Μαύρες μέρες περιμένουν τον τουρισμό το επόμενο διάστημα. Ήδη οι κρατήσεις εμφανίζουν μείωση, αλλά λόγω του κορωνοϊού ο παγκόσμιος τουρισμός θα υποστεί πλήγμα. Θα γίνει η Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο;Ο τουριστικός κλάδος νιώθει όλο και περισσότερο το βάρος που αφήνει σε ολόκληρο τον κόσμο ο κορωνοϊός. Βέβαια, οι υπεύθυνοι δεν θέλουν να ξεγράψουν από τώρα τη χρονιά. Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ταξιδιωτικού Συνδέσμου Νόρμπερτ Φίμπιχ ανέφερε από την Φραγκφούρτη ότι η ανασφάλεια των τουριστών συνεχώς μεγαλώνει και ότι χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες παροχής συμβουλών στους πελάτες του κλάδου. Ιδιαίτερα τα ταξίδια προς ασιατικές χώρες δεν καταγράφουν τη συνηθισμένη κίνηση.

Μείωση των κρατήσεων

Όλα αυτά λίγες ημέρες πριν ανοίξει τις πύλες της η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση στον κόσμο, η ΙΤΒ στο Βερολίνο. Ο κλάδος περιμένει παραδοσιακά πολλά από αυτήν την έκθεση, τώρα εναποθέτει όλες τις ελπίδες στα Last Minute, που υποτίθεται ότι θα καλύψουν τις απώλειες από τον κορωνοϊό. Οι Γερμανοί, που ανήκουν στους πρωταθλητές των ταξιδιών, χαίρονται πολλούς μήνες πριν με κάθε ευκαιρία διακοπών. «Αλλά όσο παρατείνεται η κρίση, τόσο επιτείνεται το κλίμα ανασφάλειας με άμεση επίδραση στον τουριστικό κλάδου» λέει ο Φίμπιχ. Κανείς δεν μπορεί να κάνει προγνωστικά αυτήν την ώρα για κρατήσεις και τζίρους. «Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα καταγραφεί καταστροφική εξέλιξη, έτσι ώστε να μην πάει κανένας διακοπές. Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε μια κανονική τουριστική χρονιά». Βέβαια η χρονιά ξεκίνησε μάλλον διστακτικά. Οι κρατήσεις για τουςς τουριστικά πιο δυνατούς καλοκαιρινούς μήνες υπέστησαν μείωση της τάξης του 3% μέχρι τέλος Ιανουαρίου σε σχέση με περσινά δεδομένα. «Οι αριθμοί δείχνουν ότι το κενό που άφησε ο όμιλος Thomas Cook στην αγορά, δεν έχει ακόμη κλείσει οριστικά» προσθέτει ο Φίμπιχ. Πέρυσι, μετά την μητρική Thomas Cook, κήρυξε πτώχευση και η γερμανική θυγατρική του με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες τουριστών να ταλαιπωρηθούν. Την περασμένη τουριστική χρονιά ο κλάδος έχασε με την πτώχευση της αεροπορικής εταιρείας Germania τον βηματισμό του.

Αλλά και οι συνολικές κρατήσεις του χειμώνα 2019/2020 όπως και του καλοκαιριού 2020 καταγράφουν μείωση του 3%. Σε μερικές περιπτώσεις οι τουρ οπερέιτορ αποφάσισαν λόγω κορωνοϊού να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Για παράδειγμα, λόγω της εξάπλωσης του νέου ιού στο Ιράν, ανακοίνωσε το Studiosus στην ιστοσελίδα του ότι όλα τα ταξίδια στη χώρα μέχρι τέλη Απριλίου δεν πρόκειται να γίνουν.

Προς ακύρωση η Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο;

Αλλά και η τουριστική κίνηση στη Γερμανία μπορεί να δείξει σημάδια κάμψης. Η επιδημία μπορεί να μειώσει τον αριθμό των διανυκτερεύσεων ξένων τουριστών, όπως φοβάται ο Γερμανικός Κεντρικός Οργανισμός Τουρισμού DZT. Και για να έχουμε σημείο σύγκρισης, πέρυσι τα ξενοδοχεία, οι πανσιόν και άλλα καταλύματα από το νησί Ρίγκεν στο βορρά μέχρι το Γκάρμις Παρτενκίρχεν στο νότο κατέγραψαν για 12η φορά ρεκόρ διανυκτερεύσεων. Παραδοσιακά οι διψασμένοι για ήλιο τουρίστες προτιμούν και πάλι φέτος την Ελλάδα, ακολουθούμενη από την Τουρκία. Στις επόμενες θέσεις έρχονται οι Βαλεαρίδες νήσοι, τα Κανάρια Νησιά και η Αίγυπτος. Στην πρώτη θέση όμως είναι και φέτος με διαφορά η Ισπανία, παρά τις μειώσεις κρατήσεων που διαφαίνονται για τη φετινή σεζόν.

Το βασικό ερώτημα για φέτος όμως είναι πιο ουσιαστικό. Θα γίνει η Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού, που ξεκινά στις 4 Μαρτίου στο Βερολίνο; Λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων στη Γερμανία τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία συγκρότησαν ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης. Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ είπε μιλώντας στη Wirtschaftswoche ότι η προσωπική του άποψη είναι ότι θα πρέπει να ακυρωθεί η έκθεση γιατί το κίνδυνος σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση με 150.000 επισκέπτες και από χώρες που έχουν πληγεί από τον νέο ιό είναι μεγάλος και ανυπολόγιστος.

Φρεντερίκε Μαρξ, dpa

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ