Τιτιβίζει ο αμερικανός πρόεδρος ανεξέλγκτα, μέρα-νύχτα. Το Twitter είναι γι αυτόν αρένα προσβολών. Βρίζει, ειρωνεύεται, εξαγγέλλει κυρώσεις και βλέπει παντού fake news. Μια δοκιμασία για τους δημοσιογράφους.Δεν μπορεί να σε αφήσει παγερά αδιάφορο. Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ «τιτιβίζει» μέρα-νύχτα. Όταν είμαι στο μετρό στην Ουάσιγκτον, στο γραφείο στη σύνταξη, όταν ταξιδεύω, ακόμη και στο υπνοδωμάτιό μου. Όποιος νόμισε ότι όταν θα γινόταν ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα άφηνε τα δάχτυλά του από το πληκτρολόγιο, απατήθηκε. Τον διαψεύσουν τα 2.500 τιτιβίσματα που έχει στείλει από τις 8 Νοεμβρίου του 2016. Είναι μερικές φορές που σκέπτομαι, δεν είναι δυνατόν, πώς μπορεί άραγε…

Αρένα για προσβολές εναντίον εχθρών και φίλων

Ορισμένα από τα tweet του είναι ειδήσεις, ορισμένα όχι. Κομμάτι της ιστορίας είναι όλα. Ο άνθρωπος υπερηφανεύεται ότι δεν κοιμάται. Αναλόγως σε πόσο κακή κατάσταση βρίσκεται και τι του περνάει από το μυαλό, το twitter είναι για τον Τραμπ ένα ψηφιακό στούντιο για καυχησιολογία. Χωρίς όρια είναι η δίψα του για δημόσια προσοχή και επιβεβαίωση. Οικονομία, αγορά εργασίας, χρηματιστήριο, όλα είναι σούπερ χάρη σε αυτόν. Καμιά φορά τα tweet του είναι τέτοια που μιλάω με το display του iphone μου. Θέλω να του πω ότι πριν ένα χρόνο παρόμοια καλά στοιχεία για την αγορά εργασίας από τον προκάτοχό του τα χαρακτήριζε σκέτο ψέμα. Αλλά, να, δεν με ακούει, πρέπει να στείλει, τα δάχτυλά του κινούνται διαρκώς ή μήπως γράφει και με τα δύο χέρια;

Το twitter για τον Τραμπ είναι αρένα για προσβολές εναντίον εχθρών και φίλων. Η αυτοσυγκράτηση του είναι ξένη λέξη. Λοιδορεί, βρίζει, ειρωνεύεται και προσβάλλει. Οι αγαπημένοι του αντίπαλοι είναι τα fake news των ΜΜΕ. 234 από τα τιτιβίσματά του περιλαμβάνουν τη λέξη χαμένοι, 222 τη λέξη χαζός, 183 τη λέξη ηλίθιος. Τα υπολόγισε η διαδικτυακή σελίδα Trump Twitter Archiv. Χρησιμοποιεί κι άλλες λέξεις, όπως «θεόμουρλος, ανειλικρινής, βαρετός, τρελός». Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ακόμη κι ένα χρόνο στο Λευκό Οίκο, χρησιμοποιεί ένα στιλ που ξενίζει για ένα αξίωμα που υποτίθεται ότι θα πρέπει να περιβάλλεται από σχετική αξιοπρέπεια.

«Τιτιβίζει» ανεξέλεγκτα

Το να είσαι δημοσιογράφος στη Ουάσιγκτον επί εποχής Τραμπ είναι ασφαλώς μοναδικό. Αλλά και γοητευτικό, διδακτικό, απαιτητικό, καμιά φορά σου σπάει το ηθικό, συχνά όμως σε κάνει να νιώθεις πιο πλούσιος σε εμπειρίες. Και κάθε τόσο σε εξοντώνει. Για το τελευταίο φταίει ο καταιγισμός των προεδρικών tweet. Να σε συνεπάρει αυτή η κατάσταση δεν γίνεται. Ακόμη κι όταν κάθομαι μπροστά από το πληκτρολόγιό μου, μετά από άλλο ένα προεδρικό tweet προσπαθώ να τον φανταστώ πού βρίσκεται, ίσως με τη ρόμπα του, στα πάνω χρυσοποίκιλτα δωμάτια του Λευκού Οίκου, τι παπούτσια φοράει. Ο Τραμπ είναι επαγγελματίας της δημοσιότητας, οι οπαδοί του αγαπούν τις αναρτήσεις του στο twitter, δεκάδες χιλιάδες ποστ αναπαράγονται. Δεν ξέρει κανείς πόσα από αυτά γίνονται αυτόματα. Είναι πάντως και αυτά τμήμα του κλειστού κόσμου μιας εντελώς ιδιαίτερης πραγματικότητας. Ο λογαριασμός του έχει 43,6 εκ. follower. Συνεχώς επαναλαμβάνει πόσο σημαντικό εργαλείο είναι το twitter για τον ίδιο. Μόνο εδώ μπορεί να διδάξει τους δικούς του τι είναι αλήθεια και τι όχι.

Τιτιβίζει αδιάκοπα, άφιλτρα και ανεξέλεγκτα και σχεδόν εκτός πλαισίου. Εκτός από θόρυβο κάνει και πραγματική πολιτική. Με το τίποτα προσβάλλει ηγέτες, εξαγγέλλει κυρώσεις ή την απόλυση του επιτελάρχη του. Συχνά δεν μπορώ να πιστέψω στα μάτια μου. Καμιά φορά διορθώνει ο ίδιος τα tweet του, λάθος λέξεις ανορθόγραφα γραμμένες. Καμιά φορά τα σβήνει εντελώς. Δεν μπορεί όλα να προέρχονται από αυτόν. Καμιά φορά τον βλέπω να μιλάει την ώρα που εμφανίζεται ένα τιτίβισμά του. Μέχρι τώρα η λέξη που χρησιμοποιεί συχνά, #covfefe, έχει παραμείνει ένα αίνιγμα. Σε κάθε περίπτωση ο Τραμπ συγχωνεύει μέσο και περιεχόμενο με τον εαυτό του. Γιατί θα πρέπει να το αλλάξει; «Μπινγκ μπινγκ» χτυπά συνεχώς το iphone μου. «Ο πρόεδρός σου;» με ρωτάει η οικογένειά μου.

Μάρτιν Μπιαλέτσκι / dpa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ