Αυστραλιανά μέσα χαρακτηρίζουν τον 28χρονο δράστη των επιθέσεων «τέρας» και προσπαθούν να εξηγήσουν πως ένας ο νέος, χαμογελαστός άνθρωπος, που εργαζόταν ως γυμναστής εξελίχθηκε στον μακελάρη του Κράισττσερτς.Σε κατάσταση σοκ εξακολουθεί να βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία μια μέρα μετά την διπλή τρομοκρατική επίθεση 28χρονου Αυστραλού σε δύο τεμένη με συνολικά 49 νεκρούς. «Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται πρόσφυγες που ήρθαν πρόσφατα στη χώρα αλλά και πολλά παιδιά», δήλωσε η νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν επισκεπτόμενη νωρίτερα σήμερα τους τόπους των επιθέσεων στην πόλη Κράισττσερτς. Η πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο δράστης σκόπευε να συνεχίσει τις επιθέσεις και ανακοίνωσε ότι θα γίνει πιο αυστηρός ο νόμος για την οπλοκατοχή.

Ο 28χρονος δράστης, ο οποίος κατείχε νομίμως τα όπλα που έφερε μαζί του στις επιθέσεις, κατηγορείται από τις εισαγγελικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας για μαζική δολοφονία. Όσο περνά η ώρα όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για την προσωπικότητα και τις πεποιθήσεις του δράστη βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σε σοκ βρίσκεται ωστόσο και η Αυστραλία, η οποία έχει επιπλέον λόγους να είναι συγκλονισμένη για τη τραγωδία στο Κράισττσερτς καθώς ο 28χρονος δράστης, είναι Αυστραλός που πριν μερικά χρόνια μετανάστευσε στην γειτονική Νέα Ζηλανδία.

Τα αυστραλιανά μέσα τoν περιγράφουν ως «τέρας» και προσπαθούν να εξηγήσουν πως αυτός ο νέος χαμογελαστός άνθρωπος, που ήταν γυμναστής στην αυστραλιανή επαρχιακή πόλη Γκράφτον της Νέας Νότιας Ουαλίας, εξελίχθηκε στον μακελάρη του Κράισττσερτς.

Η τρομοκρατία δεν θα πλήξει την αρμονική συμβίωση

Τόσο ο πολιτικός κόσμος και όσο και χιλιάδες αυστραλοί πολίτες θέλοντας να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους για όσα συνέβησαν έσπευσαν σε τζαμιά για να συμπαρασταθούν σε μουσουλμάνους συμπολίτες και να δείξουν ότι η τρομοκρατία δεν θα πλήξει την αρμονική συμβίωση και ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων που έχουν διαφορετικές προελεύσεις, παραδόσεις και θρησκείες.

Εξηγήσεις για ποιόν του δράστη αναζητούνται στο μανιφέστο που άφησε ο ίδιος και το οποίο ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον χαρακτήρισε ως «έργο μίσους».

Ο 28χρονος δράστης θεωρεί την Αυστραλία ούτε λίγο ούτε πολύ προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης σε αυτήν εδώ την εσχατιά της γης, που μαζί με την Νέα Ζηλανδία κινδυνεύουν, όπως και η Ευρώπη, από την εισβολή των αλλοθρήσκων και κυρίως μουσουλμάνων, αποκαλύπτοντας μάλιστα την εμμονή του για βίαιες εξεγέρσεις κατά του Ισλάμ.

Στο μανιφέστο των 74 σελίδων, είναι κάτι παραπάνω από ευδιάκριτο το αντιτουρκικό μένος του, προειδοποιώντας μάλιστα τους Τούρκους να μείνουν παραμείνουν στην Ανατολή και να μην τολμήσουν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος γιατί τους περιμένει η εξολόθρευση.

Στο Facebook ο δράστης δημοσίευσε μάλιστα φωτογραφίες του όπλου που χρησιμοποίησε για να σκορπίσει τον θάνατο και στο οποίο ήταν χαραγμένη με λατινικούς χαρακτήρες η λέξη «tourkofagos».

Αντίπαλος της μετανάστευσης και της πολυπολιτισμικότητας

Ο αυστραλός δράστης είχε ταξιδέψει σε βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία, Ρουμανία, και άλλες), οι αρχές των οποίων συνεργάζονται στενά με αυτές της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας για να εξακριβώσουν τα μέρη όπου διέμενε και με ποιους συναναστρέφονταν. Άλλα ταξίδια του δράστη, τα οποία επίσης ερευνώνται, ήταν σε χώρες όπως το Πακιστάν και τη Βόρεια Κορέα.

Στο ίδιο ρατσιστικό μανιφέστο ο 28χρονος εκφράζει την ρητή αντίθεσή του στην μετανάστευση και την πολυπολιτισμικότητα, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε αποσύνθεση ο πολιτισμός των λευκών στην Ευρώπη και την Δύση γενικότερα.

Δεν είναι εξακριβωμένο μέχρι στιγμής εάν ο δράστης διατηρούσε σχέσεις με ακροδεξιές ομάδες της Αυστραλίας, ωστόσο, οι αρχές της χώρας έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ειδικά σε προάστια όπου ζουν μουσουλμάνοι και υπάρχουν τεμένη.

Θέμης Καλλός, Σύδνεϋ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ