Στις 18 Ιουλίου ο Ιβάν Σαββίδης, βουλευτής της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.) πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα. Ο σκοπός ταξιδιού του ήταν η εξέταση δυνατοτήτων για την ενοποίηση των πολυάριθμων ποντιακών οργανώσεων σε μια ενιαία δομή που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Ποντίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Ιβάν Σαββίδης συζήτησε το θέμα δημιουργίας μιας ενιαίας οργάνωσης με βάση τη ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. στην διάρκεια των συνομιλιών του με τους εκπροσώπους των οργανώσεων που εκπροσωπούν το ποντιακό κίνημα, συμπεριλαμβανομένων και των αρχηγών των μεγαλύτερων οργανώσεων: του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑ.Σ.Π.Ε.) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.).

Όπως αναφέρει ο Ιβάν Σαββίδης, η ενιαία οργάνωση χρειάζεται για την επίλυση προβλημάτων παμποντιακού χαρακτήρα. Πρώτ’ απ’ όλα πρόκειται για την αναγέννηση και την ανάπτυξη των ποντιακών παραδόσεων ως αναπόσπαστου τμήματος του ελληνικού πολιτισμού, την διατήρηση και την διάσωση μνημείων στον ιστορικό Πόντο, την προώθηση του ζητήματος για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, την ανάπτυξη αδελφικών σχέσεων μεταξύ Ποντίων όλου του κόσμου, την ανάπτυξη σχέσεων με την ιστορική πατρίδα Ελλάδα.

Κατά τη συνάντηση οι πλευρές συμφώνησαν ότι ο μοναδικός τρόπος της παραπέρα ανάπτυξης του Ποντιακού Ελληνισμού είναι η ενοποίηση προσπαθειών των πολυάριθμων ποντιακών κοινοτήτων και ομοσπονδιών με σκοπό την πιο ποιοτική ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία.

Ο Ιβάν Σαββίδης σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας της Επιτροπής Συμφιλίωσης η οποία θα αναλάβει τον καθορισμό μεθοδολογίας ενοποίησης καθώς και την προετοιμασία και πραγματοποίηση της διαδικασίας αυτής.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που θέλει την άμεση επίλυσή του, είναι το ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων των περίπου 300.000 παλιννοστούντων από τις χώρες της περιοχής της Μαύρης θάλασσας που μένουν τώρα στην Ελλάδα.

Κατά την επίσκεψή του ο Ιβάν Σαββίδης συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τους παλιννοστούντες όπου σε ανεπίσημη ατμόσφαιρα συζήτησε τα ιδιωτικά προβλήματα των πρώην υπηκόων της Σοβιετικής Ένωσης όπως, πρόστιμα για αυθαίρετες οικοδομές, έλλειψη δομών για ψυχαγωγία στους τόπους διαμονής τους, καθώς και τα κοινά προβλήματα όλων των παλιννοστούντων: απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, διάκριση δικαιωμάτων, πληρωμή συντάξεων στους παλιννοστούντες που ήρθαν μόνιμα στην Ελλάδα στην ηλικία συνταξιοδότησης, έλλειψη ενιαίας κοινωνικής δομής που μπορεί να υπερασπίζει τα συμφέροντα των παλιννοστούντων.

Κατά τη συνάντηση ο Ιβάν Σαββίδης δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ερευνήσει σε επίπεδο ρωσικών διοικητικών αρχών το θέμα της απόκτησης από τους παλιννοστούντες του πιστοποιητικού συμπατριώτη στα πλαίσια του Νόμου της Ρωσικής Ομοσπονδίας περί κρατικής πολιτικής με τους συμπατριώτες στο εξωτερικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ