Η 17η Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ, το βασικό θέμα της οποίας είναι η ένωση χριστιανών όλου του κόσμου και των παγκοσμίων θρησκειών γύρω από τις ανθρώπινες αξίες, διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Ερεβάν Αρμενίας.

Στην συνδιάσκεψη συμμετέχουν περίπου 70 αντιπρόσωποι από 16 χώρες. Εκτός από τους εκκλησιαστικούς λειτουργούς, στη συνάντηση παρευρίσκονται βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων, κοινωνικοί λειτουργοί, επιστήμονες και δημοσιογράφοι.

Στην ομιλία του στο συνέδριο ο Βουλευτής της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας σημείωσε ότι η εποχή των θρησκευτικών πολέμων έχει τελειώσει. Ήρθε η ώρα για το διάλογο, τη συνεννόηση και την εξεύρεση κοινών αποφάσεων, η υλοποίηση των οποίων θα οδηγήσει στο πνευματικό στερέωμα του ανθρώπου. «Οι εκπρόσωποι όλων των θρησκειών πρέπει να βρουν κάποια ενιαία φόρμουλα στερέωσης για την ειρήνη σ’ όλο τον κόσμο. Νομίζω ότι ως παράδειγμα της αναζήτησης τέτοιας φόρμουλας μπορεί να είναι το από κοινού έργο ευρύτερου κύκλου ανθρώπων διαφόρων θρησκειών στην υπόθεση χορήγησης της επίσημης άδειας για τέλεση της θείας λειτουργίας, στον άγιο για κάθε ορθόδοξο τόπο, το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Σ’ αυτό το γεγονός προχωρούσαμε σχεδόν εκατό χρόνια», είπε ο Ι.Σαββίδης.

Η επίσημη άδεια για την τέλεση της λειτουργίας στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά που βρίσκεται στην Τραπεζούντα Τουρκίας πάρθηκε στις 13 Μαΐου 2010. Στις 15 Αυγούστου, την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου σ’ αυτό τον ιστορικό ναό θα πραγματοποιηθεί η θεία λειτουργία, την οποία θα τελέσει για πρώτη φορά στα εκατό περίπου χρόνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης με συμμετοχή εκπροσώπων της Ρωσικής και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Ιβάν Σαββίδης ευχαρίστησε όλους όσοι συντέλεσαν για να πραγματοποιηθεί το ιστορικό αυτό γεγονός, την διοίκηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, Ελλάδας και Ρωσίας, την Ρωσική και την Ελληνική ορθόδοξη Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. «Θέλω να σημειώσω, ότι δεν πρόκειται για μια απλή θεία λειτουργία. Ανοίγουμε καινούρια σελίδα στην ιστορία των ορθόδοξων λαών. Μπαίνουμε στη νέα εποχή, στην εποχή των ανθρωπιστικών αξιών. Πιθανόν, η λειτουργία θα γίνει το πρώτο βήμα στον ανοιχτό διάλογο των θρησκειών».

Στο τέλος της ομιλίας του ο Ιβάν Σαββίδης κάλεσε την αντιπροσωπεία του Διακοινοβουλευτικού Συμβουλίου να λάβει μέρος στο ταξίδι-προσκύνημα και στην θεία λειτουργία στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ