Το περίφημο Μποζολέ, το πρώτο κρασί της χρονιάς, κυκλοφορεί από σήμερα στη Γαλλία και σε όλον τον κόσμο. Οι δασμοί των ΗΠΑ αποτελούν πλήγμα για τους παραγωγούς, αλλά το λιανεμπόριο απορροφά το κόστος.Για μία ακόμη χρονιά οι οινοπαραγωγοί της Βουργουνδίας παραμένουν πιστοί στο μεγάλο ραντεβού: τo θρυλικό Μποζολέ, το πρώτο κρασί της χρονιάς, κυκλοφορεί, όπως πάντα, την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου στη Γαλλία και σε όλον τον κόσμο. Είναι μια αφορμή για βραδιές οινογευσίας, για τραγούδια και χορούς στους δρόμους. Στη Βουργουνδία, αλλά και στη Λυών, τη γαστρονομική πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Η αλήθεια είναι το Μποζολέ δεν φημίζεται για την ποιότητά του, αλλά για τη φρεσκάδα του. Είναι ένα από εκείνα τα απλά κόκκινα κρασιά, χωρίς πολλές τανίνες, χωρίς βελούδινη υφή, που δεν παλαιώνονται, αλλά καταναλώνονται εδώ και τώρα, δροσερά ή ακόμη και παγωμένα. Πολύ ανώριμο για να ενθουσιάσει τους σομελιέ, αλλά ιδανικό για να ξεσηκώσει τις παρέες. Με ιδιαίτερα ευφυές μάρκετινγκ, αλλά και προσιτές τιμές, το Μποζολέ έχει καταφέρει να κατακτήσει όλον τον κόσμο. Όπως εξηγεί ο παραγωγός Ζαν Πωλ Σιβιράκ “το Μποζολέ απευθύνεται σε όλους. Πρώτος προορισμός είναι η Ιαπωνία, ενώ πολύ σημαντικές αγορές είναι η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βόρεια Ευρώπη. Αλλά και οι Ανατολικοευρωπαίοι πίνουν πολύ Μποζολέ…”

“Καμπάνα” 25% από τον Τραμπ

Σήμερα το 15% των εξαγωγών κατευθύνεται στις ΗΠΑ. Οι νέοι αμερικανικοί δασμοί στο γαλλικό κρασί, που επιβλήθηκαν μόλις έναν μήνα πριν κυκλοφορήσει το φετεινό Μποζολέ, αποτελούν μεγάλο πλήγμα για τον κλάδο. Αλλά οι Γάλλοι παραγωγοί επιμένουν. Γιατί, όπως λέει ο Φρανκ Ντιμπέφ, ένας από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου στην περιοχή του Μποζολέ, “εδώ έχεις ένα ραντεβού. Αν χάσεις το ραντεβού, διακινδυνεύεις όλα όσα είχες χτίσει, με μεγάλη προσπάθεια, στα τελευταία 40 χρόνια. Απειλείται μία ολόκληρη παραγωγή, μία ολόκληρη περιοχή, ένας ολόκληρος κλάδος. Όλα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά…”

Αλλά ποιος πληρώνει το ραντεβού; Φέτος οι Αμερικανοί εισαγωγείς και το λιανεμπόριο είναι εκείνοι που θα την “πληρώσουν”, απορροφώντας το επιπλέον 25% που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ. Έτσι ο Αμερικανός καταναλωτής θα συνεχίσει να απολαμβάνει το Μποζολέ του πληρώνοντας γύρω στα 10 με 15 δολάρια τη φιάλη, όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει του χρόνου. Αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Η παγκοσμιοποιημένη αγορά δεν εγκυμονεί μόνο ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των οινοπαραγωγών Μποζολέ, Ντομινίκ Πιρόν, “η Ιαπωνία έχει μειώσει τους δικούς της δασμούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εισάγει περισσότερο κρασί. Η Κίνα στρέφεται πλέον σε κρασιά Χιλής και Αυστραλίας με διμερείς συμφωνίες για την αποφυγή της φορολογίας, κάτι που συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό. Σε όλον τον κόσμο έχουμε υπερπαραγωγή κρασιού, το εμπόριο γίνεται όλο και πιο περίπλοκο…”

“Ανεβαίνει” το ροζέ, αλλά και το Μποζολέ

Επιπλέον, οι συνήθειες των καταναλωτών συνεχώς μεταβάλλονται. Όπως λέει ο Νομινίκ Πιρόν, το κόκκινο κρασί υποχωρεί τα τελευταία χρόνια, ενώ αυξάνεται η ζήτηση για ροζέ, αλλά και για λευκό κρασί. Στους πρώτους οκτώ μήνες του 2019, επισημαίνει ο έμπειρος παραγωγός, οι εξαγωγές γαλλικών κρασιών έχουν μειωθεί κατά 2%. Ωστόσο, τρεις περιφέρειες της Γαλλίας αντιστέκονται στη γενικότερη αρνητική τάση, αυξάνοντας τις δικές τους πωλήσεις: είναι η Κοιλάδα του Λίγηρα, η Βουργουνδία και φυσικά η περιοχή του Μποζολέ, η οποία μάλιστα καταγράφει και τη μεγαλύτερη αύξηση με 11%.

Γιάννης Παπαδημητρίου (AP)

(Σημείωση: γεωγραφικά η περιοχή του Μποζολέ αποτελεί τμήμα της Βουργουνδίας. Ωστόσο, επειδή τα κρασιά της έχουν εντελώς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, συχνά αναφέρεται ως ιδιαίτερη οινοπαραγωγική περιοχή)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ