Πρώτη εκδήλωση του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου

Ρεπορτάζ: Νίκος  Σουτόπουλος

Φωτογραφία: Μιχάλης Αναγνωστόπουλος

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012, στο ξενοδοχείο «Du Lac», στα Ιωάννινα, η πρώτη εκδήλωση του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης με θέμα: «Παιδί και Ψυχαγωγία. Ποιος ο ρόλος των γονέων;» ήταν ο Δρ. Παύλος Νταφούλης, ειδικός Ψυχίατρος, επίατρος στη Διεύθυνση Σπουδών της  Στρατιωτικής  Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση, καθώς και τη συζήτηση που ακολούθησε, συντόνισε ο εκπαιδευτικός-δημοσιογράφος, Νίκος Σουτόπουλος.

Με λόγο γλαφυρό, άμεσο και παραστατικό, ο Δρ. Παύλος Νταφούλης παρουσίασε τη διαφορά της ψυχαγωγίας από τη διασκέδαση αλλά και της ψυχαγωγίας των ενηλίκων από αυτή των παιδιών. Στη συνέχεια περιέγραψε το πρότυπο της ψυχαγωγίας στη σύγχρονη εποχή τονίζοντας τα χαρακτηριστικά του λειτουργικού ρόλου των γονέων για την ψυχαγωγία των παιδιών τους στο πλαίσιο της οικογένειας.

Στην κατάληξη της ομιλίας του ο κ. Νταφούλης, έδωσε πρακτικές συμβουλές ψυχο-παιδαγωγικού χαρακτήρα για την ψυχαγωγία των παιδιών, από τις κλασσικές της μορφές έως τις σύγχρονες τεχνολογικές και πολυμεσικές εφαρμογές της.

Την  εκδήλωση παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον γονείς και παιδιά, εκπαιδευτικοί, ιατροί, ψυχολόγοι, επαγγελματίες υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί και φοιτητές.

Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σχετικά με θέματα που αφορούν το παιδί και την οικογένεια.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε πως το Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου δραστηριοποιείται στα Ιωάννινα, παρέχοντας υπηρεσίες Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Ψυχολογικής Στήριξης και Συμβουλευτικής.

Τα προγράμματα λογοθεραπείας περιλαμβάνουν την αξιολόγηση και την ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων σε παιδιά και σε ενήλικες, οι οποίοι μπορεί να παρουσιάζουν προβλήματα στον προφορικό ή και στο γραπτό λόγο, οφειλόμενα σε κάποια από τις παρακάτω αιτίες:

• Μαθησιακές δυσκολίες (π.χ. δυσλεξία, δυσγραφία)

• Διαταραχές άρθρωσης και φωνολογικές διαταραχές

• Γλωσσική καθυστέρηση

• Διαταραχές της ροής της ομιλίας (τραυλισμός)

• Βαρηκοΐα

• Νοητική Υστέρηση

• Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός, σύνδρομο Asperger κ.τ.λ.)

• Διαταραχές στην φωνή

• Νευρολογικές διαταραχές του λόγου και της ομιλίας (αφασία, δυσαρθρία, δυσφαγία/ δυσκαταποσία), λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης, εκφυλιστικής νόσου και εγκεφαλικής παράλυσης

Τα ειδικά εργοθεραπευτικά προγράμματα περιλαμβάνουν την ανά-πτυξη δεξιοτήτων σε παιδιά και σε ενήλικες που παρουσιάζουν περιο-ρισμένη σωματική λειτουργικότητα λόγω σωματικού τραυματισμού, νευρολογικών, αναπτυξιακών και ψυχο-κοινωνικών διαταραχών στους παρακάτω τομείς:

• Δεξιότητες της καθημερινής ζωής (ένδυση, διατροφή,

μετακίνηση, προσωπική υγιεινή),

• Κινητικές και αισθητηριακές δεξιότητες (οπτικο-κινητικός

συντονισμός, εύρος κίνησης και επιδέξιες κινήσεις),

• Γνωστικές δεξιότητες (αντίληψη, μνήμη, προσοχή/συγκέντρωση)

• Δεξιότητες παιχνιδιού και ψυχαγωγίας

• Προεπαγγελματικές δεξιότητες

 

Η παρέμβαση ειδικών ψυχολόγων  με προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης, συμβάλει σε μια ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων ή και άλλων ανεξάρτητων δυσκολιών, όπως ειδικότερα προβλήματα συμπεριφοράς (ανησυχία, επιθετικότητα, από-συρση, αδιαφορία) ή και διαχείρισης συναισθημάτων (άγχος, φόβοι, θυμός, θλίψη).

Αυτό επιτυγχάνεται στα πλαίσια:

• Συστηματικής συνεργασίας του ψυχολόγου με τους άλλους ειδικούς του Κέντρου

• Ατομικής συμβουλευτικής ενηλίκων

• Συμβουλευτικής γονέων

Αυτή η διεπιστημονική και εξατομικευμένη εφαρμογή  των υπηρεσιών του Κέντρου  έχεις ως στόχο τη βέλτιστη προσαρμογή στις  ανάγκες του παιδιού ή του ενήλικα  αλλά και την ενίσχυση της  ψυχο-κοινωνικής  προσαρμογής τόσο του ιδίου όσο και του οικογενειακού περιβάλλοντος.

«Ήταν ευχάριστη για μας έκπληξη η αυθόρμητη και αθρόα προσέλευση του κόσμου στην πρώτη μας  εκδήλωση», δήλωσε ο Διευθυντής του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου Ελ. Μέλιος. «Αυτό μας δίνει χαρά, αλλά  ταυτόχρονα και την ευθύνη της ποιοτικής  παροχής των υπηρεσιών μας με σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο και σε αυτούς που θα μας επισκεφθούν από όλη την Ήπειρο», συμπλήρωσε.

Με τη σειρά της η υπεύθυνη του Κέντρου Μαρία Ιγνατίου μας αποκάλυψε ότι «στόχος και επιθυμίας μας είναι να πραγματοποιήσουμε και άλλες εκδηλώσεις στο άμεσο μέλλον αυτή τη χρονιά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ