Το συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών εξέλεξε με 52,6% πρόεδρο του κόμματος τον Άρμιν Λάσετ. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας θεωρείται συνεχιστής της πολιτικής της καγκελαρίου. Ήττα των συντηρητικών.Νέος πρόεδρος της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) είναι ο Άρμιν Λάσετ. Στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας του ψηφιακού συνεδρίου ο 59χρονος πολιτικός έλαβε 521 ψήφους και 466 ο εσωκομματικός του αντίπαλος Φρίντριχ Μερτς. Στον πρώτο γύρο ο κ. Λάσετ είχε συγκεντρώσει 380 ψήφους, ο κ. Μέρτς 385 και 224 ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο οποίος ήταν ο τρίτος υποψήφιος. Όπως φάνηκε, η πλειοψηφία των οπαδών του κ. Ρέτγκεν επέλεξε να ψηφίσει τον Άρμιν Λάσετ. Η απόφαση δεν εκπλήσσει. Οι δύο έχουν παρόμοιες πολιτικές αντιλήψεις.

Η εκλογή του Άρμιν Λάσετ σηματοδοτεί τη συνέχιση της γραμμής της Άγκελα Μέρκελ, δηλαδή μια πολιτική του κέντρου. H επικράτηση του Φρίντριχ Μερτς θα σήμαινε μια στροφή των Χριστιανοδημοκρατών προς συντηρητικότερες θέσεις. Στον χαιρετισμό της προς τους συνέδρους την Παρασκευή το βράδυ η καγκελάριος εξέφρασε έμμεσα την προτίμηση της για τον κ. Λάσετ. Στήριξη παρείχε και η απερχόμενη πρόεδρος του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Υπέρ του Φρίντριχ Μερτς είχε εκφραστεί μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Άνθρωπος της συεργασίας

Ο Άρμιν Λάσετ είναι από το 2010 πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης των Χριστιανοδημοκρατών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και από το 2017 πρωθυπουργός του κρατιδίου που με σχεδόν 18 εκ. κατοίκους είναι το μεγαλύτερο της Γερμανίας. Ο κ. Λάσετ θεωρείται πολιτικός της συνεργασίας και της ενσωμάτωσης διαφορετικών τάσεων. Ενδεικτικό είναι ότι είχε ανακοινώσει ότι κατεβαίνει υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος ως «ομάδα» (team) με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν ο οποίος ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος και ο οποίος εξελέγη τελικά αντιπρόεδρος.

Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφιακής ψηφοφορίας θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους συνέδρους με επιστολική ψήφο. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ