Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Τζόνσον αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας. Η νίκη έρχεται μετά την επεισοδιακή παραίτηση της Τρας και, στην ουσία, χωρίς να υπάρχει αντίπαλος.Η νίκη για τον Ρίσι Σούνακ ήρθε ουσιαστικά μετά από εφτά εβδομάδες αναμονής. Η ήττα του από την Λιζ Τρας στις 5 Σεπτεμβρίου και οι 45 ημέρες μέχρι την παραίτησή της εκ του αποτελέσματος κρίνονται ως ένα μικρό διάλειμμα για τον ίδιο.

Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα σήμερα θεώρησαν σίγουρη την νίκη του Σούνακ ειδικά μετά την απομάκρυνση του Τζόνσον από τη διαδικασία. Και όμως μέχρι το τελευταίο λεπτό ο βρετανικός λαός θα έπρεπε να περιμένει. Οι υποστηρικτές της αντιπάλου του πρώην υπουργού Οικονομικών, Πένι Μόρνταντ, παρά την «απογοητευτική» παρουσία της σε αυτή την κούρσα διαδοχής επέμεναν το πρωί «ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Πένι να κάνει πίσω». Μάλιστα στις 13:59 τοπική ώρα , ένα λεπτό πριν το κλείσιμο της διαδικασίας, η Πένι Μόρνταντ επέλεξε να ανακοινώσει ότι κάνει πίσω στη κούρσα διαδοχής.

Στις 14:00 τοπική ώρα έκλεισε επίσημα το πρώτο μέρος της διαδικασίας, το οποίο απαιτούσε οι υποψήφιοι να έχουν συγκεντρώσει 100 πολυπόθητους βουλευτές για τους στηρίξουν. Ο ανώτερος αριθμός των υποψηφίων ως εκ τούτου θα ήταν 3 (καθώς 357 είναι οι Συντηρητικοί βουλευτές). Οι δυο επικρατέστεροι θα ήταν για τέσσερις ημέρες στη διάθεση των μελών του κόμματος, όπου διαδικτυακά θα αναδείκνυαν τον αγαπημένο τους ηγέτη μέχρι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου.

Τρίτος πρωθυπουργός μέσα στο 2022

Όμως οι Βρετανοί δεν έμελλε καν να ζήσουν το δεύτερο μέρος της διαδικασίας και υποδέχονται σήμερα τον νέο τους πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της επιτροπής 1922, η επιτροπή που εφαρμόζει το καταστατικό του Συντηρητικού κόμματος, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι στις 14:03 τοπική ώρα επίσημα ανακοίνωσε το όνομα του Ρίσι Σούνακ, ο οποίος γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός με καταγωγή από την Ασία.

Υπενθυμίζεται ότι η Συντηρητική βουλευτής Μόρνταντ ήταν η πρώτη που έθεσε τον εαυτό της διαθέσιμο να αναλάβει την ηγεσία όμως από την Παρασκευή μέχρι σήμερα κατάφερε επίσημα να συγκεντρώσει μόλις 27 βουλευτές, κάτι που αυτόματα την έβγαλε εκτός ανταγωνισμού. Σε αντίθεση με τον Ρίσι Σούνακ που επίσημα μπήκε στην κούρσα διαδοχής χθες Κυριακή και από το Σάββατο είχε ήδη ξεπεράσει τους 100 υποστηρικτές.

Πολλοί σήμερα είναι αυτοί που κρίνουν το αποτέλεσμα. Ο Σούνακ βρίσκεται στο Number 10 χωρίς να είχε καν αντίπαλο ενώ ουσιαστικά «σπρώχτηκε» στην πρωθυπουργική κατοικία από μια μικρή εκλεγμένη ομάδα της Βουλής των Κοινοτήτων. Οι Βρετανοί λοιπόν υποδέχονται τον τρίτο πρωθυπουργό τους για φέτος χωρίς καν να ψηφίσουν ενώ ακόμα και τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος δεν είχαν λόγο σε αυτή τη διαδικασία. Μάλιστα πολλοί σχολιάζουν ότι ο Σούνακ επέλεξε αυτή τη φορά να μην κάνει καμία δημόσια δήλωση για τις πολιτικές του βλέψεις, κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν τι τους περιμένει.

Η πορεία των εξελίξεων έχει εντείνει και τις φωνές της αντιπολίτευσης που ζητούν εθνικές εκλογές επικρίνοντας το ότι «δεν μπορεί μια μικρή ομάδα του Γουέστμινστερ να αποφασίζει το μέλλον του τόπου».

Άνοδος της λίρας και «αέρας σταθερότητας» στις αγορές

Υπενθυμίζεται ότι χθες αργά το βράδυ ο Μπόρις Τζόνσον έθεσε τον εαυτό του εκτός της κούρσας παρότι όπως δήλωσε ο ίδιος είχε συγκεντρώσει πάνω από 100 βουλευτές επισημαίνοντας πως «πολύ απλά δεν είναι η σωστή στιγμή». Η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού, ισχυροποίησε την νίκη του Σούνακ αλλά και την λίρα που είδε ξανά την ανιούσα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι αγορές «συμπαθούν» τον Σούνακ καθώς από πολλούς χαρακτηρίζεται ως τεχνοκράτης.

Μένει να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες και ποιες θα είναι οι κινήσεις του νέου Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος από ότι φαίνεται θα κρατήσει ως υπουργό Οικονομικών τον Τζέρεμι Χαντ, τον συντηρητικό βουλευτή που ήταν θερμός υποστηρικτής του Σούνακ στην προηγούμενη κούρσα διαδοχής και ανέλαβε την κρίσιμη θέση λίγες ημέρες πριν παραιτηθεί επισήμως η Λιζ Τρας.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ