Διχασμό και έντονο προβληματισμό προκαλεί το θέμα της υιοθέτησης από το καταστατικό των Εργατικών όλων των όρων που αφορούν το Ολοκαύτωμα. Η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος καλείται να αποφασίσει.Η Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος καλείται να αποφασίσει αν θα εντάξει στο καταστατικό του Κόμματος όλους τους όρους που διέπουν τον χαρακτηρισμό του Ολοκαυτώματος, τους οποίους έχει θέσει η Διεθνής Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Ένα αγκάθι που έχει οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας στα όρια της διάσπασης.

Ειδικότερα ο Τζέρεμι Κόρμπιν, σε αντίθεση με όσα προβλέπει η Διεθνής Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ισχυρίζεται ότι οι Εβραίοι θέτουν τα συμφέροντα του Ισραήλ πάνω από αυτά της πατρίδας τους. Ισχυρίζεται επίσης ότι το κράτος του Ισραήλ είναι ρατσιστικό και ζητά από αυτό να έχει αυστηρότερα πρότυπα συμπεριφοράς από κάθε άλλη χώρα. Τέλος συγκρίνει τους πολιτικούς Ισραήλ με αυτούς του ναζιστικού καθεστώτος.

Δεν αμφισβητείται πλέον ο αντισημιτισμός που διατρέχει όλη την αριστερή πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος, με την άνοδο του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία. Αποκαλύφθηκαν οι δεσμοί του κ. Κόρμπιν με Παλαιστίνιους τρομοκράτες, η συμμετοχή του σε αντισημιτικές εκδηλώσεις και η βαθιά εχθρότητά τους έναντι του Ισραήλ. Ο αντισημιτισμός του κ. Κόρμπιν είναι, επίσης εμφανής από την άρνησή του να διαγράψει στελέχη που είναι ανοιχτά αντισημίτες, όπως ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον.

Απειλή για τη συνοχή των Εργατικών

Τον τελευταίο μήνα η διαμάχη έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και απειλεί πλέον την συνοχή των Εργατικών. Εβραϊκές Οργανώσεις και προσωπικότητες διέρρηξαν τους παραδοσιακούς δεσμούς τους με αυτό. Δύο βουλευτές έχουν ήδη παραιτηθεί και δηλώνουν ανεξάρτητοι, ενώ φήμες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν και άλλες παραιτήσεις μετά το Συνέδριο των Εργατικών στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι φήμες προκάλεσαν ανησυχία ακόμη και στον στενότερο συνεργάτη του Τζέρεμι Κόρμπιν, Τζον ΜακΝτόνελ, ο οποίος κάλεσε όλες τις πλευρές να χαμηλώσουν τους τόνους και την Εκτελεστική Επιτροπή να υιοθετήσει στο ακέραιο τον διεθνή χαρακτηρισμό Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Το ερώτημα είναι αν ο Τζέρεμι Κόρμπιν, πολιτικός που δεν γνωρίζει την έννοια του συμβιβασμού και της αναθεώρησης ιδεών, θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της μεγάλης μάζας βουλευτών και ψηφοφόρων και θα μεταβάλει την εχθρική στάση του έναντι όχι μόνο του Ισραήλ αλλά και όλων των Εβραίων ώστε να αποτρέψει τη διάσπαση του Κόμματός του.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ