Ο Σαμουέλ Πατί έγινε «το πρόσωπο της Δημοκρατίας κατά του Ισλαμισμού» υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στο σύντομο και συγκινητικό λόγο του στη Σορβόννη.«Θα συνεχίσουμε δάσκαλε, να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και θα κρατήσουμε ψηλά τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτος», δήλωσε. Η κοσμικότητα του κράτους, «la laicité » στα γαλλικά, είναι η λέξη που κυριαρχεί παντού αυτές τις ώρες, στις συζητήσεις, στα άρθρα, συμπυκνώνει πάθη και διαφωνίες που με τα χρόνια έχουν γιγαντωθεί ανάμεσα στις διάφορες κοινότητες, που ανέκαθεν η Γαλλία αρνήθηκε να αποδεχθεί κλείνοντας τα μάτια.

Νέος νόμος

«Το κοσμικό κράτος» μπαίνει και σαν τίτλος στο νέο νόμο που θα παρουσιάσει ο Μακρόν στις 9 Δεκεμβρίου, μέσω του οποίου θα δοθεί η μάχη ενάντια σε αυτούς που τοποθετούν τα θεοκρατικά πιστεύω τους, πάνω από τη Δημοκρατία και τις αξίες της.

Εναντίον των ριζοσπαστικοποιημένων Ισλαμιστών, κάνοντας τη διαφορά με τους απλούς πολίτες μουσουλμάνους. Η μάχη θα δοθεί και εναντίον όσων είχαν ευθύνες για την προστασία του κοσμικού κράτους και έδειξαν χαλαρότητα όπως το παρατηρητήριο για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους που δημιουργήθηκε το 2007 και του οποίου τη διεύθυνση ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα αλλάξει.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ