Επαγγελματίας μπασκεμπολίστας, σπούδασε σε σχολή για Άγιους Βασίληδες στο Ντένβερ και τώρα δίνει χαρά σε μικρούς και μεγάλους. “Μου ζητούν iPhone”, λέει με παράπονο.O νους μας πάει αυτές τις ημέρες στην Ιερουσαλήμ, κοιτίδα πολιτισμού, την ιερή πόλη όπου συναντώνται τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες. Σφύζει από πιστούς αυτές τις άγιες ημέρες. Κάθε Δεκέμβριο οι δρόμοι λαμπυρίζουν με κόκκινα και πράσινα φωτάκια. Χριστιανοί προσκυνητές φτάνουν στο ανατολικό τμήμα της πόλης, που έχει προσαρτηθεί από το Ισραήλ, για να προσευχηθούν στις πολλές εκκλησίες.

"Ανοίγω την αγκαλιά μου σε όλους"

Άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης, ανεξαρτήτως του εάν πιστεύουν ή όχι. Θα συναντήσουν οπωσδήποτε μια φιγούρα, ανεβασμένη πάνω σε μια καμήλα, ντυμένη με το ρούχα του Άγιου Βασίλη να εύχεται Καλά Χριστούγεννα. Πριν από επτά χρόνια ο κατά κόσμο Ίσα Κασισιέχ, 52 χρονών και πρώην μπασκετμπολίστας, μετέτρεψε το ισόγειο του σπιτιού του, ηλικίας 700 ετών, σε σπήλαιο. Εδώ προϋπαντεί τους επισκέπτες που θέλουν να συναντήσουν τον Παλαιστίνιο Άγιο Βασίλη, να του μιλήσουν, να φωτογραφηθούν μαζί του, να πιούν ζεστό κρασί και να πάρουν μια καραμέλα για το δρόμο. Τις προάλλες καλωσόρισε τους πρώτους επισκέπτες με τις οικογένειές τους που έκαναν ουρά για να τον δουν. «Έχουμε να κάνουμε με πολλές θρησκείες εδώ στην Ιερουσαλήμ, έχουμε Μουσουλμάνους, Χριστιανούς και Εβραίους. Όλοι έρχονται στο σπίτι μου. Ανοίγω την αγκαλιά μου σε όλους», λέει ο Κασισιέχ, που ο ίδιος είναι Χριστιανός.

Το ύψος του – είναι σχεδόν δύο μέτρα – δεν φαίνεται να φοβίζει τα παιδιά, όταν τον πλησιάζουν. Η 8χρονη Μάρουα, Παλαιστίνια Μουσουλμάνα, εκφράζει την αγάπη της. «Δεν είμαι Χριστιανή, αλλά αγαπώ τον Άγιο Βασίλη, έχουμε κι ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι». Αλλά ποιος είναι ο Παλαιστίνιος Άγιος Βασίλης; Καταρχήν μας συστήνεται και επίσημα. «Το όνομά μου είναι Ίσα Ανίς Κασισιέχ, είμαι από την Ιερουσαλήμ, από την Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, η οικογένειά μου ζει εδώ πάνω από 900 χρόνια. Άγιος Βασίλης έγινα πριν από 15 χρόνια. Η ιστορία ξεκινά από το ότι του πατέρα μου του άρεσε να φορά τη στολή του Άγιου Βασίλη για τα παιδιά του, εμένα και την αδελφή μου. Το 2016 πήρα τηλεφώνημα από τη σχολή Άγιων Βασίληδων από τη Ν. Υόρκη, με ρώτησαν, είσαι ο Σάντα Κλάους από την Ιερουσαλήμ, είπα ναι, και μου είπαν ότι θέλουν να με προσκαλέσουν στην σχολή του Σάντα Κλάους στο Ντένβερ του Κολοράντο».

«Μου ζητούν iPhone»

Η πρόταση τον άφησε κατάπληκτο. «Πήρα μια ανάσα και υποσχέθηκα στο Θεό ότι θέλω να δώσω το καλύτερο στα παιδιά και στους Ιερούς Τόπους. Σε όλους αρέσει να έρχονται εδώ, και υπάρχουν πολλές οικογένειες που λένε: «Ω, δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε τώρα εκτός της χώρας. Έχουμε τον Άγιο Βασίλη στην Ιερουσαλήμ, έχουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων στην Ιερουσαλήμ».

Εκείνο που τον ρωτά πάντως κάθε παιδί είναι αν θα του φέρει ένα iPhone. Αλλά δεν υπόσχεται τίποτα. Τους λέει, ας προσευχηθούμε κι αν είστε στην καλή μου λίστα, θα το πάρετε. Όλοι τον γνωρίζουν πλέον όταν κυκλοφορεί πάνω στην καμήλα στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. «Είναι σημαντικό να διασκεδάζουν τα παιδιά μας, αλλά θέλουμε επίσης να ξέρουν την πραγματική ιστορία πίσω από τα Χριστούγεννα. Είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα αγάπης και ειρήνης από την Ιερουσαλήμ, είναι η καρδιά του κόσμου. Όταν θα έχουμε ειρήνη εδώ, θα έχουμε ειρήνη και σε όλον τον κόσμο.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/AFPTV/AFP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ