Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρας έδωσε συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, στον ανταποκριτή του στην Αθήνα Τάκη Τσάφο. Ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

Για το όραμα του ως υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Προεδρία της Κομισιόν:

«Η σημερινή Ευρώπη της λιτότητας αναδιανέμει τον πλούτο στους λίγους και τον φόβο στους πολλούς και διαιρεί την Ευρώπη σε βόρειες πλεονασματικές χώρες και σε νότιες ελλειμματικές. Αυτή η πολιτική της λιτότητας έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο, αποδεικνύεται ο επιταχυντής του ευρωσκεπτικισμού και πρέπει να τερματιστεί άμεσα.

Σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Στην κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία έχουμε και τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και τη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1953. Η μία ιστορική εκδοχή ήταν αυτή η Συνθήκη των Βερσαλλιών που μέσα στην εκδικητικότητα οδήγησε τη Γερμανία στα χέρια του φασισμού και την Ευρώπη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η άλλη ήταν η στιγμή της Ευρώπης, η στιγμή της αλληλεγγύης, όπου υπήρξε μια κοινή απόφαση να προχωρήσουμε μπροστά με αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή.

Από την ιστορία μας πρέπει να γίνουμε σοφότεροι και να επιλέξουμε τη δεύτερη εκδοχή».

Για το αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρούσε σε μονομερείς ενέργειες σε αλλαγή ή ακύρωση των υποχρεώσεων που έχουν συμφωνηθεί από την Ελλάδα:

«Δεν αποτελεί δική μας επιδίωξη οι μονομερείς ενέργειες στο θέμα του χρέους. Θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες μόνο αν αναγκαστούμε να οδηγηθούμε σε μονομερείς ενέργειες. Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς μπορούμε να βρούμε μία λύση η οποία θα είναι βιώσιμη και εποικοδομητική για όλες τις πλευρές. Διότι δεν θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Δεν αντιλαμβανόμαστε τη διαπραγμάτευση ως μια διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία ή στην Ελλάδα και σε όλους τους υπόλοιπους.

Έχουμε δηλώσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευθεί αλλαγή πολιτικής για την Ευρώπη και βιώσιμη λύση που θα αφορά όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Τη δυνατότητα να βρούμε ένα βιώσιμο σχέδιο, το οποίο θα είναι επωφελές για όλες τις πλευρές, που θα στηρίζεται στο μορατόριουμ για την αποπληρωμή του χρέους, τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του όπως έγινε το 1953 για τη Γερμανία στη Διάσκεψη του Λονδίνου, αλλά και ένα new deal για το σύνολο της Ευρώπης ώστε να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη που θα σημάνει και το τέλος της κρίσης.»

Για το μήνυμα στον Γερμανό φορολογούμενο που έχει εγγυηθεί γι αυτά τα χρήματα που έχει πάρει η Ελλάδα:

«Το μήνυμά μου κατ΄ αρχήν είναι ότι υπάρχει απεριόριστος σεβασμός απέναντι στον Γερμανό φορολογούμενο. Αλλά το μήνυμά μου είναι ότι θα κινδυνεύσει ξανά και ξανά να βάλει το χέρι στην τσέπη εάν συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα. Διότι αυτό το πρόγραμμα έχει αποτύχει. Την οποία ύφεση επέτεινε η εφαρμογή του προγράμματος. Άρα ο μόνος ασφαλής τρόπος να καλείται ο Γερμανός φορολογούμενος να βάζει το χέρι στην τσέπη για νέους δανεισμούς, νέο δανεισμό ξανά και ξανά, είναι η συνέχεια του προγράμματος.

Αυτή η στρατηγική, η στρατηγική δηλαδή που ακολουθεί η ηγεσία της Γερμανίας, η κυρία Μέρκελ για την ευρωζώνη, μια στρατηγική επωφελής για τη Γερμανία, είναι κοντόθωρη. Δεν έχει προοπτική, δεν έχει βάθος. Σήμερα μπορεί να κερδίζει, αλλά όταν είναι τόσο ριψοκίνδυνη, διότι ενέχει διαρκώς τον κίνδυνο της διάλυσης της ευρωζώνης και της Ευρώπης, θα μπορούσα να πω ότι είναι μια στρατηγική πρόσκαιρα επωφελής, επικερδής, αλλά μακροπρόθεσμα καταστροφική και αυτοκαταστροφική».

Για το μήνυμα προς την καγκελάριο Μέρκελ ως πρόεδρος της Κομισιόν:

«Ας ανατρέξει η κα Μέρκελ στα λόγια του μέντορά της, του Χέλμουτ Κολ, όταν είπε, η πατρίδα μας είναι η Γερμανία, αλλά το μέλλον μας είναι η Ευρώπη. Δεν μπορεί η Γερμανίδα Καγκελάριος να ασκεί μια πολιτική η οποία κοιτάει κοντόθωρα μόνο την πατρίδα και δεν κοιτάει το μέλλον της πατρίδας. Διότι, αν η Ευρώπη διαλυθεί, και η Γερμανία δεν θα έχει μέλλον.

Με την ευκαιρία επιτρέψτε μου να πω ότι απόρησα όταν διάβασα συνέντευξη του κυρίου Μάρτιν Σουλτς, όπου διατύπωσε την άποψη ότι αδίκως κατηγορείται η καγκελάριος Μέρκελ για κάθε αρνητική εξέλιξη στην Ευρώπη, διότι είναι μία στους συνολικά 28 αρχηγούς κρατών που συναποφασίζουν. Μήπως είναι υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών ή της κυρίας Μέρκελ ο κ. Σουλτς; Στη συνέντευξή του, ο κ. Σουλτς, μου έδωσε την εντύπωση ότι φρόντισε να διατυπώσει δημόσια την επιθυμία του να είναι ο εκλεκτός της κυρίας Μέρκελ στην Ευρώπη. Οι απλοί ψηφοφόροι του SPD θέλουν την κυρία Μέρκελ ανεξέλεγκτη στην Ευρώπη ή μια Ευρώπη δημοκρατικό αντίβαρο στην αλαζονεία και την αυθαιρεσία του νεοφιλελευθερισμού; Εμείς απευθυνόμαστε στον απλό Γερμανό πολίτη που παραδοσιακά ψηφίζει SPD: τον προτρέπουμε να πάει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου. Και με την ψήφο του να δώσει εντολή ελπίδας και αλλαγής στην υποψηφιότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φωτό: ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΕΥΗ ΦΥΛΑΚΤΟΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ