Παρά τη συγκρατημένη διάθεση των καταναλωτών, τα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ στη Γερμανία προσπαθούν να τους δελεάσουν μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα με μια νότα πολυτέλειας.Τα σούπερ μάρκετ είναι κάθε χρόνο ο ναός των καταναλωτών, προκειμένου να προμηθευτούν όλα τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι. Φέτος όμως η κατάσταση δεν θα είναι ακριβώς η ίδια. Λόγω του πληθωρισμού, όλο και περισσότεροι είναι πιο προσεκτικοί στις σπατάλες τους και μετράνε το κάθε σεντς. «Πολλά νοικοκυριά φτάνουν τώρα οικονομικά στα όριά τους και πολύ απλά δεν μπορούν να ψωνίσουν όπως παλιά», αναφέρει ο ειδικός στο λιανεμπόριο Ρόμπερτ Κέσκες από την εταιρεία ερευνών GfK.

Έρευνα της εταιρίας GfK το φθινόπωρο έδειξε πως σχεδόν το 23% των ερωτηθέντων με δυσκολία τα βγάζουν πέρα. «Σχεδόν το 1/3 των ανθρώπων σχεδιάζουν να ξοδέψουν αρκετά λιγότερα χρήματα φέτος τα Χριστούγεννα» επισημαίνει ο ειδικός Φρανκ Κούβερ από την εταιρεία έρευνας αγοράς Nielsen IQ ενώ ανήσυχοι είναι οι περισσότεροι πολίτες. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο ένα πολύ μικρό μέρος δεν επηρεάζεται από τις αυξήσεις των τιμών και συνεχίζει τις αγορές του όπως προηγουμένως.

Ελκυστικά σλόγκαν ως δέλεαρ για τους καταναλωτές

Ως εκ τούτου είναι απολύτως λογικό οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ να προσπαθούν να επηρεάσουν τους καταναλωτές με διαφημίσεις και σλόγκαν που υπόσχονται καλύτερες τιμές. Για παράδειγμα στη Γερμανία η Aldi Nord υπόσχεται «Μεγάλη χαρά σε μικρή τιμή», ενώ η Aldi Süd αναφέρει «Εξοικονομήστε εορταστικά και απολαύστε». Ο αιώνιος ανταγωνιστής τους, η LIDL, υπόσχεται μια «χαλαρή χριστουγεννιάτικη εποχή» για τους καταναλωτές όταν αγοράζουν προϊόντα από τη γκουρμέ σειρά «Sansibar Deluxe» ακόμη και σε εποχές οικονομικής ανασφάλειας. Η συγκεκριμένη σειρά διαφημίζει πως μπορεί κανείς να ετοιμάσει ένα πολυτελές εορταστικό μενού με πολύ λίγα χρήματα.

Είναι γεγονός πως τα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ κατάφεραν τους τελευταίους μήνες να αυξήσουν αισθητά το μερίδιο αγοράς που διαθέτουν σε βάρος των υπολοίπων. Οι πάροχοι προϊόντων χαμηλού κόστους αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 6,1% τους πρώτους δέκα μήνες του τρέχοντος έτους, κυρίως λόγο του πληθωρισμού, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών GfK. Τώρα μένει να δούμε εάν το σερί επιτυχίας θα συνεχιστεί λίγο πριν τις γιορτές.

Με φειδώ το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι;

Ο ειδικός στην λιανική Φρανκ Κούβερ εξηγεί: "Η πλειοψηφία των Γερμανών καταναλωτών ενθουσιάζεται πολύ με τα Χριστούγεννα". Η γιορτή αυτή έχει μεγάλη συναισθηματική αξία. Ο Κούβερ συνεχίζει: «Ειδικά σε αυτές τις στιγμές, που για πολλούς αποτελεί σημείο αναφοράς, θέλουν να κάνουν ελάχιστους ή κανέναν συμβιβασμό». Παραδοσιακά οι καταναλωτές τα Χριστούγεννα προτιμούν τα πιο ακριβά σούπερ μάρκετ με τις πολυτελείς μάρκες και όχι τα εκπτωτικά προϊόντα.

«Αυτό θα αλλάξει μάλλον ελάχιστα φέτος» λέει πεπεισμένος ο Κούβερ. «Οι άνθρωποι θα συγκρίνουν περισσότερο τις τιμές των προϊόντων, θα αγοράσουν περισσότερα εκπτωτικά προϊόντα, αλλά στο τέλος θέλουν τα Χριστούγεννα να κακομάθουν τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους».

Ο ειδικός της GfK, Ρόμπερτ Κέσκες, αναμένει ενόψει των εορτών και της ανόδου των τιμών ότι πολλοί καταναλωτές, που μέχρι πρόσφατα αγόραζαν πιο ακριβά και επώνυμα προϊόντα, τώρα θα προμηθευτούν πιο φθηνά προϊόντα που έχουν όμως και μια νότα πολυτέλειας όπως το «Aldi Gourmet», το «Lidl Sansibar Deluxe» κτλ. Ήδη από το Πάσχα παρατηρήθηκε αυτή η διαφοροποίηση. Ωστόσο ο ίδιος υποθέτει πως η πλειονότητα θα θέλει να κάνει κάτι ιδιαίτερο τις φετινές γιορτές. «Ο Δεκέμβρης θα παραμείνει ο μήνας της πολυτέλειας. Αλλά σε σύγκριση με τις περσινές χριστουγεννιάτικες αγορές θα υπάρχουν περικοπές».

Έριχ Ράιμαν, dpa

Επιμέλεια: Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ