Τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα Dr. Roland Michael Wegener, συνοδευόμενο από το Γενικό Πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Wolfgang Hoelscher-Obermaier, δέχθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης, στο γραφείο του στην Περιφέρεια, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης υπογράμμισε τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, κάνοντας ξεχωριστή μνεία στους Έλληνες μετανάστες που ενσωματώθηκαν στη γερμανική κοινωνία και συνεισέφεραν στην οικονομική της ανάπτυξη. Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε διεξοδικά στη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και στα νέα δεδομένα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις δυνατότητες συνεργασίας της Κεντρικής Μακεδονίας με περιοχές της Γερμανίας, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, και ζήτησε στήριξη για την προσέλκυση επενδύσεων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το ζήτημα της οικονομικής κρίσης και των δυσμενών επιπτώσεων στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη. «Πρώτα πρέπει να τρέξουμε εμείς και μετά οι ξένοι για να βελτιώσουμε την κατάσταση στη χώρα μας» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ψωμιάδης. «Πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, καλύτερο και δικαιότερο φορολογικό σύστημα, για να βρει το δρόμο της η ελληνική οικονομία» συμπλήρωσε.

Ο Πρέσβης της Γερμανίας Dr. Roland Michael Wegener εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας του προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «αν υπάρχουν προβλήματα με κάποια ΜΜΕ, δεν σημαίνει ότι υπάρχει θέμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών». «Έλληνες και Γερμανοί είμαστε μέλη της ίδιας ευρωπαϊκής οικογένειας, γι’ αυτό και από την πλευρά μας ήταν αυτονόητο να στηρίξουμε την Ελλάδα στην κρίση», υπογράμμισε ο κ. Wegener.

Ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα επισήμανε την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στις δομές του ελληνικού Δημοσίου και στους κρατικούς μηχανισμούς, καθώς και τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος ώστε να διευκολύνει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, απλοποιώντας τις διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Wolfgang Hoelscher-Obermaier μίλησε για τις προοπτικές που διανοίγονται σε θέματα τουριστικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, προτείνοντας μια πρώτη σχετική συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην Περιφέρεια του Μονάχου για γαστρονομικό και εποχιακό τουρισμό.

(08.03.2011)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ