H διαχείριση του κορωνοϊού εγγράφηκε στα θετικά της ιταλικής κυβέρνησης υπό τον Τζουτζιέπε Κόντε. Αποτυπώθηκε μάλιστα και στις περιφερειακές εκλογές για την ανάδειξη 6 περιφερειών με 18 εκ. ψηφοφόρους.Το αποτέλεσμα των ιταλικών περιφερειακών εκλογών ενισχύει την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Ο Ματτέο Σαλβίνι ήλπιζε ότι η Λέγκα θα κέρδιζε και τις έξι περιφέρειες, στις οποίες στήθηκαν οι κάλπες. Τελικά, όμως, οι ευρύτερες περιοχές της Φλωρεντίας, του Μπάρι και της Νάπολης παρέμειναν στα χέρια της προοδευτικής παράταξης. Παράλληλα, το δημοψήφισμα για την μείωση βουλευτών και γερουσιαστών εγκρίθηκε από μία εντυπωσιακή πλειοψηφία πολιτών, με ποσοστό ύψους 70%. Ένα αποτέλεσμα που καρπώνεται κυρίως το κίνημα των Πέντε Αστέρων και ο υπουργός εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Τα κύρια πολιτικά συμπεράσματα, είναι σαφή: Η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία κυβερνά την χώρα μαζί με τους «πεντάστερους» θα ζητήσει με έμφαση την αλλαγή των νόμων για την μετανάστευση, που είχε εγκρίνει ο Σαλβίνι. Δεν αποκλείεται, επίσης, να γίνει και ανασχηματισμός, με αύξηση του αριθμού κεντροαριστερών υπουργών και υφυπουργών.

Ο Τζουζέπε Κόντε συνεχίζει να κυβερνά, λοιπόν, χωρίς ιδιαίτερους πονοκεφάλους. Σε ότι αφορά τον κορωνοϊό, η Ιταλία βρίσκεται τώρα σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χάρη και στα αυστηρά και παρατεταμένα μέτρα που η κυβέρνηση της Ρώμη επέβαλε άμεσα την περασμένη Άνοιξη. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, επίσης, στις Βρυξέλλες έπαιξε προσωπικό στοίχημα και κατάφερε να κερδίσει την μάχη για το Ταμείο Ανάκαμψης, με το οποίο η χώρα ελπίζει να ανασάνει. Αν δεν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, μπορεί να κυβερνήσει μέχρι το 2023.

Ο δε Ματτέο Σαλβίνι αντιμετωπίζει μία διπλή απειλή: Την συνεχώς αυξανόμενη δύναμη των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας από τη μία και, από την άλλη, μέσα στην Λέγκα τον θρίαμβο του περιφερειάρχη του Βένετο, Λούκα Τζάια. Ο Τζάια, παρουσιάζεται από πολλούς ως ο ηγέτης μιας νέας, μετριοπαθέστερης κεντροδεξιάς συμμαχίας, και διάδοχος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο ίδιος προς το παρόν το διαψεύδει, αλλά είναι πολύ πιθανό να θέλει μόνο να αποφύγει την άσκοπη φθορά και να περιμένει την κατάλληλη στιγμή, ώστε να επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ