Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και με την καταμέτρηση των ψήφων να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν επανεκλέγεται πανηγυρικά πρόεδρος, με κόστος όμως την απώλεια της αυτοδυναμίας στην τουρκική βουλή.Η συμμαχία με το Κόμμα των Εθνικιστών έφερε στον Ταγίπ Ερντογάν τελικά τον πολυπόθητο θρίαμβο για την προεδρία, με ποσοστό περίπου 52,4% -μέχρι αυτήν την ώρα. «Ο λαός μας έδωσε την εντολή να αναλάβουμε την προεδρία και τις θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας. Ελπίζω ότι κανείς δεν θα προσπαθήσει να ρίξει σκιά στα εκλογικά αποτελέσματα κάνοντας κακό στη δημοκρατία για να καλυφθούν προσωπικές αποτυχίες», είπε χαρακτηριστικά ο Τ. Ερντογάν σε ένα πρώτο, σύντομο μήνυμά του από την Κωνσταντινούπολη,

Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, η συμμαχία με του Εθνικιστές που του χάρισε την προεδρία, του κόστισε ταυτόχρονα σε κοινοβουλευτικές έδρες, που ίσως θα του έδιναν αυτοδυναμία και στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, δεδομένου ότι οι σημερινές εκλογές ήταν όχι μόνο προεδρικές αλλά και βουλευτικές.

Το αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές ειδικότερα διαμορφώθηκε χάρη στις ψήφους που «δάνεισαν» οι ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο κουρδικό κόμμα HDP για να περάσει το όριο του 10%.

Ειδικότερα στην Κωνσταντινούπολη το κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) αγγίζει το 12,6%, ποσοστό που έχει πολύτιμη πολιτική βαρύτητα γιατί μεταφράζεται σε μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που το στηρίζουν, εξασφαλίζοντάς του αυτή την είσοδο στην τουρκική βουλή.

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην τουρκική βουλή

Το κουρδικό κόμμα ξεπερνώντας το φράγμα του 10%, με ποσοστό 11,4% για την ώρα, εξασφαλίζει όπως όλα δείχνουν 67 έδρες και αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στη νέα βουλή. Ξεπερνάει μάλιστα σε έδρες, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπαχτσελί, το οποίο με 11,2% καταλαμβάνει μόλις 49 έδρες.

Σύμφωνα με αναλυτές το 80% από τις έδρες του εξασφάλισε το κουρδικό κόμμα τις απέσπασε από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο από 350 και πλέον έδρες που θα έπαιρνε αν το κόμμα Δημοκρατίας των Λαών(κουρδικό) έμενε εκτός Βουλής, βρέθηκε τελικά με 293.

Η εικόνα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα διαμορφώνεται ως εξής: Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατακτά 42,4% και παίρνει 293 έδρες.Το Ρεπουμπλικανικό με 22,7% 146 έδρες, το κουρδικό HDP με 11,5% 67 έδρες, το Εθνικιστικό Κίνημα με 11,2% 49 έδρες και το Καλό Κόμμα της Μεράλ Αξενέρ με 10.1% θα έχει 45 έδρες.

Από τις βουλευτικές εκλογές λοιπόν προκύπτει μια νέα βουλή, στην οποία ο πρόεδρος Ερντογάν θα έχει την ανάγκη της ψήφου των εθνικιστών για να νομοθετεί.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι εξελίξεις στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Ο υποψήφιος πρόεδρος Μουχαρέμ Ιντζέ κατάφερε να πάρει 30,8% στις προεδρικές εκλογές, ποσοστό που έχει να δει το κόμμα του έδω και 30 χρόνια. Κατάφερε έτσι να οδηγήσει το κίομμα του 8 μονάδες πάνω από την μέχρι πρότινος δυναμική του.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ