Ομιλία του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη στην εκδήλωση “Ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται”

Είναι σημαδιακή η ημερομηνία που επιλέξαμε για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής.

Δεν ξεχνούμε, πως σαν σήμερα, στις 13 Οκτωβρίου του 1904, έπεσε μια από τις πιο αγνές μορφές του Έπους του Μακεδονικού Αγώνα, ο Παύλος Μελάς, ο ήρωας αξιωματικός, η θυσία του οποίου έμελε να αποτελέσει το εφαλτήριο για την κινητοποίηση σύσσωμου του Ελληνισμού για τη σωτηρία της Μακεδονίας.

Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που δεν ξεχνά, η Ελλάδα που δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει τα Ιερά και τα Όσια της, είναι απόψε εδώ.

Είναι εδώ, για να τονίσει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, για μία ακόμη φορά, πως η Μακεδονία δεν πωλείται, δεν ενοικιάζεται, δεν δημοπρατείται, δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση.

Καθαρές κουβέντες.

Γιατί το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων δεν είναι μόνο θέμα εθνικής υπερηφάνειας, αλλά και θέμα εθνικής ασφάλειας. Το όνομα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τα χειρότερα έπονται.

Σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Γυναικών Θεσσαλονίκης Μακεδονίας εν Αθήναις, την πάντα ευαίσθητη στα εθνικά θέματα Πρόεδρο κα. Καίτη Καψή, τιμούμε απόψε την Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα, έχοντας την τιμή να φιλοξενούμε δύο διαπρεπείς και καταξιωμένους ομιλητές.

Τον κορυφαίο Αμερικανό Καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ και διεθνούς φήμης φιλέλληνα Στίβεν Μίλλερ, τον αρχαιολόγο που ανακάλυψε το Αρχαίο Στάδιο της Νεμέας, δημιούργησε το αρχαιολογικό πάρκο και ξεκίνησε την αναστήλωση του Ναού του Διός. Κύριε καθηγητά, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στην πόλη του Μέγα Αλεξάνδρου.

Δεν ξεχνούμε, πως μέσα από τα καταπληκτικά ευρήματα του μεγάλου Μανώλη Ανδρόνικου στη Βεργίνα, όταν ο Πρώτος των Ελλήνων άγγιξε και πάλι τις καρδιές των Μακεδόνων, θωρακίσαμε την πατρίδα μας με αδιάσειστα ιστορικά επιχειρήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονικής γης.

Η τεκμηρίωση της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας, αποτελεί το μεγαλύτερό μας όπλο στον αγώνα μας για εθνική αξιοπρέπεια, στον αγώνα μας ενάντια στους παραχαράκτες της ιστορίας.

Μαζί του, ένας συμπολίτης μας που γνωρίζει το Μακεδονικό όσο λίγοι, με συνεχείς αγώνες για την προάσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας, ο κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, διεθνολόγος – πανεπιστημιακός, αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού τού Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ακόμη ένα μεγάλο ευχαριστώ στη συντονίστρια της εκδήλωσης, τη γενική γραμματέα του Συνδέσμου Γυναικών Θεσσαλονίκης Μακεδονίας εν Αθήναις, τη γνωστή και έγκριτη δημοσιογράφο κα. Νίκη Στρατηλάτη.

Κυρίες και κύριοι, ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται.

Και θα συνεχιστεί, μέχρι να κατανοήσουν όλοι, πως η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι στους αιώνες των αιώνων ΕΛΛΑΔΑ, η καρδιά και ο προμαχώνας του Ελληνισμού, το λίκνο και η ασπίδα του.

Είναι ώρα, να σταματήσουμε να φερόμαστε σαν να είμαστε εμείς οι ένοχοι και οι πλαστογράφοι της ιστορίας, όπως ορθά είχε επισημάνει ο αείμνηστος Μανώλης Ανδρόνικος και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα και στις εθνικές μας ευαισθησίες.

Την εθνική μας ταυτότητα, το είναι μας, δεν το διαπραγματευόμαστε. Την ψυχή μας δεν την πουλάμε.

Χρέος μας είναι να επαγρυπνούμε, να μην αφήσουμε ανοικτές Κερκόπορτες.

Γιατί τότε, όπως διδάσκει η Ιστορία, ακολουθούν Αλώσεις …

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ