Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Σαξονία-Άνχαλτ επηρεάζουν τις γερμανικές εθνικές εκλογές το Σεπτέμβριο. Οι ψηφοφόροι πριμοδοτούν αντιπαράθεση με την ακροδεξιά.Μεγάλος νικητής στις βουλευτικές εκλογές στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ την Κυριακή είναι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), οι οποίοι κατάφεραν να αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη κατά 7,3 μονάδες, αγγίζοντας το 37,1%. Ακολουθούν το εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 20,8% (-3,5%), το κόμμα Η Αριστερά με 11% (-5,3%), οι Σοσιαλδημοκράτες με 8,4% (-2,2%), οι Φιλελεύθεροι με 6,4 (+1,5%) και οι Πράσινοι με 5,9% (+0,7%). Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, ο Χριστιανοδημοκράτης Ράινερ Χάζελοφ, ανακοίνωσε συνομιλίες με όλα τα κόμματα πλην του AfD και την Αριστερά για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Τα τελευταία πέντε χρόνια το CDU κυβερνούσε μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

«Ανάγνωση» των αποτελεσμάτων

Βασικός παράγοντας για την εκλογική νίκη των Χριστιανοδημοκρατών θεωρείται η μάχη που έδωσε το κόμμα στην τελευταία φάση του προεκλογικού αγώνα ενάντια στο ακροδεξιό AfD. Από την ανάλυση των μετακινήσεων των ψηφοφόρων προκύπτει ότι το CDU προτίμησαν -εκτός από πολίτες που απείχαν στις τελευταίες εκλογές- και οπαδοί των Πρασίνων, των Σοσιαλδημοκρατών αλλά και του κόμματος Η Αριστερά. Παρά το ότι η Σαξονία-Άνχαλτ είναι ένα μικρό κρατίδιο, αναμένεται ότι το αποτέλεσμα θα επιδράσει θετικά στον προεκλογικό αγώνα των Χριστιανοδημοκρατών για τις ομοσπονδιακές εκλογές το Σεπτέμβριο. Εκτός αυτού, θα ενισχύει τη δημοτικότητα του προέδρου του κόμματος και υποψήφιου καγκελάριου Άρμιν Λάσετ, η οποία μέχρι στιγμής κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Απογοητευτικό είναι το αποτέλεσμα για τους Πράσινους. Ενώ τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων προέβλεπαν διπλασιασμό των ψήφων τους, τελικά κατάφεραν να αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη οριακά κατά 0,7%. Για ορισμένους αναλυτές οι χθεσινές εκλογές σηματοδοτούν το τέλος της θεαματικής τους ανόδου στις δημοσκοπήσεις για τις ομοσπονδιακές εκλογές, αλλά και των φιλοδοξιών να κατακτήσει η υποψήφιά τους Ανναλένα Μπερμποκ το αξίωμα της καγκελαρίου.

Για τους Σοσιαλδημοκράτες αλλά και για το κόμμα Η Αριστερά οι εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι βρίσκονται σε μια καθοδική πορεία. Τα δύο κόμματα δεν αναγνωρίζονται πλέον από ένα μεγάλο μέρος των κοινωνικά και οικονομικά αδύναμων στρωμάτων ως εκπρόσωποι των συμφερόντων τους. Αν και έχασε τρεισήμισι ποσοστιαίες μονάδες, οι χθεσινές εκλογές επιβεβαίωσαν ότι το ακροδεξιό AfD παραμένει στην πρώην Ανατολική Γερμανία ένας ισχυρός πολιτικός παράγοντας που καταφέρνει να κατακτήσει ποσοστά γύρω στο 20%. Από αναλύσεις προκύπτει ωστόσο ότι μεγάλο μέρος του ποσοστού τους εξακολουθούν να είναι “ψήφοι διαμαρτυρίας”.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ