Η διατήρηση της ενότητας είναι το μεγάλο στοίχημα για το επόμενο διάστημα. Η παραίτηση του λιβανέζου πρωθυπουργού αποτελεί νίκη των διαδηλωτών, οι οποίοι θα πρέπει να περάσουν μαζί με τους πολιτικούς τεστ ωριμότητας.Με το σήμα της νίκης στα δάχτυλα, με πράσινα, κόκκινα και άσπρα μπαλόνια στα χρώματα της σημαίας τους και χορεύοντας τον παραδοσιακό χορό νταμπκέ μέχρι πρωίας οι Λιβανέζοι γιόρτασαν στους δρόμους της χώρας την παραίτηση της κυβέρνησης του Σαάντ Χαρίρι. Κυρίως στην Τρίπολη, την σουνιτική πόλη του βορρά, προπύργιο του Χαρίρι, ο κόσμος ξεχύθηκε στην κεντρική πλατεία στο άκουσμα της σύντομης εξαγγελίας που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Νίκη των διαδηλωτών

«Δεν μπορώ άλλο να αρνηθώ ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο» τόνισε ο Χαρίρι. «Γι αυτό θα πρέπει να συμβεί ένα μεγάλο σοκ για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Πηγαίνω προς το προεδρικό μέγαρο για να υποβάλω στον πρόεδρο Αούν την παραίτησή μου κι αυτή της κυβέρνησης. Έτσι απαντώ στα αιτήματα πολλών Λιβανέζων που κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας αλλαγή». Η παραίτηση Χαρίρι αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια μεγάλη νίκη των διαδηλωτών που επί 13 ημέρες ζητούσαν την παραίτηση ολόκληρης της ηγεσίας διαμαρτυρόμενοι κατά της διαφθοράς, του νεποτισμού και της καταστροφικής οικονομικής κατάστασης.

Ο Σαάντ Χαρίρι επιχείρησε βέβαια τη φυγή προς τα εμπρός παίρνοντας μεταρρυθμιστικά μέτρα, αλλά δεν έπεισε τον κόσμο να φύγει από το δρόμο. «Ο σκοπός των διαδηλώσεων ήταν η αλλαγή όλου του συστήματος, ήταν η δημοκρατία που μας έκλεψε το πολιτικό σύστημα τα τελευταία 30 χρόνια. Μεγάλωσα στον εμφύλιο και βλέπω σχεδόν τα ίδια πρόσωπα που σκότωσαν τους περισσότερους Λιβανέζους. Νομίζω ότι αγγίξαμε το έσχατο σημείο. Η χώρα δεν έχει άλλη διέξοδο από το να διαμαρτύρεται, τουλάχιστον όχι για μας, αλλά για τα παιδιά μας», λέει μια διαδηλώτρια.

Έκκληση για ενότητα

Ποιό είναι τώρα το επόμενο βήμα; Οι ΗΠΑ δια του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ζήτησαν τη συγκρότηση, άμεσα, νέας κυβέρνησης και την αποφυγή βίας που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε αστάθεια. Γιατί αυτός είναι τώρα ο μεγάλος κίνδυνος. Να διολισθήσει ο Λίβανος σε συνθήκες εμφυλίου, όπως αυτές που βίωσε η χώρα πριν τρεις δεκαετίες. Για την περιοχή και με ανοιχτή ακόμη την πληγή της Συρίας τυχόν αποσταθεροποίηση του Λιβάνου θα έδινε ολοκληρωτικό χτύπημα στις όποιες προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης του πολέμου με συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή.

«Κάνω έκκληση σε όλους τους Λιβανέζους να βάλουν ως πρώτη προτεραιότητα τα εθνικά συμφέροντα, την συνοχή του Λιβάνου, τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και την αποφυγή οικονομικής κατάρρευσης» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Χαρίρι. «Σε όλους τους πολιτικούς μου εταίρους λέω σήμερα ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα από μια `πυρκαγιά´».

Ο Σαάντ Χαρίρι, γιός του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, που δολοφονήθηκε το 2005 στη μέση του δρόμου, ανήκει στους πλουσιότερους ανθρώπους στο Λίβανο. Είναι επικεφαλής του φιλοδυτικού Κινήματος του Μέλλοντος, με κυβερνητικό εταίρο την σιιτική Χεζμπόλαχ.

Κάρστεν Κίντοπ/dw/ afp/dpa/reuters/AP

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ