Ο Μάρτιν Βάλζερ είναι ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους Γερμανούς συγγραφείς. Έχει συγγράψει 60 βιβλία και έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες μεταξύ αυτών και στα ελληνικά. Σήμερα γίνεται 90 ετών.Πρωτοποριακός, ερειστικός, φιλόδοξος, αμφιλεγόμενος. Αυτοί είναι κάποιοι μόνο από τους χαρακτηρισμούς που θα μπορούσαν να αποδοθούν στον Γερμανό συγγραφέα Μάρτιν Βάλζερ, ο οποίος σήμερα κλείνει τα 90 του χρόνια. Αυτό πάντως που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι ανήκει στους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς. Τα βιβλία του διαβάζονται σε όλο τον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες ανάμεσά τους και στα ελληνικά. Ενδεικτικά να αναφέρουμε μόνο κάποιους τίτλους: «Δρυς και κουνέλια αγκόρα: Ένα γερμανικό χρονικό», «Αφηνιασμένο άλογο», «Ανεπίδοτα γράμματα», «Η υπεράσπιση της παιδικής ηλικίας», «Ο θάνατος ενός κριτικού», «Η στιγμή του έρωτα» και το πρόσφατο «Αντί για κάτι ή το τελευταίο κόλπο».

Γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1927 και μεγάλωσε στο Βάσενμπουργκ, ένα μικρό χωριό 700 κατοίκων. Ο πατέρας του διατηρούσε μια ταβέρνα και η μητέρα του ήταν μια αυστηρή Καθολική, η οποία πότε-πότε τους τις «έβρεχε» με την κουτάλα. Ο πατέρας του, ένας παθιασμένος αναγνώστης, ο οποίος αγαπούσε να παίζει πιάνο, πέθανε όταν ο μικρός Μάρτιν ήταν μόλις δέκα ετών.

Η μητέρα του προσεχώρησε το 1932 στο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα. Οι Ναζί ήταν καλοί πελάτες και δεν έπρεπε να τους χάσει. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκει τον Βάλζερ να υπηρετεί στη Βέρμαχτ. Ποτέ δεν του άρεσε να μιλάει για εκείνη την περίοδο, ούτε και για την περίοδο της αιχμαλωσίας του από τους Αμερικανούς.

Από το 1947 αρχίζει να σπουδάζει πυρετωδώς. Ιστορία, λογοτεχνία και φιλοσοφία ήταν οι τομείς που αγαπούσε.

Στήριξη στους Σοσιαλδημοκράτες

Το πρώτο του κείμενο δημοσιεύει η εφημερίδα Frankfurter Rundschau. Παράλληλα κάνει ένα δικτατορικό πάνω στον Κάφκα και το 1953 γίνεται μέλος της θρυλικής λογοτεχνικής ένωσης «Ομάδα 47», την οποία ίδρυσαν εξόριστοι από τους Ναζί γερμανόφωνοι συγγραφείς, οι οποίοι θεωρούσαν πως η γλώσσα τους είχε ‘μολυνθεί’ από το λεξιλόγιο των Εθνικοσοσιαλιστών.

Η πολιτική τον ενδιέφερε πάντοτε και τη δεκαετία του 1970 υποστήριξε τον Βίλυ Μπράντ.

Στις αρχές του 1980 διατυπώνει πιο ‘εθνικές’ θέσεις. Τάσσεται υπέρ της επανένωσης των δυο Γερμανιών. Συγγραφικά γνωρίζει μια απίστευτη ανοδική πορεία. Τιμάται με πολλά βραβεία και το 1998 του απονέμεται το διάσημο Βραβείο Ειρήνης των Γερμανών Εκδοτών.

Κατηγορίες για αντισημιτισμό

Στην ευχαριστήρια ομιλία του κάνει λόγο για την «εκμετάλλευση του Άουσβιτς». Η συνεχής υπενθύμιση της εξόντωσης των Εβραίων «έχει ως αποτέλεσμα να το συνηθίζουμε» δηλώνει και προκαλεί σωρεία αντιδράσεων.

Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι αντιδράσεις όταν το 2002 κυκλοφορεί το μυθιστόρημα με τον τίτλο «Ο θάνατος ενός κριτικού», το οποίο αναφέρεται στον διασημότερο Γερμανό κριτικό λογοτεχνίας Μαρσέλ Ράιχ Ρανίτσκι, Εβραίο και επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος. Τον κατηγορούν για αντισημιτισμό και ματαιώνονται διαλέξεις του σε ολόκληρη τη χώρα. Τα επόμενα χρόνια θα ασχοληθεί στα κείμενα του με το εθνικοσοσιαλιστικό παρελθόν της χώρας του.

Ο Μάρτιν Βάλζερ έχει συγγράψει περισσότερα από 60 βιβλία και είναι αναμφισβήτητα μαζί με τον Γκύντερ Γκρας και τον Χάινριχ Μπελ από τους πιο γνωστούς Γερμανούς συγγραφείς.

Χάικε Μουντ / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ