Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται σήμερα την Αίγυπτο. Στο Κάιρο θα μεταβεί και ο Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όπου θα έχουν κοινή συνάντηση με τον Πάπα της Κοπτικής Εκκλησίας, Θεόδωρο Β’ της Αλεξανδρείας.Ο τελευταίος Πάπας που επισκέφθηκε την Αίγυπτο ήταν πριν από είκοσι χρόνια ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ. Από τότε συνέβησαν πολλά. Τρομοκρατικά χτυπήματα και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν σφραγίσει την εικόνα της χώρας τα τελευταία χρόνια. Παρ' όλη την κατάσταση ή ίσως διότι επικρατεί ακριβώς αυτή η κατάσταση, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται σήμερα Παρασκευή την Αίγυπτο, θέλοντας να δώσει το μήνυμα ότι ο «Πάπας της ειρήνης επισκέπτεται την Αίγυπτο της ειρήνης».

Πριν από δύο περίπου εβδομάδες 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση που πραγματοποίησαν ισλαμιστές εναντίον δύο κοπτικών εκκλησιών στη βόρεια Αίγυπτο. «Θα ήθελα αυτή η επίσκεψη να είναι μια προσωπική χειρονομία παρηγοριάς και ένα μήνυμα συμφιλίωσης προς όλους τους Χριστιανούς και όλους τους κατοίκους της Αιγύπτου» δήλωσε ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας. Εκτός από τον Πάπα, στην Αίγυπτο θα μεταβεί και ο Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπου θα έχουν κοινή συνάντηση με τον Πάπα της Κοπτικής εκκλησίας, Θεόδωρο τον Β'.

Ανησυχητική η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τα μέτρα ασφαλείας στο Κάιρο είναι δρακόντεια. Ωστόσο ο Πάπας δεν ζήτησε θωρακισμένο αλλά συμβατικό αυτοκίνητο. Το γεγονός ότι ο Πάπας δεν ματαίωσε το ταξίδι του στο Κάιρο μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα προκάλεσε μεγάλη ανακούφιση στην Αίγυπτο. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι το παράδειγμα του Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας θα ακολουθήσουν και οι ταξιδιώτες που φοβούνται να επισκεφθούν τη χώρα εξαιτίας των τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Για το Σάββατο έχει προγραμματιστεί Θεία Λειτουργία σε στρατιωτικό αεροδρόμιο έξω από το Κάιρο, όπου αναμένεται να λάβουν μέρος 25.000 άνθρωποι. Περίπου το 10% του πληθυσμού στην Αίγυπτο είναι χριστιανοί, στην πλειονότητά τους Κόπτες. Από τα 90 εκατομμύρια των κατοίκων, οι Καθολικοί είναι μόλις 272.000.

Ωστόσο η επίσκεψη του Πάπα έχει γίνει και αντικείμενο επικρίσεων, διότι ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Αλ Σίσι, ο οποίος κατηγορείται για αυθαιρεσίες και αυταρχική συμπεριφορά. Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα δεν είναι καλή και πολλοί παραπονούνται πως τα πράγματα είναι χειρότερα και από την εποχή διακυβέρνησης του Χόσνι Μουμπάρακ. Παρ' όλα αυτά η Αίγυπτος θεωρείται μια σχετικά σταθερή χώρα ανάμεσα στα αραβικά κράτη.

DPA / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ