600 νεογέννητα περιμένουν στα υγρά καταφύγια τους γονείς τους. Πότε θα σμίξουν με τους ανθρώπους που τα “παρήγγειλαν”; Παιδιά πολέμου μιας βιομηχανίας “σούπερ-μάρκετ”.Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει το άσχημο πρόσωπο μιας επιχείρησης που ήδη σε καιρούς ειρήνης είχε προσλάβει αρνητικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για την μητρότητα μέσω παρένθετων γυναικών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο Oυκρανίδες φέρνουν στον κόσμο περίπου 2.000 παιδιά για ξένους γονείς.Είναι κάτι που στη χώρα δεν απαγορεύεται, είναι εξαιρετικά προσοδοφόρο και οι νομικές διαδικασίες με τη μεταβίβαση μητρότητας στα ξένα ζευγάρια είναι απλές. Την αναλαμβάνουν εξειδικευμένα γραφεία, που προσφέρουν πακέτα μητρότητας all inclusive, από 30.000 μέχρι 40.000 ευρώ. Στην Black Friday πέρυσι το γραφείο Biotexcom έκανε διαφήμιση δίνοντας έκπτωση 3%.

Γέννες στα καταφύγια

Ο πόλεμος όμως έχει φέρει τα πάνω-κάτω. Οι παρένθετες μητέρες γεννούν σε καταφύγια με υπόκρουση τις σειρήνες. Πάνω σε υπνόσακους παραλλαγής. Κανονικά δεν θα πρέπει να τους λείπει τίποτα, ακόμη και στον πόλεμο, αυτό τουλάχιστον διαφημίζει σε σχετικό βίντεο το γραφείο Biotexcom. Ωστόσο, μια παρένθετη μητέρα με το ψευδώνυμο Μαρίνα, δίνει μια διαφορετική εικόνα. Πριν ημέρες γέννησε σε ένα κρύο και υγρό καταφύγιο χωρίς αρκετό νερό, φαγητό και φάρμακα. Δύσκολες στιγμές και πολλά τα ερωτήματα. Γιατί την ώρα των βομβαρδισμών ποιανού τη ζωή να προφυλάξεις; Τη δική σου; Ή του “ξένου”, του παιδιού που κυοφορείς στην κοιλιά στου; Κι αν οι γονείς που σου το παρήγγειλαν, δεν μπορούν να έρθουν να πάρουν το νεογέννητο επειδή γίνεται πόλεμος, τί θα το κάνεις; Θα το πάρεις σε άλλη χώρα, αίφνης στη Γερμανία, όπου όμως το γερμανικό δίκαιο δεν αναγνωρίζει νομικά την παρένθετη μητρότητα;

Ο δικηγόρος Μάρκο Όλντενμπουργκ, ειδικός στο οικογενειακό και ιατρικό δίκαιο, επισημαίνει τις δυσκολίες από το γεγονός ότι οι γερμανικές διπλωματικές και προξενικές αρχές λόγω του πολέμου έχουν φύγει από το Κίεβο. «Σύμφωνα με το ουκρανικό δίκαιο, όταν ένα παιδί διαμένει κανονικά στη χώρα, είναι παιδί των Γερμανών που προορίζονται για γονείς του. Αλλά χωρίς τη νομιμοποίησή τους ως γονείς σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο η πατρότητα δεν αναγνωρίζεται στη Γερμανία. Κατά το γερμανικό δίκαιο η παρένθετη μητέρα είναι η κανονική μητέρα του παιδιού χωρίς πατέρα».

Παρένθετες μητέρες ψάχνουν τους γονείς

Οι παρένθετες μητέρες που θέλουν να φύγουν λόγω πολέμου από τη χώρα είναι δεμένες “χειροπόδαρα” από τα γραφεία που κάνουν αυτή τη δουλειά. Εάν πιστέψει κανείς όσα λέγονται και γράφονται, υπάρχουν γραφεία που απειλούν τις γυναίκες με ποινές φυλάκισης σε περίπτωση που εγκαταλείψουν τη χώρα. Η Biotexcom είναι σίγουρη ότι οι γυναίκες θα επιστρέψουν για τη γέννα, δεδομένου ότι τις πληρώνει με δόσεις. Αυτήν την περίοδο μάλιστα κατασκευάζει μπούνκερ στην κεντρική Ουκρανία. Ο πόλεμος διώχνει και πολλούς συνεργάτες των γραφείων αυτών. Όλο και περισσότερα νεογέννητα περιμένουν στα καταφύγια τους γονείς τους. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι γονείς ψάχνουν τις παρένθετες μητέρες, και εκείνες τους γονείς.

Πολλά γραφεία τους απαγορεύουν να έρθουν σε άμεση επαφή μαζί τους. «Πελάτες μου μού λένε ότι προσπάθησαν να έρθουν σε επικοινωνία με τις παρένθετες μητέρες, αλλά είναι δύσκολο. Για να προστατέψουν κυρίως το παιδί που μεγαλώνει στην κοιλιά τους, αλλά και τις ίδιες, να τις βγάλουν από τη γραμμή του πυρός. Αυτό θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο».

Αννα Καρτχάους

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ