Γράφει η Μαρία Μπακλαβά-Στρατίκη

Το όνομα Ορφέας μας φέρνει στο νου έναν από τους πρωτεργάτες του πολιτισμού της αρχαιότητας, αυτόν που τελειοποίησε τη λύρα και με τη δύναμη της μουσικής του και του τραγουδιού του μπορούσε να γοητεύσει ακόμη και τα πιο άγρια ζώα, να διεγείρει τα δέντρα και τους βράχους σε χορό, ακόμα και να σταματήσει τη ροή των ποταμών… Στη Νέα Υόρκη ένας άλλος Ορφέας γεννήθηκε και φέρει επάξια το όνομα αυτό…

Εν έτη 2011 όμως κάποιοι άνθρωποι που ζουν χρόνια σε μια μακρινή γωνιά του πλανήτη, στην Αμερική, οραματίστηκαν και έδωσαν το ίδιο όνομα σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την Ελληνική μουσική και Τέχνη, με απώτερο σκοπό αυτούς τους δυσοίωνους καιρούς, να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της πολιτισμικής μας ταυτότητας έτσι ώστε να γίνουν το «ανάχωμα» στη δίνη που περνάει η χώρα μας.

Ένας ‘Ελληνας Κύπριος μετανάστης, ο στιχουργός και ποιητής Πόλυς Κυριάκου, μαζί με μια ομάδα από Ελληνοαμερικανούς που πιστεύουν στην προώθηση του Ελληνικού Πολιτισμού, υπήρξε ο εμπνευστής αυτού του οργανισμού, που στη συνέχεια αγκαλιάστηκε κι από σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες. Όλοι μαζί δημιούργησαν στη Νέα Υόρκη έναν οργανισμό, μέσα από τον οποίο οι Έλληνες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, όπως επίσης οι Αμερικανοί και Φιλέλληνες που ζουν εκεί, να μπορούν να παρακολουθούν εκδηλώσεις, συναυλίες και παραστάσεις με ποιότητα και αξιοπρέπεια.

Ο κ. Κυριάκου μας είπε χαρακτηριστικά : «Η μουσική, το θέατρο, η ποίηση, όλα αυτά τα στολίδια που οι μεγάλοι και σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί κατάθεσαν μέσα στους αιώνες, έχουν δικαίωμα να δώσουν το παρών τους στις γειτονιές του Μανχάταν, της Αστόριας, του Μπρούκλιν… Η Ελληνική μουσική, η Ελληνική Ποίηση, το Ελληνικό Θέατρο έχουν κατακτήσει επάξια χρυσοποίκιλτα εύσημα και περγαμηνές. Από Νόμπελ λογοτεχνίας μέχρι έργα Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μαρκόπουλου, Ξαρχάκου και τόσων άλλων. Έργα που έχουν ξεπεράσει τα Ελληνικά σύνορα. Αλλά επίσης και έργα όπως το Ελληνικό Λαϊκό, το Έντεχνο και το Δημοτικό μας τραγούδι».

Η πρώτη παράσταση που θα φιλοξενηθεί «ΜΑΡΙΑ Κ. MORENDO» είναι μία ιδέα της Όλγας Λασκαράτου σε κείμενο και σκηνοθεσία της ίδιας και αναφέρεται στη ζωή της Μαρίας Κάλλας. Μετά από την μεγάλη επιτυχία που είχε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναμένεται να αγκαλιαστεί κι από το κοινό της Νέας Υόρκης.

Στο ρόλο της Μαρίας Κάλλας η Εύα Κεχαγιά, που δεν έκρυψε την ικανοποίησή της που ο μονόλογος αυτός θα παρουσιαστεί εκεί που γεννήθηκε η μεγάλη ντίβα της όπερας, ενώ μας αποκάλυψε ένα μεγάλο όνειρο και στόχο, να ταξιδέψει το έργο αυτό σε όλες τις πόλεις σταθμούς που έχει ζήσει και δουλέψει η Μαρία Κάλλας.

Λίγο πριν φύγει για την Αμερική υπογράμμισε το ρόλο και την αξία ενός τέτοιου πολιτιστικού οργανισμού:

«Ο Ορφέας δίνει την ευκαιρία σε ελληνικές παραγωγές και Έλληνες καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τις δουλειές τους όχι μόνο στην ομογένεια αλλά και στους Αμερικανούς. Κυρίως τώρα που τα πράγματα στην Ελλάδα είναι έτσι, που πολύ δύσκολα έως και καθόλου, θα υποστηρίζονταν θεατρικές παραγωγές όχι μόνο εντός, αλλά κυρίως εκτός Ελλάδας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον οργανισμό Ορφέας…»

Λίγα λόγια για το έργο

Λίγο πριν το τέλος της ζωής της, η μεγάλη ντίβα είναι κλεισμένη στο διαμέρισμα της στο Παρίσι. Απομονωμένη κι εγκαταλελειμμένη από φίλους έχει την ψευδαίσθηση πως βρίσκεται στο καμαρίνι λίγο πριν από μία παράσταση.

Οι προσπάθειες της να προετοιμαστεί για μία ακόμη εμφάνιση την οδηγούν σε ένα ταξίδι αναμνήσεων. Στην αναβίωση όλων αυτών των φωτεινών χρόνων ρίχνουν τις σκιές τους η οικογένεια της κι ο έρωτας της. Τα παιδικά χρόνια στην Αμερική, τα χρόνια της Αθήνας, τα χρυσά χρόνια στη Σκάλα του Μιλάνου και τα τελευταία χρόνια στο Παρίσι είναι οι βασικοί σταθμοί της προσωπικής αλλά και της καλλιτεχνικής της ζωής.

Πρόκειται για έναν μονόλογο που το βασικό σκηνικό της παράστασης είναι ένα πορτρέτο της Κάλλας, εμπνευσμένο από μία φωτογραφία από παράσταση της Τραβιάτα, στην οποία αναφέρεται το κείμενο. Η Λίνα Νικολακοπούλου έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια, η Κατερίνα Μαραγκουδάκη τα σκηνικά κουστούμια, ο Γιάννης Μετζικώφ στο φωτισμό κι η Ζωή Χατζηαντωνίου στην επιμέλεια κίνησης.

“The Snapple Theater Center”
1627 Broadway (at 50th Street), Manhattan NY
Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011, 8:00 pm
Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011, 8:00 pm
Box office: 212. 921.7862
Ticketmaster: 800.982.2787

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ