Ο Αλεξέι Ναβάλνι που ασκεί σκληρή κριτική στο Κρεμλίνο επέστρεψε στη Μόσχα, μετά την ανάρρωσή του από δηλητηρίαση με Νόβιτσοκ. Συνελήφθη κατά την άφιξή του. Οι υποστηρικτές του κάνουν λόγο για έναν «γενναίο πολιτικό».Κατά την άφιξη του Αλεξέι Ναβάλνι στη Μόσχα δεν υπήρχαν λουλούδια,, αλλά τον περίμεναν χειροπέδες. Ο Ναβάλνι δεν πρόλαβε καν να κατέβει από το αεροπλάνο όταν συνελήφθη από την ρωσική αστυνομία. Η γραμματέας του Ναβάλνι κατέγραψε σε βίντεο τη στιγμή της σύλληψής του. Ήταν η πιο ψυχρή υποδοχή που θα μπορούσε να επιφυλάξει η Ρωσία σε έναν πολίτη της, ο οποίος μάλιστα την τελευταία φορά που ήταν στη Ρωσία κινδύνεψε να πεθάνει.

Παγωμένη υποδοχή

Με την ίδια ψυχρότητα των ρωσικών αρχών δεν ήρθε αντιμέτωπος μόνο ο Ναβάλνι, αλλά και πολιτικοί ακτιβιστές και διεθνείς δημοσιογράφοι που περίμεναν την άφιξή του σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, μέσα στον παγωμένο ρωσικό χειμώνα. Δεκάδες αστυνομικά οχήματα και ειδικά κατασκευασμένοι μεταλλικοί φράχτες μετέτρεψαν το αεροδρόμιο Vnukovo στα νότια της ρωσικής πρωτεύουσας σε απροσπέλαστο φρούριο. Στο κτήριο του αεροδρομίου δεν είχαν πρόσβαση δημοσιογράφοι. Η υποδοχή του Ναβάλνι, η οποία είχε διοργανωθεί από τους υποστηρικτές του μέσω διαδικτύου, κηρύχθηκε από τις αρχές «παράνομη εκδήλωση». Πολυάριθμοι ακτιβιστές και πολιτικοί της αντιπολίτευσης δέχθηκαν προειδοποιήσεις να μην παραστούν στην υποδοχή Ναβάλνι στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Μάλιστα η αστυνομία χτύπησε την πόρτα πολλών οπαδών του Ναβάλνι, προκειμένου να αποτρέψουν την παρουσία τους στο αεροδρόμιο.

Οι ρωσικές αρχές έκαναν τα πάντα ώστε η άφιξη Ναβάλνι επί ρωσικού εδάφους να περάσει όσο το δυνατόν πιο απαρατήρητη. Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή έγινε εκτροπή της πτήσης στην οποία επέβαινε, από το το αεροδρόμιο Sheremetyevo στο άλλο άκρο της πόλης. Ωστόσο οι προσπάθειες αυτές είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα, με τους υποστηρικτές του να τον αποκαλούν «ήρωα» – πολύ περισσότερο μάλιστα μετά την σύλληψή του.

«Γενναία πράξη» η επιστροφή Ναβάλνι

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο πολιτικό αναλυτή Κιρίλ Ρογκόφ, η επιστροφή του Αλεξέι Ναβάλνι στη Μόσχα αποτελεί «γενναία πράξη». Εκτιμά ότι ο 44χρονος αντιπολιτευόμενος Ναβάλνι είναι ένας «γενναίος πολιτικός», τη σύλληψη του οποίου το Κρεμλίνο απέφευγε για πολύ. «Ο Πούτιν είναι πεπεισμένος ότι ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης (όπως ο Ναβάλνι) θα μπορούσε να αυξήσει πολύ περισσότερο την πολιτική του επιρροή όντας φυλακισμένος», αναφέρει ο Ρογκόφ. Σύμφωνα με τον Ρογκόφ, η σύλληψη Ναβάλνι, αποτελεί ένδειξη ότι ο Πούτιν τον φοβάται. «Ο Ναβάλνι πλέον είναι πολύ γνωστός και εκτός Ρωσίας. Αυτό ακριβώς είναι που δεν αρέσει στο Κρεμλίνο» αναφέρει. Ο Πούτιν δεν θέλει να έχει αντιπολίτευση και πολιτικούς αντιπάλους που είναι γνωστοί στο 70 με 80% του πληθυσμού και τους οποίους δεν μπορεί να ελέγξει. Όπως σημειώνει ο Ρογκόφ, το Κρεμλίνο μοιάζει να ελπίζει ότι θα μπορέσει να ελέγξει καλύτερα τον Ναβάλνι στη φυλακή.

Ο Ντμίτρι Γκούντκοφ από τους κόλπους της ρωσικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι το Κρεμλίνο έπεσε έξω στην υπόθεση Ναβάλνι. Σε συνέντευξή του προς την DW παρομοίασε τον Αλεξέι Ναβάλνι με τον Νέλσον Μαντέλα, τον επαναστάτη της Νότιας Αφρικής που αργότερα έγινε πρόεδρος της χώρας. «Ο Μαντέλα ανήλθε στην εξουσία παρότι είχε προηγουμένως φυλακιστεί. Το ίδιο θα συμβεί και με τον Ναβάλνι. Αλλά τότε το Κρεμλίνο θα δείξει στον κόσμο το αληθινό του πρόσωπο: Κοιτάξτε! Πρώτα προσπαθήσαμε να τον δολοφονήσουμε. Αλλά δεν πέτυχε και τον βάλαμε στη φυλακή!».

Σειρά κατηγοριών σε βάρος του Ναβάλνι

Για την ώρα παραμένει αβέβαιο το για πόσο διάστημα θα παραμείνει ο Ναβάλνι στη φυλακή. Επίσημα τον βαραίνει η κατηγορία ότι δεν τήρησε τους όρους αναστολής σε ποινή που του είχε επιβληθεί το 2014 για φερόμενη συμμετοχή του σε απάτη – η οποία έληγε τέλη του 2020. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές ο Ναβάλνι δεν δήλωσε σωστά την κατοικία του στη Γερμανία, όπως προβλεπόταν. Ρωσικό δικαστήριο θα πρέπει τώρα να αποφανθεί αν θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στη φυλακή. Επιπλέον τον Δεκέμβριο προστέθηκαν και νέες κατηγορίες. Ο Ναβάλνι κατηγορείται επίσης για υπεξαίρεση δωρεών. Ωστόσο οι υποστηρικτές του βλέπουν μόνο έναν λόγο: ότι η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει την πολιτική εξαφάνιση του Ναβάλνι.

Τον περασμένο Αύγουστο είχε γίνει γνωστό ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με την νευροτοξική ουσία Νόβιτσοκ σε αεροπορικό ταξίδι του στη Σιβηρία. Προς έκπληξη όλων, οι ρωσικές αρχές επέτρεψαν τη μεταφορά του στη Γερμανία, όπου νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Charité. Το πράσινο φως φαίνεται ότι έδωσε προσωπικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Μόσχα πάντως απορρίπτει μέχρι σήμερα τους ισχυρισμούς για δηλητηρίαση του Ναβάλνι. Οι ρωσικές αρχές υποπτεύονται πολιτική εκστρατεία της Δύσης, αρνούνται όμως να ερευνήσουν την υπόθεση. Μάλιστα στην ετήσια συνέντευξή του τον Δεκέμβριο ο Πούτιν απάντησε σαρκαστικά σχετικά με τη δηλητηρίαση Ναβάλνι: «Ποιος τον χρειάζεται; Αν θέλαμε να το κάνουμε (να τον δηλητηριάσουμε) θα το είχαμε πράξει μέχρι τέλους». Η απάντηση του Πούτιν ήρθε μετά από τους ισχυρισμούς του Ναβάλνι ότι επίλεκτη «ομάδα «δολοφόνων» των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών FSB επιχείρησε να τον σκοτώσει. Ο Ναβάλνι ισχυρίζεται ότι τηλεφώνησε με ψευδή στοιχεία σε έναν από τους εικαζόμενους δολοφόνους του, ωθώντας πράκτορα της FSB να παραδεχτεί ότι συμμετείχε στην δηλητηρίασή του.

Γούρι Ρεσέτο, Μόσχα

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ