Λίγες εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες ο Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς όχι μόνο ανακάμπτει, αλλά θα μπορούσε να ηγηθεί κυβερνητικού συνασπισμού. Αμφίρροπη η εκλογική μάχη.Ποιος ή ποια θα διαδεχθεί την Άγκελα Μέρκελ; Τέλος του 2020 όλα έδειχναν σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση Deutschlandtrend για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD, ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να ανακόψει καθαρή νίκη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και του αδελφού Χριστιανοκοινωνικού, τα οποία εξέλεξαν τον Άρμιν Λάσετ ως υποψήφιο για την καγκελαρία. Καθαρά αριθμητικά επί μήνες διαφαίνονταν πιθανός συνασπισμός με το κόμμα των Πρασίνων με ποσοστό 57%. Αλλά ακόμη κι όταν αποδυναμώθηκαν τα ποσοστά των Χριστιανικών κομμάτων και για ένα χρονικό διάστημα οι Πράσινοι τα ξεπέρασαν σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Infratest dimap, το βασικό ερώτημα που τέθηκε ήταν εάν ο Λάσετ ή η υποψηφία των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ θα διαδεχθεί την Μέρκελ.

Δημοσκοπική αναγέννηση Σολτς

Τρεις μήνες αργότερα ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση. Στο τελευταίο Deutschlandtrend το ποσοστό των CDU/CSU και Πρασίνων ανέρχεται στο 46%. Το ίδιο ακριβώς ποσοστό συγκεντρώνουν οι Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα των Φιλελευθέρων, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και η Αριστερά, εάν προσθέσει κανείς μαζί τα ποσοστά τους. Άρα, τα κόμματα περισσότερο από ποτέ θα πρέπει να προβληματιστούν για τις επιλογές τους, όταν κληθούν να συμπτύξουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου. Ξαφνικά ακόμη και ο Όλαφ Σολτς, υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος καγκελάριος από το SPD, μπορεί να τρέφει ελπίδες ως επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Φιλελευθέρους.Μια ποσοστιαία μονάδα χωρίζει το κόμμα του από τους Πράσινους και με το FDP θα μπορούσε να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού του λεγόμενου φωτεινού σηματοδότη (κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο). Εάν μάλιστα συνεχιστεί η ευνοϊκή τάση για το SPD και η Χριστιανική Ένωση δεν χάσει κι άλλα ποσοστά, τότε ίσως τα ποσοστά να αρκούν για πλειοψηφία SPD με τα Χριστιανικά κόμματα. Τώρα εάν υπάρξει σύγκλιση θέσεων από πλευράς περιεχομένου, είναι ένα άλλο θέμα.

Στη θεωρητική περίπτωση που οι Γερμανοί ψήφιζαν απευθείας καγκελάριο και όχι κόμματα, ο Όλαφ Σολτς θα σημείωνε σημαντικό προβάδισμα. Με ένα ποσοστό του 35% θα προηγούνταν από τον αντίπαλό του, τον Άρμιν Λάσετ με 29%, με τρίτη και ασθμαίνουσα την «πράσινη» Ανναλένα Μπέρμποκ με 16%. Πιο σαφές καταγράφεται το προβάδισμα Σολτς στο ερώτημα, πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες από το πολιτικό αποτύπωμα της τριάδας. Ο Σολτς συγκεντρώνει 48% των προτιμήσεων, η Μπέρμποκ 27 και ο Λάσετ 24%.

Διαχρονική αξία στις σφυγμομετρήσεις η Μέρκελ

Όπως παρατηρούν Γερμανοί αναλυτές, οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να «ξανανακάλυψαν» τον Σολτς και ποντάρουν τις τελευταίες εβδομάδες σε αυτόν με την ελπίδα ότι σε απευθείας σύγκριση με τον «άτυχο» Λάσετ θα ανεβάσει τα ποσοστά του. Σε μερικές εβδομάδες στήνονται κάλπες. Ο Όλαφ Σολτς έχει ήδη επισκεφθεί 120 εκλογικές περιφέρειες, επί τόπου ή διαδικτυακά. Τις ανοιχτές συγκεντρώσεις ξεκινά στις 14 Αυγούστου στο Μπόχουμ, την τελευταία επίσης στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, την καρδιά της Σοσιαλδημοκρατίας, στο κρατίδιο που πρωθυπουργός είναι ο Λάσετ. Αλλά αδιαμφισβήτητο νούμερο ένα στο ερώτημα για το πολιτικό της αποτύπωμα είναι η Μέρκελ με 66%. Δεν ξαναβάζει υποψηφιότητα, αλλά χαίρει της ευρείας αποδοχής των Γερμανών που σε ποσοστό 75% θεωρούν ότι ήταν καλή καγκελάριος. Το μεγάλο αυτό ποσοστό προέρχεται από οπαδούς όλων των κομμάτων πλην του ακροδεξιού AfD.

Πάνω από τα 2/3 των ερωτηθέντων την χαρακτηρίζουν ικανή, αξιόπιστη, συμπαθητική και με ηγετικές ικανότητες. Ιδιότητες με τις οποίες η 67χρονη πολιτικός θα συνεχίσει να κυβερνά μέχρις ότου η γερμανική βουλή ψηφίσει τον ή την διάδοχό της. Στο μεσοδιάστημα η Μέρκελ θα συνεχίσει να διαχειρίζεται μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις και προκλήσεις της 16χρονης θητείας της, την πανδημία.

Μαρσέλ Φιρστενάου

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ