Για τον «καλύτερο τελικό όλων των εποχών» κάνουν λόγο γερμανοί αθλητικοί σχολιαστές μετά την αναμέτρηση θρίλερ Αργεντινής-Γαλλίας στο Μουντιάλ του Κατάρ.Στο πρώτο ημίχρονο η Αργεντινή κυριάρχησε στο γήπεδο. Το 2:0 υπέρ της ομάδας του Λιονέλ Μέσι φαίνεται να ξύπνησε τον γάλλο σταρ Κίλιαν Μπαπέ, με την υπογραφή του οποίου η Γαλλία πέτυχε την ισοπαλία και διασφάλισε την παράταση. Στη διαδικασία των πέναλτι όμως οι Αργεντινοί έδειξαν ότι διέθεταν τα πιο γερά νεύρα. Ο Λιονέλ Μέσι αποθεώθηκε. Με το κύπελλο στα χέρια ο καλύτερος παίκτης αυτού του Μουντιάλ γιόρτασε ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Και μαζί του ένας ολόκληρος λαός.

Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από 36 χρόνια έκανε τους φιλάθλους στην Αργεντινή να ξεχυθούν στους δρόμους για να συμμετάσχουν στις λεωφόρους τους Μπουένος Άιρες σε ένα πρωτοφανές ολονύχτιο υπαίθριο πάρτι.

Μακρόν: «Οι μπλε μας έκαναν να ονειρευόμαστε»

«Πριν από τέσσερις ώρες γιόρταζα αλλού, αλλά και τώρα ήρθα εδώ», λέει ο 36χρονος Γκονσάλο Μπαρίλα: «Θα γιορτάζουμε όλη τη νύχτα διότι αξίζουμε αυτό το κύπελλο. Το αξίζουμε και με το παραπάνω. Περιμέναμε πολλά χρόνια αυτή τη στιγμή».

«Πάμε όλοι να γιορτάσουμε», προσθέτει η 27χρονη Λιζ Ρόχας: «Θα κάνουμε πάρτι όλη τη νύχτα και αύριο θα δουλεύουμε όλη τη μέρα. Είμαι τόσο χαρούμενη!»

"Η χώρα μας θα αλλάξει" λέει ο 18χρονος Φακούντο Μπλάνκο: «Γιορτάζουμε σήμερα, αλλά θα ξανάρθουμε εδώ όταν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την κατάκτηση του κυπέλλου. Η γιορτή δεν σταματά. Ο Μέσι σήκωσε επιτέλους το παγκόσμιο κύπελλο».

Η Équipe Tricolore το πάλεψε όσο μπορούσε, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κατακτήσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά Μουντιάλ, όπως είχε κάνει το 1962 η Βραζιλία. Το ότι οι Γάλλοι έφθασαν στην παράταση το οφείλουν αποκλειστικά και μόνο στον Κίλιαν Μπαπέ. Ο 23χρονος άσος σκόραρε στο 80, το 81 και το 118 λεπτό της παράτασης. Τίποτα ωστόσο δεν έμοιαζε ικανό χθες το βράδυ να σταματήσει την Αργεντινή. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, παρών στον τελικό του Κυπέλλου, συνόψισε τα συναισθήματα των Γάλλων σε λίγες λέξεις στο Twitter: «Οι μπλε μας έκαναν να ονειρευόμαστε».

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, AFPTV)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ