά εργόχειρα, όλα φτιαγμένα με μεράκι και φροντίδα επάνω στο μετάξι. Μοναδικά αξεσουάρ όπως μαντίλια μπατίκ, εσάρπες, φουλάρια και γραβάτες. Μεγάλη σειρά σε μεταξοτυπίες όπως πίνακες, ριχτάρια και μαξιλάρια που διακοσμούν το χώρο του σπιτιού και φυσικά τα φημισμένα μεταξωτά υφάσματα της Μεταξουργίας Τσακίρη. Τα εκπληκτικά προϊόντα τής Θράκης που θαύμασαν οι επισκέπτες τής εκθέσεως πέρα του ότι είχαν την δυνατότητα να αγοράσουν, υπήρξε και σχετική ενημέρωση για όσους θελήσουν να τα προμηθευτούν στους τόπους παραγωγής τους.

Ιδιαίτερα υπερήφανος για τα εκθέματα ο επί σειράν ετών πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χάρης Δεληγιάννη τόνισε ότι «η κάθε είδους προσπάθειες που γίνονται και έχουν σκοπό και στόχο την προβολή τής Θράκης, τον τουρισμό και τα προϊόντα της θα βρίσκουν αρωγούς συμπαράστασης όλους τους Θρακιώτες, που ζουν και εργάζονται στην ξενιτιά». «Στόχος μας», τόνισε η κυρία Ταγκαλίδου, «είναι να φέρουμε κοντά μας όλη τη Θράκη, όχι απλά γιατί μας λείπει, αλλά γιατί πρέπει να μάθουν μικροί και μεγάλοι, Έλληνες και ξένοι, ότι εκεί γίνονται προσπάθειες που δοξάζουν την ιστορίας τής Ελλάδας».

Το διοικητικό Συμβούλιο τής Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων στην Κεντρική Ευρώπη το αποτελούν:

Ελένη Ταγκαλίδου, Πρόεδρος
Αθανάσιος Μουτάφης, Αντιπρόεδρος
Στέλλα Πάλλα, Γραμματέας
Γιώργος Κοστούδης, Ταμίας
Παναγιώτης Φεζουλίδης, Υπεύθυνος Νεολαίας
Γεωργία Αρβανιτίδου, μέλος
Παναγιώτης Κουρτίδης, μέλος

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΚΑΛΗΜΕΑ ΣΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΑΠΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    25ης Μαρτίου 29 τ.κ. 54645.
    τηλ. 2310817838
    Για περισσότερες πληροφορίες και για πιο εύκολη επικοινωνία επικονωνήστε στα τηλέφων 0030 2321066026, 2321400274 και 6945580930 ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Θ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Ο.Θ.Σ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ