Στις 25 Σεπτεμβρίου 2012 έλαβαν χώρα στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων και στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, στα πλαίσια της Διαπολιτισμικής Εβδομάδας 2012.

Α) Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, η Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Μονάχου και η Ευαγγελική Εκκλησία της Βαυαρίας διοργάνωσαν από κοινού μια εκδήλωση στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, στην οποία έλαβαν μέρος διάφορες ενορίες των μεταναστών της πόλης. Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο αρμόδιος για τους καθολικούς μετανάστες Πρελάτος κ. Γιόσεφ Ομπερμάγιερ και ο αρμόδιος για τους ευαγγελικούς μετανάστες πάστορας κ. Νόρμπερτ Έλλινγκερ αναφέρθηκαν στο θέμα των μεταναστών και των προσφύγων μέσα από κείμενα, ύμνους, ψαλμούς, κήρυγμα και αναγνώσματα. Μια χορωδία από την Αφρική και μια πολυμελής χορωδία από την Ουκρανία πλαισίωσαν το πρόγραμμα.

Στον χαιρετισμό του ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:

“Καλοσώρισες -όποιος και να είσαι”.  Με αυτό το σύνθημα της φετεινής Διαπολιτισμικής Εβδομάδας σας καλοσωρίζω στη σημερινή μας συνάντηση. Η εκδήλωση αυτή γίνεται στα πλαίσια της Διαπολιτισμικής Εβδομάδας 2012 που λαμβάνει χώρα σε όλη τη Γερμανία, με την πρωτοβουλία και σύμπραξη των τριών εκκλησιών, της Ρωμαιοκαθολικής, της Ευαγγελικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι τρεις προκαθήμενοι των Εκκλησιών της Γερμανίας, ο ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος κ. Δρ. Ρόμπερτ Τσόλιτς, ο ευαγγελικός πρόεδρος κ. Νικόλαος Σνάιντερ και ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος σε κοινή τους Διακήρυξη για την Διαπολιτισμική Εβδομάδα 2012 δήλωσαν μεταξύ των άλλων και τα εξής:

Ισχύει το να συναντά ο ένας τον άλλο με αλληλοσεβασμό και ενδιαφέρον, με ανοικτή καρδιά απέναντι σε κάτι που είναι ξένο και στους ξένους. Με τον τρόπο αυτό θα αναπτυχθούν διαρκείς σχέσεις που ενώνουν σε αρμονική συμβίωση αυτούς που ζουν από χρόνια εδώ και αυτούς που έρχονται τώρα, αυτούς που είναι στο κέντρο της κοινωνικής ζωής και αυτούς που οδηγούνται στο περιθώριο και αποκλείονται από το κοινωνικό γίγνεσθαι και την κοινωνική συμμετοχή. Με τη Διακήρυξή μας αυτή σας προτρέπουμε να καταπολεμήσετε με αποφασιστικότητα και θάρρος κάθε είδους εξωτερίκευση που έχει σχέση με εχθρότητα προς τους ανθρώπους, μίσος προς τους ξένους, ρατσισμό και αντισιμιτισμό.

Αυτές τις ιδέες θέλουμε να εμβαθύνουμε στη σημερινή μας εκδήλωση και να τις μετατρέψουμε σε πράξη.

Παρέστησαν ο Βαυαρός Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Δρ. Λούτβικ Σπένλε, ο Αντιπεριφεριάρχης Άνω Βαυαρίας κ. Ούλριχ Μποεγκερ, η Νομάρχης κ. Ιωάννα Ρουμσέττελ, ο εντεταλλμένος της Βαυαρικής Κυβερνήσεως για θέματα ενσωμάτωσης κ. Μάρτιν Νόιμαγιερ, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μονάχου κ.κ. Κωνσταντίνος Γιαννακάκος και Γιασάρ Φίνκαν, ο Τούρκος Γενικός Πρόξενος κ. Χινταγιέτ Έρις, , ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Χαρίλαος Μακρής (ως εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου Μονάχου), ο καθηγητής της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής Μονάχου κ. Δρ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, η πρόεδρος του ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ κ. Δρ. Βασιλική Τριάρχη-Χέρμανν και πολλές άλλες προσωπικό­τητες της βαυαρικής κοινωνίας και της παροικίας μας, καθώς επίσης και κληρικοί των ορθοδόξων ενοριών Μονάχου.

Β)  Αμέσως μετά έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο μια εκδήλωση στρογυλλής τραπέζης με νέους και νέες από όλον κόσμο, που οργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, την Κάριτας και την Ίνερρε Μισσιον Μονάχου.  Με βάση το σύνθημα της Διαπολιτιστικής Εβδομάδας 2012  “Καταγωγή -΄Αφιξη- Μέλλον” μια φοιτήτρια από την Κολομβία, μία δικηγόρος από την Ελλάδα, μία νοσοκόμα από την Ουκρανία, μια οικιακή βοηθός από την Αφρική (Ρουάντα) δύο αδέλφια από το Αφγανιστάν, ένας μαθητής από τη Συρία και ένας μηχανικός από το Ιράκ διηγήθηκαν με ποιο τρόπο ήρθαν στη Γερμανία, πως τους αντιμετώπισαν οι βαυαροί και ποιά είναι τα σχέδιά τους για το μέλλον.

Τη συζήτηση διεύθυναν ο κ. Βίλχελμ Ντρέξλερ και η κ. Παρασκευή Δάκη-Φλάισμανν. Μετά από την εισήγηση του διευθυντή της Ίννερε Μισσιον, πάστορα Δρ. Γκύντερ Μπάουερ, απηύθυνε χαιρετισμό ο εντεταλλμένος της Βαυαρικής Κυβερνήσεως για θέματα ενσωμάτωσης κ. Μάρτιν Νόιμαγιερ, ενώ ο κ. Θωμάς Πριέτρο-Περάλ  (Ευαγγελική Εκκλησία της Βαυαρίας) και ο Πρελάτος κ. Χανς Λιντενμπεργκερ (Διευθυντής της Κάριτας της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής Μονάχου) με τοποθετήσεις τους έδωσαν το πλαίσιο για την περαιτέρω συζήτηση. Το λόγο έλαβαν και εκπρόσωποι δημοτικών καί άλλων υπηρεσιών που είναι ειδικευμένοι σε θέματα μετανάστευσης και προσφύγων.

Στον καταληκτήριο ευχαριστήριο λόγο του ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης τόνισε μεταξύ των άλλων τα εξής:

Με αυτές τις συγκινητικές αφηγήσεις των νέων του Μονάχου από όλο τον κόσμο με τις οποίες βιώσαμε τις προσωπικές τους ιστορίες ζωής, πήραμε πολλά ερεθίσματα για να ασχοληθούμε συστηματικώτερα με το θέμα της μετανάστευσης και να θέσουμε το ερώτημα τι έχει επιτευθεί μέχρι τώρα στο θέμα της φιλικής υποδοχής των μεταναστών στη Γερμανία και σε τι θα μπορούσε η υποδοχή να γίνει ακόμη καλύτερη. Ευχαριστώ τους νέους αυτούς ανθρώπους για την εμπιστοσύνη και τον ανοικτό τους ορίζοντα και μπορώ να τους διαβεβαιώσω ότι εμείς οι εκκλησίες θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τη ζωή τους εδώ στο Μόναχο. Ο λόγος του Αποστόλου Παύλου “ότι δεν υπάρχει πια Ιουδαίος και ειδωλολάτρης, δεν υπάρχει δούλος και ελεύθερος, δεν υπάρχει άνδρας και γυναίκα, όλοι σας είστε ένας, χάρη στον Ιησού Χριστό” είναι για μας τους χριστιανούς οδοδείκτης και καθήκον. Επίσης χαιρόμαστε για την συνάντηση  και συμβίωση με μουσουλμάνους αδελφούς και τους θεωρούμε ως εμπλουτισμό στη κοινωνία μας.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση με νόστιμα εδέσματα από διάφορες χώρες του κόσμου.

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης                              am@ellines.de

 

GRIECHISCH-ORTHODOXE METROPOLIE VON DEUTSCHLAND

VIKARIAT IN BAYERN

 

Φωτογραφία 1 (από αριστερά) (οι δύο λευκοφορεμένοι άνδρες, των οποίων τα ονόματα δεν μας είναι γνωστά, είναι μέλη της χορωδίας “Celestial Church of Christ”). ο Δημοτικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Γιαννακάκος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Yasar Fincan, ο εντεταλλμένος της Βαυαρικής Κυβερνήσεως για θέματα ενσωμάτωσης κ. Martin Neumeyer, ο Βαυαρός Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Dr. Ludwig Spaenle, η Νομάρχης κ. Johanna Rumschöttel, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο πάστορας κ. Norbert Ellinger, ο πρελάτος κ. Josef Obermaier, ο Τούρκος Γενικός Πρόξενος κ. Hidayet Eris και ο Πρωτοπρεσβύτερος Slobodan Milunovic από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. (Φωτογραφία Christian Lehrer)

Φωτογραφία 2 :  οι σύνεδροι. (5 και 6 από αριστερα) οι συνοντιστές της συζήτησης κ. Wilhelm Dräxler και Παρασκευή Δάκη-Fleischmann. (Φωτογραφία Ingrid Grossmann)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ