Με αφορμή τις πληροφορίες ότι ξεκινά η συναρμολόγηση του διεθνούς θερμοπυρηνικού αντιδραστήρα (Πρόγραμμα ITER) στο Κανταράς της Γαλλίας, ο Δημήτρης Σιούφας πρώην Πρόεδρος της Βουλής και πρώην Υπουργός Ανάπτυξης, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Το σχέδιο για την πυρηνική σύντηξη, που μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς καμιά περιβαλλοντική επίπτωση, βρίσκεται σε τελευταίο στάδιο της συναρμολόγησης του θερμοπυρηνικού αντιδραστήρα.

Η σχετική συμφωνία 30 χωρών, υπεγράφη στις 21 Νοεμβρίου του 2006 στο Παρίσι μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, επιλέγοντας το Κανταράς της Γαλλίας αντί της Ιαπωνίας που ήταν υποψήφιες για την εκτέλεση του Προγράμματος ITER . Η Ελλάδα και το Υπουργείο Ανάπτυξης, ο ίδιος και  ο τότε Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, καθηγητής Γιάννης Τσουκαλάς, σήμερα Ευρωβουλευτής, παίξαμε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας.

Σήμερα αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για αυτή μας την συνδρομή και την εξέλιξη – έστω και με αργούς ρυθμούς και τις γνωστές δυσκολίες στην υλοποίηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020 -, του τόσου σημαντικού σχεδίου για την ανθρωπότητα. Σε δηλώσεις μου στις Βρυξέλλες στις 22 Νοεμβρίου του 2006 τόνιζα μεταξύ των άλλων :

«Η ιστορική ενεργειακή συμφωνία για την κατασκευή καθαρού θερμοπυρηνικού αντιδραστήρα στη Γαλλία και την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Σύντηξης (ITER), την οποία υπέγραψαν στις 21 Νοεμβρίου 2006 στο Παρίσι εκπρόσωποι τριάντα τριών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όχι μόνο δημιουργεί νέα δεδομένα στο χώρο της ενέργειας, αλλά ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Οι προσπάθειες, που καταβάλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την εξάλειψη των ρυπογόνων καυσαερίων από ορυκτά καύσιμα, κατέληξαν σε μία νέα τεχνολογία αιχμής. Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη μέθοδο της σύντηξης. Πρόκειται για την ίδια διαδικασία μέσω της οποίας τα άστρα, όπως ο Ήλιος, παράγουν ενέργεια.

Η Ελλάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για τη γαλλική επιτυχία να εγκατασταθεί ο θερμοπυρηνικός αντιδραστήρας σε ευρωπαϊκό έδαφος, και συγκεκριμένα στο Κανταράς της Νοτιοανατολικής Γαλλίας, ενώ παράλληλα στηρίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τη συμμετοχή  όσο το δυνατόν περισσότερων εταίρων διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Διεθνές Ερευνητικό Σχέδιο ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor), η εφαρμογή του οποίου άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχει ως στόχο την εκμετάλλευση της ενέργειας που παράγεται από πυρηνική σύντηξη, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για ειρηνικούς σκοπούς.

Η εγκατάσταση του ITER στην Ευρώπη αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα. Και προς την κατεύθυνση αυτή ετοιμαζόμαστε ώστε να αξιοποιήσουμε, με πλήρη κινητοποίηση του ερευνητικού και επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας, και να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή μας στα ερευνητικά προγράμματα που θα αναπτυχθούν γύρω από αυτό το θέμα.

Η Ελλάδα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ο υπουργός Ανάπτυξης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Αναστάσιος Νεράντζης και Γιάννης Παπαθανασίου και ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής Γιάννης Τσουκαλάς, υποστήριξε από την πρώτη στιγμή και σε όλα τα Συμβούλια Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προώθηση του έργου ITER και τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις με τους άλλους εταίρους, για την ευτυχή κατάληξη της πρόσφατης συμφωνίας (21 Νοεμβρίου). Για την επιλογή της τοποθεσίας είχαμε  στηρίξει εξαρχής εκείνη του Κανταράς  στη Γαλλία.

Στην περιοχή του Κανταράς στη Γαλλία, θα κατασκευαστεί τελικά ο πειραματικός αντιδραστήρας σύντηξης ITER».

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ