Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του. Θεωρείται η βραζιλιάνικη εκδοχή του Ντόναλντ Τραμπ. Θέλει να καθαρίσει τη χώρα από τα «μαρξιστικά σκουπίδια» και να χαλαρώσει το καθεστώς οπλοκατοχής.Η εικόνα έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο νέος ισχυρός άνδρας της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, μαζί με την γυναίκα του ντυμένη στα λευκά, χαιρετούν τα πλήθη καθοδόν προς το προεδρικό μέγαρο και οι δύο όρθιοι πάνω σε μια ανοιχτή Ρολς Ρόις. Ο κόσμος φώναζε το προεκλογικό σύνθημα του νέου προέδρου της χώρας, «η Βραζιλία πάνω από όλα, ο Θεός πάνω από όλους».

«Μαρξιστικά σκουπίδια»

Κάπως έτσι ξεκίνησε η προεδρική θητεία του ακροδεξιού, λαϊκιστή, πρώην αλεξιπτωτιστή στρατιωτικού Μπολσονάρο. Ο 63χρονος ορκίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου και στη συνέχεια από τα χέρια του προκατόχου του Μισέλ Τέρμερ παρέλαβε την προεδρική ταινία, σύμβολο της προεδρίας, στο μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου. Στην παρθενική του ομιλία ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας έδωσε αμέσως το στίγμα της πολιτικής του. «Βρίσκομαι σήμερα ενώπιον του έθνους σε μια ημέρα που ο λαός απελευθερώνεται από τον σοσιαλισμό». Πιστός στις προεκλογικές του υποσχέσεις για νέα εκπαιδευτικά προγράμματα στα πανεπιστήμια και τα σχολειά, καθαρά από «μαρξιστικά σκουπίδια» ο Μπολσονάρο αφιέρωσε ένα μεγάλο τμήμα της ομιλίας του στα σχέδιά του για την αποκατάσταση της τάξης.

Ως πρώτη κυβερνητική πράξη είπε ότι με προεδρικό διάταγμα θα χαλαρώσει το καθεστώς οπλοκατοχής, έτσι ώστε οι «καλοί πολίτες» να μπορούν να υπερασπίζουν τους εαυτούς τους. Παράλληλα κάλεσε στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας. «Είναι επείγουσας σημασίας να τερματίσουμε εκείνη την ιδεολογία που υπερασπίζεται τους ληστές και ποινικοποιεί τους αστυνομικούς, που κάνει τη Βραζιλία να καταγράφει μεγάλο ποσοστό βίας και οργανωμένου εγκλήματος με θύματα αθώους ανθρώπους, που καταστρέφει οικογένειες και προκαλεί σε όλους ανασφάλεια. Έγνοια μας είναι η ασφάλεια των καλών ανθρώπων, οι εγγυήσεις για το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και η νομιμοποίηση της αυτοπροστασίας».

Η πρεσβεία της Βραζιλίας στην Ιερουσαλήμ

Εκ των πρώτων ξένων ηγετών που συνεχάρησαν τον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Μέσω twitter εξήρε την «εκπληκτική ομιλία του» και υποσχέθηκε τη στήριξη της χώρας του. Ο ίδιος δεν ήταν παρών στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, αλλά ήταν άλλοι, όπως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπάστιαν Πινιέρα. Η κυβέρνηση του Μπολσονάρο αποτελείται από 22 μέλη. Οι περισσότεροι είναι στρατιωτικοί, υπερσυντηρητικοί Ευαγγελικοί και εκπρόσωποι του λόμπι των αγροτών.

Ο νέος πρόεδρος εξήγγειλε ότι θα δώσει άδεια για την οικονομική εκμετάλλευση του Αμαζονίου και θα περιορίσει τα δικαιώματα των ιθαγενών. Θέλει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και σκοπεύει να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ κατά το πρότυπο των ΗΠΑ.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ dpa, epd, ap

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ