Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP διοργανώνει σε όλη την Τουρκία διαδηλώσεις κατά της καταπίεσης του συστήματος Ερντογάν και προσπαθεί να δημιουργήσει ευρείες συμμαχίες. Ωστόσο η αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί για να τις εμποδίσει.Όποιος θέλει να συμμετάσχει σε διαδήλωση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στην περιοχή Καντικόι της Κωνσταντινούπολης πρέπει να έχει πολύ θάρρος. Οι περισσότερες διαδηλώσεις του κόμματος απαγορεύονται από την αστυνομία και όταν δεν απαγορεύονται η αστυνομία κάνει τα πάντα ώστε να δυσκολέψει την πραγματοποίησή τους.

Από τότε που κατάρρευσαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το PKK, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης περιθωριοποιείται ολοένα περισσότερο. Ενώ παλαιότερα θεωρούνταν ο πολιτικός εκπρόσωπος των Κούρδων σήμερα υφίσταται μαζικές διώξεις.

Στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου συνελήφθησαν οι πρόεδροι του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιτράς και Φιντέν Γιουκσεντάγκ καθώς και ακόμη δέκα βουλευτές. Στις εβδομάδες που ακολούθησαν δεκάδες δήμαρχοι έχασαν τις θέσεις τους ενώ εκατοντάδες μέλη συνελήφθησαν. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε αναλάβει την πρωτοβουλία των συνομιλιών κάποτε με το PKK, κατηγορεί σήμερα το HDP ότι έχει επαφές με την τρομοκρατία.

Βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος δηλώνουν πως το περιθώριο δράσης τους είναι περιορισμένο και ο βουλευτής Μιτχάτ Σαντσάρ υποστηρίζει πως η χώρα οδεύει σε ένα «φασισμό τουρκικού τύπου.»

Επιφυλάξεις αλλά και υποστήριξη

Ωστόσο οι σχέσεις με το άλλο μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα είναι μάλλον επιφυλακτικές. Στο μεγάλο κεμαλικό κόμμα της αντιπολίτευσης υπάρχει η υποψία ότι το HDP έχει αποσχιστικές τάσεις και στηρίζει το PKK. Από την άλλη πλευρά στο HDP δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα για ολόκληρες δεκαετίες δεν ήθελε να αναγνωρίσει τους Κούρδους.

Ωστόσο τα δυο κόμματα φαίνεται να συμφωνούν πως πρέπει να καταπολεμηθεί η αυταρχική πολιτική του Ερντογάν και προχωρούν σε αμοιβαίες κινήσεις υποστήριξης, όπως για παράδειγμα όταν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα διοργάνωσε μια διαδήλωση ενάντια στη σύλληψη ενός βουλευτή του, το HDP έστειλε μια αντιπροσωπεία. Και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα έστειλε αντιπροσωπεία αντίστοιχα στη διαδήλωση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στην περιοχή Καντικόι της Κωνσταντινούπολης.

«Ο στόχος μας είναι να πολεμήσουμε το φασισμό με δημοκρατικά μέσα» δηλώνει ο βουλευτής Μιτχάτ Σαντσάρ. Με τις διαδηλώσεις μας θέλουμε να ξεπεράσουμε το αίσθημα ότι είμαστε ανήμποροι και να δημιουργήσουμε ένα κίνημα δημοκρατών».

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι σκληρή. Οι διώξεις και τα εμπόδια της αστυνομία είναι καθημερινά και ο αγώνας πραγματικά δύσκολος.

Ούλριχ Σβερίν / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ