Ο Λοράν Βοκιέ είναι ο νέος πρόεδρος των Γάλλων Ρεπουμπλικανών με εμφανή ροπή προς τα δεξιά. Αμφιταλετεύεται για την πολιτική γραμμή και όσοι τον γνωρίζουν του χρεώνουν μια οπουρτινιστική συμπεριφορά.Την τεράστια ευτυχία του να έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη γαλλική επαρχία, στην περιοχή Haute Loire, είχε εξομολογηθεί τον περασμένο Οκτώβριο στο περιοδικό Paris Match ο Λοράν Βοκιέ (Laurent Wauquiez), άρτι αναδειχθείς πρόεδρος του γαλλικού συντηρητικού κόμματος Les Republicains. Εκεί, στην απόλυτη ηρεμία της φύσης και στη σκιά του σχολείου της πολίχνης Chambon-sur-Lignon, κοινωνικοποιήθηκε και απέκτησε εμπειρίες ζωής. «Εκεί έμαθα να ιππεύω και να ψαρεύω πέστροφες, εκεί αναζήτησα και τη γυναίκα μου» εξομολογήθηκε.

Με ανεξάντλητη φαντασία

H ζωή στη φύση και την επαρχία είναι της μόδας και στη Γαλλία και οι αναμνήσεις του Βοκιέ από τη μικρή επαρχιακή πόλη ταιριάζουν με το κλίμα της εποχής. Βέβαια, η μητέρα του, δήμαρχος της πολίχνης, έσπευσε να σχετικοποιήσει τα λεγόμενα του υιού της διευκρινίζοντας ότι ο Βοκιέ πήγε κυρίως στο κολλέγιο Victor-Duruy, στο λιγότερο επαρχιακό 8ο διαμέρισμα των Παρισίων. Η μικρή «διόρθωση» δεν μπόρεσε να αλλάξει όμως το βιογραφικό και την καριέρα του. Ο πόθος του για μια ανόθευτη ζωή στη φύση είναι μεγάλος, όπως ο ίδιος δηλώνει, καθώς και η προσήλωσή του στη θρησκεία. Τουλάχιστον 7 φορές, δήλωσε ο νέος πρόεδρος των Γάλλων συντηρητικών στο τηλεοπτικό σταθμό France 2, συνάντησε την αδελφή Εμανουέλ, μια πολύ δημοφιλή καλόγρια που αποκαλείται «μητέρα των ανθρώπινων σκουπιδιών στο Κάιρο», η οποία πέθανε το 2008. Πολλές γαλλικές εφημερίδες, μεταξύ αυτών και η Le Monde, απέδειξαν ότι και αυτός ο ισχυρισμός ανήκει στον τομέα του ευφάνταστου κόσμου του.

Η ανεξάντλητη φαντασία του τροφοδοτεί καμιά φορά και τις απόψεις του για την πολιτική. Ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή των Παρισίων (Ile-de-France) παράγει κρέας σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο Halal, δηλαδή έχει εκτραφεί βιολογικά, έχει σφαγιαστεί με μαχαίρι και του έχει δώσει ευχή ο ιμάμης, είχε υποστηρίξει. Στην πραγματικότητα οι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν ότι από τα 941 σφαγεία στη Γαλλία, μόνο τα 128 για βοδινό κρέας και τα 68 για πουλερικά διαθέτουν σχετική άδεια, το οποίο αντιπροσωπεύει σύμφωνα με την le Monde, το 21% όλων των σφαγείων.

Με αμφίσημη πολιτική γραμμή

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα ο Βοκιέ χρησιμοποιεί τους φόβους των Ταυτοτικών, την ανησυχία των Γάλλων για την εθνική τους ταυτότητα, για να τροφοδοτήσει την εμμονή κατά του Ισλάμ. Με αυτό το θέμα μπορεί να θηρεύσει πολλούς ψηφοφόρους του ακροδεξιού Λαϊκού Μετώπου, στους οποίους προσβλέπει. Για να τους προσεγγίσει εμφανίζεται από το 2009 – τότε τα ηνία του κόμματος βρίσκονταν στα χέρια του Νικολά Σαρκοζί που επέφερε στροφή προς τα δεξιά – ως πεπεισμένος συντηρητικός. Ο νέος αρχηγός των Συντηρητικών γνωρίζει πολύ καλά πόσο αμφιταλαντευόμενη είναι η πολιτική του ρότα και όπως εκτιμά η Le Figaro, θέλει να την κρατήσει έτσι. Διότι δεν πρέπει μόνο να πείσει τα κομματικά μέλη για τις ιδέες του αλλά και τους ψηφοφόρους. Δύσκολη επιλογή για να κρατήσει ισορροπίες διότι από τη μια πλευρά έχει καλές προοπτικές να αποσπάσει ψηφοφόρους από το Εθνικό Μέτωπο και από την άλλη πλευρά πρέπει να φροντίσει να μην χάσει ψηφοφόρους από το πολιτικό κέντρο.

Η αμφίσημη γραμμή του προκαλεί όμως ένα ακόμη πρόβλημα. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος Μακρόν αποτύχει με το πείραμά της υπέρβασης των διαχωριστικών γραμμών δεξιά και αριστερά, οι ψηφοφόροι θα αναζητήσουν σαφήνεια. Τότε θα κληθεί ο Βοκιέ, ο οποίος σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα είναι ο πιο σημαντικός αντίπαλος του γάλλου προέδρου στις προεδρικές του 2022, να πάρει ανοιχτά θέση και να τείνει χείρα συνεργασίας ώστε να θέσει και πάλι σε δεξιά τροχιά το κόμμα του. «Θα πρέπει να οικοδομήσουμε και πάλι τη δεξιά ιδεολογία αντί να 'αγοράζουμε' πάντα από τους αριστερούς» δήλωσε. Προς τα που θα οδηγήσει τους Ρεπουμπλικάνους δεν το ξέρει ούτε ο ίδιος. «Δεν πρόκειται για ιδεολόγο, αλλά για έναν οπορτουνιστή» λέει μέλος του κόμματος στην εφημερίδα Le Figaro. Εάν είναι όντως έτσι τα πράγματα θα φανεί στις επόμενες εκλογές.

Κέρστεν Κνιπ/Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ