Η εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού ξένων παραθεριστών θα συνεχιστεί και φέτος.Τουριστικοί παράγοντες προειδοποιούν από την ITB ότι η καλή συγκυρία θα πρέπει να αξιοποιηθεί για τη θωράκιση του ελληνικού τουρισμού.Με πάνω από 27 εκατομμύρια παραθεριστές από το εξωτερικό και πάνω από 4 εκ. επισκέπτες με κρουαζιερόπλοια, όπως και 15 δισ. ευρώ έσοδα, η Ελλάδα σημείωσε πέρυσι την καλύτερη τουριστική σαιζόν στην ιστορία της. Οι μέχρι τώρα κρατήσεις προμηνύουν ότι και φέτος η χώρα θα παραμείνει σε ανοδική πορεία. Ενδεικτικό για αυτή την εξέλιξη είναι το παράδειγμα των νησιών του Ιονίου. Μιλώντας στην Deutsche Welle στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού (ΙΤΒ) στο Βερολίνο, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος ανέφερε την αύξηση των πτήσεων από τη Γερμανία: «Για πρώτη φορά θα έχουμε δύο φορές την εβδομάδα πτήσεις Ryanair από τη Φρανκφούρτη για την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα, που ξεκινούν στις 27 Μαρτίου. Για πρώτη φορά πετά η Condor για Κεφαλονιά – κάθε Σάββατο. Η Easyjet θα έχει από αρχές Αυγούστου μέχρι τέλη Οκτωβρίου δύο συμπληρωματικές πτήσεις την εβδομάδα από το Βερολίνο για την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα. Επίσης έχουν αυξήσει τον αριθμό των πτήσεων τους η ΤUI, η Thomas Cook και άλλοι τουρ οπερέιτορ.»

Μια ανάλογη εξέλιξη σημειώνεται και στην Κρήτη. Ο αριθμός των ξένων τουριστών αναμένεται ότι θα αυξηθεί από 4,1 εκ. παραθεριστές πέρυσι στα 4,7 εκ. φέτος. Για να ανταποκριθεί το νησί στη μεγάλη ζήτηση έπρεπε να αυξήσει τον αριθμό τον ξενοδοχειακών κλινών αρχίζοντας με την επαναλειτουργία παλιών ξενοδοχείων, επισημαίνει ο Κώστας Κουρκουνάκης, μέλος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ) και ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου στο Ηράκλειο. «Ανακαινίστηκαν πάρα πολλά παλιά ξενοδοχεία που ήταν κλειστά για αρκετά χρόνια. Ανακαινίστηκαν επίσης πολλά ξενοδοχεία χαμηλής κατηγορίας των 2 και 3 αστέρων και αναβαθμίστηκαν σε πολύ καλά 3 αστέρων ή ακόμη και 4 αστέρων. Όταν στις γειτονικές χώρες υπάρχουν ξενοδοχεία και 5 αστέρων με πολύ καλές υπηρεσίες, θα πρέπει και εμείς αναγκαστικά να ακολουθήσουμε και να αναβαθμίσουμε το προϊόν μας για να πάμε μπροστά».

«Να αξιοποιηθεί το μομέντουμ»

Αυτή η λογική φαίνεται να κερδίζει έδαφος – τουλάχιστον στις οργανώσεις του κλάδου. Θα ήταν σφάλμα να εφησυχάζει κανείς με τους καλούς αριθμούς προειδοποιεί ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ακριβώς τώρα θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να θωρακιστεί ο ελληνικός τουρισμός: «Γνωρίζουμε όλοι ότι ο τουρισμός είναι μια κυκλική δραστηριότητα, έχει τα πάνω του και τα κάτω του. Επηρεάζεται πάρα πολύ από την ψυχολογία. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πάρα πολύ δύσκολη και κρίσιμη περιοχή της Μεσογείου. Άρα λοιπόν τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή εκμεταλλευόμενοι αυτό το θετικό μομέντουμ, την ανοδική τάση που έχουμε, να κάνουμε όποια κίνηση θα πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες του μέλλοντος.» Το ζητούμενο είναι να γίνει πιο ανταγωνιστικό το κλασσικό ελληνικό τουριστικό προϊόν «ήλιος και θάλασσα», εμπλουτίζοντας το με τη γαστρονομία και τον πολιτισμό όπως και με διάφορα πακέτα θεματικών μορφών τουρισμού που θα επιτρέπουν την επιμήκυνση της τουριστικής σαιζόν. Επιπλέον θα πρέπει να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες με την εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού.

Το ότι η ποιότητα είναι η καλύτερη θωράκιση σε περιόδους κρίσης επιβεβαιώνει η περίπτωση του γνωστού ξενοδοχείου 5 αστέρων Costa Navarino στη Μεσσηνία. Ο πολυτελής ξενώνας λειτουργεί από τα μέσα Φεβρουαρίου ως τα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον Στέφανο Θεοδωρίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας TEMES, που είναι ο φορέας του Costa Navarino, το ξενοδοχείο είναι το τουριστικό συγκρότημα στην Ελλάδα που ανοίγει και κλείνει την τουριστική σαιζόν. Στόχος είναι να παραμείνει ανοιχτό ολόκληρο το χρόνο. Ο κ. Θεοδωρίδης είναι αισιόδοξος: «Νομίζουμε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα δημιουργήσουμε εκείνα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, κυρίως γύρω από τον αθλητικό τουρισμό (γκολφ, τένις, ποδόσφαιρο) τα οποία θα μας δώσουν αυτή τη δυνατότητα.» Οι μέχρι στιγμής επενδύσεις στο Costa Navarino ανέρχονται στα 600 εκ. ευρώ ενώ για τα επόμενα τρία χρόνια έχουν προγραμματιστεί να επενδυθούν άλλα 250 εκ. ευρώ. Ο ΣΕΤΕ θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εδραίωση του ελληνικού τουρισμού επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ύψους 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ