Επανέρχεται η απειλή του No Deal, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απειλεί να ακυρώσει τα συμπεφωνημένα. Είναι μία “ιδιαίτερα επικίνδυνη” πολιτική, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμων Άντονι Γκλίζ.Πρώτα οι πιέσεις για συμφωνία με τις Βρυξέλλες μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Μετά οι απειλές για ακύρωση της συμφωνίας του Brexit και το δημοσίευμα της Telegraph για παράκαμψη της ρήτρας που αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία. Με τις τελευταίες κινήσεις του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προκαλεί αμηχανία στις Βρυξέλλες, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τι ακριβώς συμβαίνει με τον Μπόρις Τζόνσον; Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει ο Βρετανός πολιτικός επιστήμων και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ, Άντονι Γκλιζ, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF). Αλλά η απάντηση δεν είναι εύκολη…

“Μακάρι να ήξερα κι εγώ τι συμβαίνει”, λέει ο Βρετανός αναλυτής. “Νομίζω ότι ούτε ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον ξέρει τι του συμβαίνει. Είναι ένας χωρατατζής που παίζει τη Βρετανία στο πόκερ. Λέει ότι δεν είναι αρκετά αυτά που του δίνουν και θέλει να ανακαλέσει τη συμφωνία. Αλλά αυτή η συμφωνία είναι δική του, με αυτή κέρδισε τις εκλογές τον Δεκέμβριο του 2019. Δεν ξέρει και ο ίδιος τι θέλει γιατί βέβαια από τη μία πλευρά δεν θέλει την ανεργία και όλες τις άλλες δυσάρεστες συνέπειες που θα είχε ένα σκληρό Brexit, από την άλλη πλευρά όμως θέλει να αυτοπροβληθεί στο ίδιο του το κόμμα ως ο ισχυρός άνδρας που μπορεί να νικήσει τις Βρυξέλλες…”

Τί κακό έχει η …Αυστραλία;

Οι σχέσεις του Λονδίνου με την ΕΕ θυμίζουν τους τελευταίους μήνες του 2019, όταν η απειλή του σκληρού Brexit οδήγησε σε μία κατ΄αρχήν συμφωνία για την αποχώρηση της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ. Απομένει τώρα η συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών, η οποία θεωρητικά πρέπει να υπογραφεί μέχρι τα τέλη του 2020 γιατί σε διαφορετική περίπτωση επανέρχεται η απειλή του σκληρού Brexit. Όμως ο Μπόρις Τζόνσον δεν φαίνεται να ενοχλείται και καθησυχάζει τους Βρετανούς λέγοντας ότι στη χειρότερη περίπτωση θα έχουν με την ΕΕ μία εμπορική συμφωνία σαν αυτή που έχει σήμερα η Αυστραλία. Γιατί όχι;

“Δεν είναι τόσο τέλεια η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με την Αυστραλία”, εκτιμά ο Άντονι Γκλιζ. “Αυτό που λέει (ο Μπόρις Τζόνσον), ότι μας περιμένει ένα λαμπρό μέλλον, δεν ισχύει και το ξέρει. Δεν είναι ανόητος αλλά συμπεριφέρεται ανόητα. Από τη μία πλευρά θέλει να δείξει ότι υλοποιεί την υπόσχεση που έδωσε σε όσους τον ψήφισαν, ότι θα παραμείνει αλύγιστος. Από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να ανεχθεί μία κατάσταση- ειδικά μετά την πανδημία- στην οποία ο κόσμος θα χάνει τη δουλειά του, θα υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, ενώ τα σύνορα θα παραμένουν κλειστά…”

Η Βρετανία που δεν διαπραγματεύεται

Ο Άντονι Γκλιζ υποστηρίζει ότι με την τακτική που ακολουθεί ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα. Πολλοί βουλευτές, τονίζει ο Βρετανός πολιτικός επιστήμων επικαλούμενος πληροφορίες των Times του Λονδίνου, προειδοποιούν τον πρωθυπουργό ότι αν η Βρετανία δεν είναι ικανή να επιτύχει μία συμφωνία με τις Βρυξέλλες, τότε δεν θα θεωρείται ικανή για συμφωνία με κανέναν άλλον, καθώς θα έχει δεχθεί καίριο πλήγμα η αξιοπιστία της.

Επιπλέον, υπενθυμίζει ο Άντονι Γκλιζ, τα όσα συμβαίνουν στο Λονδίνο αντιβαίνουν στη βρετανική παράδοση της νηφάλιας διαπραγμάτευσης. “Ποτέ δεν είμαστε έτσι εμείς οι Βρετανοί”, λέει. “Εμείς είμαστε πάντα πραγματιστές, ειμαστε ένας λαός που θέλει να διαπραγματευθεί. Τώρα έρχεται ο Μπόρις Τζόνσον και λέει: Όχι, με σας δεν θέλουμε να διαπραγματευθούμε. Τι συνέπειες θα έχει αυτό για τις βρετανικές επιχειρήσεις, που θα πρέπει να επιβιώσουν με τον τζίρο τους μειωμένο κατά 50%; Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Είναι πολύ επικίνδυνο”.

Τομπίας Άρμπριστερ (DLF)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ