100 χρόνια μάχης Κιλκίς -Λαχανά με γερμανική νότα.

Εορτάσθηκαν στο Κιλκίς τα 100 χρόνια από εκείνη την μάχη που έκρινε τελικά την τύχη της ελληνικής Μακεδονίας. Οι εορτασμοί προγραμματίσθηκαν από καιρό και συνέβαλαν σε αυτούς όλοι οι φορείς του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Επι κεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν ο πρώην Δήμαρχος Κιλκίς Τάσος Αμανατίδης ο οποίος από πολύ νωρίς είχε προσκαλέσει τους απογόνους των πεσόντων ηρώων να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις. Μεταξύ αυτών και ο Γιάννης Μπούρλος-Μάυ, εγγονός του Ανθυπολοχάγου της 5ης Μεραρχίας Πεζικού Αθανασίου Τασσόπουλου, πατέρα της μητέρας του, της γνωστής σοπράνου και φίλης της Μαρίας Κάλλας,  Άννας Τασοπούλου. Ο Αθανάσιος Τασσόπουλος έπεσε ηρωϊκά στην Μάχη του Κιλκίς μαζί με όλους σχεδόν τους συμπολεμιστές του σε μία επιχείρηση αυτοκτονίας του ελληνικού στρατού κι έτσι δεν πρόλαβε να γνωρίσει την κόρη του.

 

Το πρωί της 19ης Ιουνίου οι 2η, 4η, 5η και 3η Μεραρχία ξεκίνησαν από τη γραμμή Λητή – Μονόλοφος – Νέα Φιλαδέλφεια – Αγιονέρι  προς Κιλκίς. Άρχιζε η μάχη Κιλκίς – Λαχανά με σύγχρονη επίθεση ολόκληρου του Ελληνικού Στρατού. Στις 8 το πρωί άρχισε η επαφή με τις βουλγαρικές προφυλακές. Στις 10 η μάχη είχε αναπτυχθεί. Οι τέσσερις Μεραρχίες προς Κιλκίς είχαν εμπλακεί σε σφοδρότατο αγώνα με τις βουλγαρικές δυνάμεις επί της γραμμής Πέρινθος – Μαυρονέρι – Νέο Γυναικόκαστρο. Η επίθεση διεξαγόταν κάτω από πυκνότατο πυρ του βουλγαρικού πυροβολικού και πεζικού και μέσα στις πυρκαγιές των σπαρτών που άναψαν από τις εκρήξεις των βουλγαρικών οβίδων. Τις μεγαλύτερες απώλειες είχε η 5η Μεραρχία που σχεδόν εξολοκληρώθηκε. Τα κορμιά των σκοτωμένων Ελλήνων στρατιωτών καιγόντουσαν δημιουργώντας φοβερή δυσοσμία. Το βράδυ όταν κόπασε η μάχη κανείς δεν τολμούσε να πλησιάσει ή να σκεφθεί να θάψει τα πτώματα. Ένας θαρραλέος ιερέας, απεσταλμένος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, μάζεψε τους μουσουλμάνους από τα γύρω χωριά και αυτοί θάψανε όλους τους πεσόντες σύμφωνα με τα έθιμα.

 

Μεταξύ των τελετών και εκδηλώσεων των εορτασμών υπήρξε και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Μάχης του Κιλκίς. Μετά τους εκπροσώπους των πολιτικών και τοπικών φορέων στεφάνι κατέθεσε και ο Γιάννης Μπούρλος-Μάυ. Ένα στεφάνι από 800 φύλλα μανόλιας το οποίο έφτιαξε ειδικά στην Γερμανία και μετέφερε αεροπορικώς στην Ελλάδα. Όταν μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Κιλκισιώτης δημοσιογράφος Θεόφιλος Κυριακίδης ερώτησε τον Γιάννη Μπούρλο-Μάυ, επιχειρηματία από την Κολωνία Γερμανίας και ιδρυτικό πρόεδρο του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW, ποιό είναι το μήνυμά του προς τον λαό του Κιλκίς και της Μακεδονίας, αυτός του απήντησε: «Το μήνυμά μου είναι μήνυμα αγάπης, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού. Δίπλα στον παππού μου, που ήλθε από την Πάτρα για να πολεμήσει για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, έπεσε και κάποιος Ιπποκράτης Βάχλας από το Κάϊρο. Ο ιερέας που μάζεψε και έθαψε τα πτώματα των καμμένων ελλήνων στρατιωτών ήταν από την Αλεξάνδρεια. Από όλα τα μέρη της Ελλάδος και των τότε παροικιών της διασποράς ήλθαν για να πολεμήσουν και να ελευθερώσουν ελληνική γη με αντάλλαγμα πολλές φορές την ζωή τους. Έτσι και σήμερα, στις ώρες αυτής της κρήσιμης κρίσης για τον τόπο, ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι εδώ δίπλα στην Ελλάδα. Μία Ελλάδα όμως που ελπίζουμε να βγει από την κρίση πιό δυνατή, πιο ευρωπαϊκή και επί τέλους δίκαιη, ανταγωνιστική και συνεργάσιμη με όλους. Ελπίζουμε επίσης να σταματήσει η ρατσιστική έξαρση που επικρατεί στην ελλαδική κοινωνία υπενθυμίζοντας ότι ήταν οι μουσουλμάνοι κάτοικοι του Κιλκίς εκείνοι που τότε ακολούθησαν τον ελληνορθόδοξο ιερέα και θάψανε τους έλληνες στρατιώτες όταν όλοι οι άλλοι αηδίαζαν από την εικόνα και την δυσοσμία των πτωμάτων.»

 

Μεγάλη συγκίνηση διαπέρασε όλους τους παρευρισκόμενους στην τελετή στον λόφο του Ηρώου όταν εκτός προγράμματος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας Επιφάνιος, του οποίου ο πατέρας πολέμησε με άλλους Κυκλαδίτες στην Μάχη του Κιλκίς, πήρε το μικρόφωνο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κιλκισίου και τραγούδησε το ποίημα του Σουρή «Οι ήρωες»:

 

Μέσα σε βόλια κι ὀβίδων κρότους
ἔπεσαν νιάτα μὲς στὸν ἀνθό τους.

Πᾶνε λεβέντες, πᾶνε κορμιὰ
κι ἄγνωστα τά ῾θαψαν στὴν ἐρημιά.

 

Κανεὶς δὲ ξέρει ποὺ τά ῾χουν θάψει,
κανεὶς δὲ πῆγε γιὰ νὰ τὰ κλάψει,
κανεὶς δὲν ἔκαψε γι᾿ αὐτὰ λιβάνι,
κανεὶς δὲν ἔπλεξε γι᾿ αὐτὰ στεφάνι.

 

Ἀνώνυμ᾿ ἥρωες, ἄγνωστοι τάφοι,
κανένας ὄνομα σ᾿ αὐτοὺς δὲ γράφει,
μήτε τὸ χῶμα τοὺς φιλοῦνε χείλη,
σταυρὸ δὲν ἔχουνε μήτε καντῆλι.

 

Μόνο μιᾶς κόρης μαργαριτάρια
κυλοῦν σὲ τάφους ποὺ κάποια μέρα
θὰ γίνουν κόσμου προσκυνητάρια
καὶ φάροι Νίκης γιὰ μία μητέρα.

 

Τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την Μάχη του Κιλκίς τίμησαν με την παρουσία τους ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κ.α.π.

 

 

 

Ο Γιάννης Μπούρλος-Μάυ δείχνει το όνομα του παππού του στην στήλη έξω από το Ηρώο της Μάχης του Κιλκίς
Ο Γιάννης Μπούρλος-Μάυ δείχνει το όνομα του παππού του στην στήλη έξω από το Ηρώο της Μάχης του Κιλκίς
Το στεφάνι για τον Αθανάσιο Τασόπουλο που έφερε από την Γερμανία ο εγγονός του Γιάννης Μπούρλος-Μάυ
Το στεφάνι για τον Αθανάσιο Τασόπουλο που έφερε από την Γερμανία ο εγγονός του Γιάννης Μπούρλος-Μάυ

 

Ο Γιάννης Μπούρλος-Μάυ με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των εορτασμών και πρώην Δήμαρχο Κιλκίς Τάσο Αμανατίδη στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς της πόλης. Δεξιά διακρίνεται ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης
Ο Γιάννης Μπούρλος-Μάυ με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των εορτασμών και πρώην Δήμαρχο Κιλκίς Τάσο Αμανατίδη στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς της πόλης. Δεξιά διακρίνεται ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ