Οι στενοί δεσμοί μεταξύ Βίκτορ Όρμπαν και προέδρου Πούτιν είναι γνωστοί. Λιγότερο γνωστό είναι ότι ρώσοι κατάσκοποι φαίνεται να δρουν ανενόχλητα στην Ουγγαρία.Στα τέλη Νοεμβρίου 2022 ουκρανικές ειδικές δυνάμεις συνέλαβαν έναν φερόμενο ως ρώσο πράκτορα σε φυλάκιο στα σύνορα με την Ουγγαρία. Όπως αποκαλύφθηκε, ο άνδρας προσπάθησε να περάσει στη χώρα-μέλος της ΕΕ απόρρητες πληροφορίες σε USB κρυμμένο στον πρωκτό του.

Το στικάκι περιείχε κλεμμένες απόρρητες πληροφορίες σχετικά με την ηγεσία και το προσωπικό της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών SBU και της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU, καθώς και ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις στρατιωτικές βάσεις, τον εξοπλισμό και τα λοτζίστικς του ουκρανικού στρατού. Όπως αποδείχθηκε, ο κατάσκοπος σκόπευε να παραδώσει το USB στη ρωσική πρεσβεία στη Βουδαπέστη.

Ο δημοσιογράφος Σάμπολκς Πάνι δημοσίευσε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα Balkan Insight. Εδώ και καιρό ερευνά τις ρωσικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες στην Ουγγαρία. Εκφράζει μάλιστα την ανησυχία ότι η Βουδαπέστη θα μπορούσε να γίνει το κέντρο της ρωσικής κατασκοπίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 50 διαπιστευμένοι ρώσοι διπλωμάτες, οι οποίοι εργάζονται στην ουγγρική πρωτεύουσα. Ενδεικτικό ότι σε Πράγα, Βαρσοβία και Μπρατισλάβα οι ρώσοι διπλωμάτες δεν ξεπερνούν τους 20. «Είναι γνωστό ότι πολλοί πράκτορες εργάζονται ως διπλωμάτες απολαμβάνοντας τη σχετική ασυλία», εξηγεί ο ούγγρος δημοσιογράφος.

Κατάσκοποι υπό την ασπίδα της διπλωματικής ασυλίας

Εκτός από τους υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας, ασυλία απολαμβάνουν στην Ουγγαρία και οι υπάλληλοι της Διεθνούς Τράπεζας Επενδύσεων (IIB), που ιδρύθηκε την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης. Τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας μεταφέρθηκαν από τη Μόσχα στη Βουδαπέστη πριν από τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τυχόν ελέγχους από την ουγγρική τραπεζική εποπτική αρχή, δικαστικές έρευνες ή τη δικαιοσύνη.

Όταν ανακοινώθηκε η μεταφορά των κεντρικών γραφείων, η ουγγρική αντιπολίτευση υποψιάστηκε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν υποστήριζε στην ουσία την επέκταση δικτύου της ρωσικής μυστικής υπηρεσίaς KGB. Και όχι χωρίς λόγο, γιατί ο επικεφαλής της IIB Νικολάι Κόσοφ κατάγεται από οικογένεια κατασκόπων: ο πατέρας του κάποτε ήταν μέλος της KGB με τόπο διαμονής τη Βουδαπέστη και η μητέρα του χαρακτηρίζονταν από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ως «ένας από τους πιο αξιόλογους κατασκόπους του 20ού αιώνα».

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 οι χώρες-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία και Σλοβακία που συμμετείχαν στην Διεθνή Τράπεζα Επενδύσεων αποσύρθηκαν από την ΙΙΒ με εξαίρεση την Ουγγαρία. Παράλληλα, από την έναρξη του πολέμου όλες οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να απομακρύνουν από το έδαφός τους ρώσους κατασκόπους που δρούσαν υπό την προστασία της διπλωματικής ασυλίας με εξαίρεση την Ουγγαρία.

Η Ουγγαρία σε ενεργειακή εξάρτηση από την Μόσχα

Ο δημοσιογράφος Σάμπολκς Πάνι, εξειδικευμένος σε ζητήματα αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας, δηλώνει στην DW ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών δραστηριοποιείται στην Ουγγαρία υπό την ανοχή των αρχών της χώρας. Ένα παράδειγμα είναι ο πρώην ευρωβουλευτής του δεξιού συντηρητικού κόμματος Jobbik, Μπέλα Κόβακς, γνωστός με το παρατσούκλι KGBela. Το 2014 η ουγγρική μυστική υπηρεσία εσωτερικού τον κατήγγειλε. Μόλις όμως τρία χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2017, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπία υπέρ της Ρωσίας. Χρειάστηκαν άλλα οκτώ χρόνια για να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Στο μεταξύ όμως ο πρώην ευρωβουλευτής κατάφερε να διαφύγει στη Ρωσία.

Ο ούγγρος δημοσιογράφος και οι συνεργάτες του ερεύνησαν παράλληλα και τους στενούς δεσμούς της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα λόγω της ουγγρικής εξάρτησης από ρωσικά ορυκτά καύσιμα, όπως φυσικό αέριο και πετρέλαιο, και μέσα από ενεργειακές συμφωνίες, όπως αγορά φυσικού αερίου και επέκταση του πυρηνικού σταθμού στην πόλη Πακς με ρωσική τεχνολογία και χρηματοδότηση, βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος και μπορεί να εκβιάζει την Βουδαπέστη.

Ζολτ Μπόγκαρ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ