Από αριστερά: Π. Ψωμιάδης, Κ. Καραπαναγιωτίδης και Π. Κοντογιαννίδης με τον Κώστα Δανιλίδη Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Μόντρεαλ "Εύξεινος Πόντος" και μέλη του συλλόγου και της ελληνικής κοινότητας του Μόντρεαλ

«Η Μακεδονία ήταν είναι και θα είναι Ελλάδα. Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή»

Από αριστερά: Θάνος Καλφόπουλος, Γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ, Γιώργος Αμανατίδης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μόντρεαλ "Εύξεινος Πόντος", Παύλος Κοντογιαννίδης (ηθοποιός - τραγουδιστής), Παναγιώτης Ψωμιάδης, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, Κώστας Δανιλίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μόντρεαλ "Εύξεινος Πόντος"

Το όνομα από μόνο του δεν είναι το πρόβλημα αλλά τα αλυτρωτικά σχέδια και η προπαγάνδα των Σκοπιανών που ενσπείρουν ανησυχία. Αυτό τόνισε από τον Καναδά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, μιλώντας στην 47η χοροεσπερίδα του Συλλόγου Ποντίων Μόντρεαλ «Ο Εύξεινος Πόντος», στο Chateau Royal στο Μόντρεαλ. «Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι στους αιώνες των αιώνων ΕΛΛΑΔΑ, η καρδιά και ο προμαχώνας του Ελληνισμού, το λίκνο και η ασπίδα του. Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή» συμπλήρωσε.

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ο κ. Ψωμιάδης συμμετείχε στη γιορτή του ποντιακού συλλόγου, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη και τον δημοφιλή Πόντιο ηθοποιό – τραγουδιστή Παύλο Κοντογιαννίδη. Το ίδιο βράδυ, ο Π. Ψωμιάδης μαζί με τον Κ. Καραπαναγιωτίδη, έδωσαν το παρών και στους χορούς των Κρητών, των Αρκάδων, των Θεσσαλών και των Δωδεκανησίων.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Μόντρεαλ, ο κ. Ψωμιάδης έδωσε συνεντεύξεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, συναντήθηκε με το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Θάνο Καλφόπουλο, με το Δήμαρχο του Μόντρεαλ Gérald Tremblay ενώ επισκέφθηκε και την Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ, «μία από τις καλύτερες στον κόσμο, που επιτελεί ένα τεράστιο έργο για την Ελλάδα και την ομογένεια».

Από αριστερά: Π. Ψωμιάδης, Κ. Καραπαναγιωτίδης και Π. Κοντογιαννίδης με τον Κώστα Δανιλίδη Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Μόντρεαλ "Εύξεινος Πόντος" και μέλη του συλλόγου και της ελληνικής κοινότητας του Μόντρεαλ

Την Κυριακή, ο κ. Ψωμιάδης παραβρέθηκε στην πρώτη συνάντηση μαθητών, γονέων, δασκάλων και καθηγητών ομογενειακών σχολείων που πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ εξαίροντας την προσπάθεια που καταβάλλουν τα ελληνικά σχολεία των αποδήμων σε όλον τον κόσμο.

Στις ομιλίες τους, τόσο ο κ. Ψωμιάδης όσο και ο κ. Καραπαναγιωτίδης μίλησαν εθνικά, αναφέρθηκαν στη δύναμη της ομογένειας, στη ζωντάνια του ποντιακού ελληνισμού και στη σχέση της μητέρας πατρίδας με τους απόδημους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε στην τεράστια προσφορά των Αποδήμων ζητώντας «για μια ακόμη φορά συγνώμη, για όλα όσα η Ελλάδα δεν έχει κάνει τόσα χρόνια για σας». «Η Ελλάδα ξεκινά από την Ομογένεια που τόσο έχει ξεχαστεί από όλες τις κυβερνήσεις» είπε. Προέτρεψε δε τους ομογενείς μας να μείνουν κοντά στα σχολεία και στις εκκλησίες για να κρατηθεί όρθιος ο ελληνισμός τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Π. Ψωμιάδης με γαλλόφωνες Καναδές μπροστά στο δημαρχείο του Μόντρεαλ

«Ενωμένοι στην Ελλάδα μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα» είπε αναφερόμενος στην κρίση που περνά ο τόπος. «Σε μια περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται παγιδευμένη στη χειρότερη οικονομική, κοινωνική, πνευματική και εθνική κρίση της ιστορίας της, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πλήρη αστάθεια, καλούμαστε  να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας, για να πετύχουμε αυτό που σήμερα φαίνεται σε πολλούς ανέφικτο και ίσως ουτοπικό: να ξαναφέρουμε την ελπίδα και το χαμόγελο στον ελληνικό λαό. Οι ίδιοι οι Έλληνες, οι Έλληνες της Οικουμένης, μπορούμε να σώσουμε την Ελλάδα!» τόνισε.

Μιλώντας για τον απανταχού ποντιακό ελληνισμό τόνισε ότι «Οι αρχές μας, οι αρχές του Ποντιακού Ελληνισμού, δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Δεν διαπραγματευόμαστε τις αξίες μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, την υπερηφάνειά μας, τον πατριωτισμό μας, την πίστη μας, τη θρησκεία μας». «Πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε τις σάρκες μας. Μόνο ενωμένοι, μακριά από πάθη και εγωισμούς, μπορούμε να κρατήσουμε αναμμένο το καντήλι της μνήμης» κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ