Μαζικές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ προκάλεσε η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζoρτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό. Ο κυβερνήτης της Ν.Υόρκης κάνει λόγο για “διαρκή ανισότητα στην Αμερική”.Η Αμερική ξαναζεί τον εφιάλτη των φυλετικών συγκρούσεων και της ρατσιστικής βίας. Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Μινεάπολης, της Νέας Υόρκης, της Ατλάντα και άλλων πόλεων, φωνάζοντας αντιρατσιστικά συνθήματα. Δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με την αστυνομία. Δρόμοι της Μινεάπολης παραδόθηκαν στις φλόγες, αν και είχε επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας, καθώς και κινητοποίηση της Εθνοφρουράς. Οι διαδηλωτές έφτασαν μέχρι τον Λευκό Οίκο.

Όλα αυτά μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη, στη διάρκεια βίαιης προσαγωγής. Είχε προηγηθεί καταγγελία από καταστηματάρχη ότι ο Φλόιντ επιχείρησε να χρησιμοποιήσει πλαστό χαρτονόμισμα. Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει έναν αστυνομικό να πατάει τον 46χρονο Φλόιντ στον λαιμό και εκείνον να ψελλίζει ότι “δεν μπορεί να αναπνεύσει”. Σύμφωνα με τις αρχές ο συγκεκριμένος αστυνομικός “έχει τεθεί υπό κράτηση” και αποτάχθηκε, όπως και οι άλλοι τρεις αστυνομικοί που εμπλέκονται σε αυτή την τραγωδία. Η οικογένεια του Φλόιντ ζητεί την παραδειγματική τιμωρία τους.

Επίθεση στο CNN

Πολλοί διαδηλωτές δεν έμειναν στα συνθήματα. Στην Ατλάντα διαδηλωτές επιτέθηκαν ακόμη και στα κεντρικά γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου CNN, σπάζοντας με πέτρες κομμάτια της γυάλινης πρόσοψης. Λίγο πριν πάντως το ίδιο το CNN είχε γνωρίσει την αστυνομική αυθαιρεσία, καθώς ο απεσταλμένος του στη Μινεάπολη συνελήφθη σε …ζωντανή σύνδεση ενώ κάλυπτε τις τελευταίες εξελίξεις μετά τη δολοφονία του Φλόιντ. Τα πλάνα που μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο δείχνουν τον δημοσιογράφο να ρωτάει ευγενικά τους αστυνομικούς ποια ακριβώς είναι η κατηγορία με την οποία βαρύνεται, ενώ εκείνοι συνεχίζουν ατάραχοι την προσαγωγή του.

Τα επεισόδια στην πρωτεύουσα της Τζόρτζια προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Αφροαμερικανής δημάρχου, Κέισα Λανς Μπότομς, η οποία πάντως προσπάθησε να απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία στους διαδηλωτές. “Βλέπω τι γίνεται στους δρόμους της Ατλάντα και πρέπει να πω ότι δεν είναι αυτή η πραγματική Ατλάντα”, ανέφερε η δήμαρχος. “Αυτή δεν είναι μία διαμαρτυρία στο πνεύμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η διαμαρτυρία έχει έναν σκοπό. Όταν είχε δολοφονηθεί ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δεν είχαμε κάνει τέτοια στην πόλη μας…”

Ηγετική εμφάνιση Κουόμο

Αίσθηση προκαλεί το σχόλιο που έκανε ο δημοφιλής Μάριο Κουόμο, σήμερα κυβερνήτης και παλαιότερα γενικός εισαγγελέας στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. “Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό”, λέει χαρακτηριστικά. Βλέπουμε παρόμοιες καταστάσεις για δεκαετίες ολόκληρες. Όλα αυτά είναι κεφάλαια στο ίδιο βιβλίο, που φέρει τον τίτλο: Διαρκής αδικία και ανισότητα στην Αμερική”.

Πάντως όλα δείχνουν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Άλλωστε κανείς δεν έχει ξεχάσει τα πολυάριθμα αντίστοιχα περιστατικά στο πρόσφατο παρελθόν. Το παρών στις κινητοποιήσεις της Νέας Υόρκης δίνει και η μητέρα του Έρικ Γκάρνερ, ενός Αφροαμερικανού που, με παρόμοιο τρόπο, ξεψύχησε στη μέση του δρόμου στη διάρκεια βίαιης προσαγωγής το 2014. “Πριν πέντε, έξι χρόνια δολοφόνησαν τον γιό μου, τώρα είμαστε εδώ για τον Τζορτζ Φλόιντ” λέει η ίδια. “Φτάνει πια. Πρέπει να σταματήσουν να έρχονται στις γειτονιές μας, να τρομοκρατούν και να σκοτώνουν τα παιδιά μας…”

APTN, Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ