Αποθεωτική υποδοχή για τους πρωταθλητές κόσμου στο Μπουένος Άϊρες. «Στο ίδιο επίπεδο Μέσι και Μαραντόνα», λέει ο πρώην διεθνής με την Αλμπισελέστε, Χουάν Βερόν.Μετά την ποδοσφαιρική πανδαισία της Κυριακής μία αποθεωτική υποδοχή περίμενε την Εθνική Αργεντινής κατά την επιστροφή της στο Μπουένος Άϊρες. Η Τρίτη κυρήχθηκε εθνική αργία, εκατομμύρια άνθρωποι πλημμύρισαν τις κεντρικές λεωφόρους της πόλης για ένα μεγάλο πάρτι στο περίφημο μνημείο του Οβελίσκου. Οι παίκτες της «Αλμπισελέστε» αρχικά επέβαιναν σε ανοιχτό λεωφορείο, που όμως ήταν αδύνατον να προχωρήσει μέσα στο πλήθος κι έτσι αργότερα ανέβηκαν σε ελικόπτερο για να πετάξουν πάνω από την κεντρική Πλατεία Δημοκρατίας.

Μιλώντας στο πρακτορείο AP ο Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν, ένας από τους πιο εμβληματικούς παίκτες που ανέδειξε η Αργεντινή τις τελευταίες δεκαετίες, σχολιάζει τη φρενίτιδα που επικρατεί στο Μπουένος Άϊρες: «Ήταν απίστευτο αυτό που συνέβη», λέει. «Έκανε τους ανθρώπους να ξεχάσουν ο,τιδήποτε άλλο συμβαίνει στην Αργεντινή, να ξεχάσουν όλα τους τα προβλήματα. Η ευτυχία ξεχειλίζει, όλα τα υπόλοιπα έχουν αφεθεί κατά μέρος. Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που μπορεί να σου επιφυλάσσει οδυνηρές αναμνήσεις, αλλά μερικές φορές και ειδικά σε τέτοιες στιγμές σε κάνει να ξεχνάς τα πάντα…»

H κληρονομιά του Μέσι

Ο Λιονέλ Μέσι παίζει στην Εθνική Αργεντινής από το 2005 και το απωθημένο του ήταν να κατακτήσει μαζί της έναν τίτλο. Στο «φινάλε» τα κατάφερε με το παραπάνω. Πέρσι κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα με εμβληματική νίκη επί της Βραζιλίας μέσα στο Στάδιο Μαρακανά. Φέτος σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ακόμη και οι επικριτές του τον αποθεώνουν και παραδέχονται τώρα ότι αξίζει μία θέση στο πάνθεον του αργεντίνικου ποδοσφαίρου, δίπλα στον Ντιέγκο Μαραντόνα. «Το επίτευγμα του Μέσι είναι απίστευτο, νομίζω ότι αξίζε ένα τέτοιο φινάλε», λέει ο Βερόν. «Είναι και η κληρονομιά του για το μέλλον. Το πρόβλημα είναι τί θα γίνει με την εθνική ομάδα μετά την αποχώρησή του. Είναι περίπλοκο το θέμα. Ό,τι έγινε με τον Μαραντόνα, μπορεί να συμβεί τώρα με τον Μέσι».

Ο Χουάν Βερόν αναδείχθηκε στην Εστουντιάντες και διακρίθηκε σε μεγάλους ευρωπαϊκού συλλόγους, όπως η Λάτσιο, η Τσέλσι και η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ. Η Ελλάδα βρέθηκε απέναντί του στο Μουντιάλ του 2010 και μπορεί ο Αλέξανδρος Τζόρβας, τερματοφύλακας τότε της Εθνικής, να εξουδετέρωσε τις «βολίδες» του Βερόν, αλλά η Αργεντινή του Μέσι και του Αγκουέρο είχε τις λύσεις και τελικά επικράτησε με 2-0. Ο ίδιος ο Βερόν είχε την τύχη να παίξει δίπλα στον Μέσι, αλλά και τον Μαραντόνα. «Και οι δύο έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν στα χρόνια που έπαιζαν στην Εθνική», τονίζει ο Βερόν. «Σήμερα νομίζω ότι είναι ισάξιοι, λόγω του παγκοσμίου κυπέλλου. Αλλά κανείς στην Αργεντινή δεν θα επιχειρούσε να επισκιάσει την ισtορία του Μαραντόνα, κάνοντας συγκρίσεις με τον Μέσι…»

«Είναι καλύτερος από τον Ρονάλντο»

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μόνιμοι αντίπαλοι για τη «Χρυσή Μπάλα» τα τελευταία χρόνια ήταν ο Λιονέλ Μέσι (που μεγαλούργησε με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και τώρα συνεχίζει την καριέρα του στην Παρί Σεν Ζερμαίν) και ο Πορτογάλος Ρονάλντο. Επτά «Χρυσές Μπάλες» έχει κερδίσει ο Μέσι, πέντε ο Ρονάλντο. Φέτος έμειναν και οι δύο για πρώτη φορά έξω από την πρώτη δεκάδα των υποψηφίων.

Αλλά όταν τίθεται το ερώτημα «Μέσι ή Ρονάλντο», ο Χουάν Βερόν έχει ξεκάθαρη άποψη: «Είναι μία κουβέντα που θα συνεχιστεί για πολύ, αλλά εγώ πιστεύω ότι ο Μέσι είναι πιο μπροστά από τον Ρονάλντο, για να μην πούμε ότι είναι ένα επίπεδο πιο πάνω από όλους. Χωρίς αμφιβολία, ο Μέσι είναι ένα βήμα μπροστά…»

Γιάννης Παπαδημητρίου (AP)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ