Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26η Νοεμβρίου τ.έ. μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου, την οποία οργάνωσε η Εταιρεία Πελοποννησίων Μεγ. Βρετανίας. Ομιλητής ήταν ο Ελληνιστής Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέϊμπριτζ Paul A. Cartledge και το θέμα της διάλεξής του ήταν: «Σπάρτη και Περσία: από την μάχη του Μαραθώνα στην ειρήνη του Ανταλκίδα».

Τον Καθηγητή και το πολυπληθές ακροατήριο προσφώνησε η Πρόεδρος της Εταιρείας κα. Ντίνα Κολοκυθά, ενώ την παρουσίαση του ομιλητή έκανε με εμπνευσμένα λόγια ο κ. Θεοδόσης Ζαΐμης, μέλος του Δ.Σ. Την εκδήλωση παρακολούθησε μεταξύ άλλων ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Λονδίνο κ. Μάκης Παντζόπουλος και ο Ιδρυτής της Εταιρείας Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας.

Στην ομιλία του ο διακεκριμένος αυτός επιστήμονας αναφέρθηκε στους Περσικούς πολέμους, στον Πελοποννησιακό πόλεμο, στις σχέσεις Σπάρτης και Αθήνας, καθώς επίσης και στην γενικώτερη ιστορία και ανθρωπογεωγραφία της εποχής εκείνης (5ος – 4ος αι. π.Χ.). Ήταν οπωσδήποτε ενδιαφέρον το γεγονός ότι έκανε παραλληλισμούς με τη σύγχρονη εποχή και ιστορία (σχέσεις Αγγλίας – Ρωσίας, ψυχρός πόλεμος κ.λ.π.). Τελικά κατέληξε με τον αμφιλεγόμενο οπωσδήποτε αφορισμό: «East is East and West is West? Or not?», θεωρώντας πως από την εποχή της κλασικής αρχαιότητας υπάρχει πάντα μια νοητή γραμμή που χωρίζει την Ανατολή από τη Δύση.

Μετά το πέρας της διάλεξης η κα. Κολοκυθά ευχαρίστησε τον Καθηγητή και του ανακοίνωσε την πρόταση του Δ.Σ. να τον ανακηρύξει «Επίτιμο Μέλος» της Εταιρείας. Η Αντιπρόεδρος Α΄ δις Εβίτα Γιάννη προσέφερε στον ομιλητή εκ μέρους της Εταιρείας ένα δώρο – βιβλίο. Ακολούθησε δεξίωση με ωραία ελληνικά κρασιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ